Radnja filma

Priča počinje kad junak kojeg tumači Clint Eastwood (Čovjek bez imena), stiže u mali gradić San Miguel, u kojem ga ubrzo upozoravaju kako u gradu ratuju dvije obitelji radi premoći. Jedni su braća Rojos: Don Miguel (šef), Esteban (kukavica) i Ramon, koji se jedini može mjeriti s glavnim junakom; druga obitelj su Baxteri, kojoj je na čelu John Baxter, gradski šerif.

Čovjek bez imena odlučuje se kako će raditi za obje obitelji kao plaćenik “za šaku dolara”, a u isto vrijeme ih navesti da se međusobno sukobe. Na kraju uspijeva osloboditi Ramonovu zarobljenicu i ljubavnicu, Marisol (Marianne Koch) i vraća je k njezinoj obitelji. Ona, zajedno s mužem i sinom, napušta grad.

Eastwood i Marianne Koch kao Marisol
Nakon što su otkrili izdaju, braća Rojos hvataju Čovjeka bez imena i počnu ga mučiti, ali on ne otkriva gdje je Marisol. Braća se odlučuju konačno obračunati s Baxterima: nakon što su zapalili kuću Baxterovih, ubijaju sve koji su se našli u njoj, uključujući šerifa, njegovu ženu i sina. Čovjek bez imena uspijeva pobjeći uz pomoć Piripera i vraća se u grad da spasi lokalnog vlasnika saloona i prijatelja, Silvanita. Na kraju se obračunava s braćom Rojos i njihovom bandom. Uz pomoć neprobojnog štita na prsima, zadovoljava pravdu i odlazi iz gradića prije što stignu vladini predstavnici.

Naslov izvornika Per un pugno di dollari
Redatelj Sergio Leone
Producent Arrigo Colombo
Giorgio Papi
Scenarist A. Bonzzoni
Victor Andrés Catena
Sergio Leone
Jaime Comas Gil
Glavne uloge Clint Eastwood
Marianne Koch
Gian Maria Volonté
Joseph Egger
Antonio Prieto
Mario Brega
Wolfgang Lukschy
Sieghardt Rupp
Benny Reeves
Peter Fernandez
Glazba Ennio Morricone
Distributer United Artists
Godina izdanja 1964.
Trajanje 99 min.
Jezik engleski
španjolski
talijanski
Žanr vestern
Proračun 200.000 dolara
Sljedeći ‘Za dolar više’

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *