Radnja filma
Eastwood (čiji je lik u komercijalne svrhe nazvan “Čovjek bez imena”) i Van Cleef (kao pukovnik Douglas Mortimer), portretiraju dvojicu lovaca na glave u potrazi za “El Indiom” (Volonte), jednim od najtraženijih bjegunaca na teritoriju Divljeg Zapada i njegovom bandom (čiji je član i lik kojeg tumači Kinski). El Indio je nemilosrdni, inteligentni čovjek ovisan o pušenju neke droge. Njegovo narkomansko ludilo naglašava se krupnim planovima i prisjećanjima o prošlosti. Na dvoboje nosi glazbeni sat koji označava vrijeme potezanja. Nakon pobjeda u dvobojima Indiju jedan član njegove bande predaje drogu kako bi se opustio.

Film počinje s Mortimerom koji ilegalno zaustavlja vlak u Tucumariju kako bi pokupio nagradu od tisuću dolara za Guya Callawaya. Odmah se daje do znanja kako je sposoban s revolverom budući da pogađa Callowaya iz velike udaljenosti. Nakon što je pokupio nagradu, počinje se raspitivati za Reda “Baby” Cavanaugha za kojim je raspisana nagrada od 2000 dolara, živog ili mrtvog, a koji je zadnji put viđen u White Rocksu. No, korak je iza Eastwooda koji pronalazi Cavanaugha u saloonu kako igra poker.

U nezaboravnoj sceni Eastwood (Monco) udijeli sebi i Cavanaughu 5 karata bez riječi, a nervozni izraz Cavanaughova lica pokazuje njegov strah od Moncovih namjera. Cavanaugh izvlači tri kralja i polaže ih na stol uvjeren kako je dobio dijeljenje, nakon čega se Eastwood samo lagano nasmiješi i pokaže tri asa. Nakon što Cavanaugh upita Monca “Nisam čuo što je bila oklada”, ovaj se nasmiješi i kaže “Tvoj život”. U pokušaju da zarobi Cavanaugha ubija tri njegova ortaka i samog Cavanaugha nakon što je posegnuo za pištoljem.

Indiov glavni cilj je orobiti banku u El Pasu i sef u njoj u kojem se nalazi milijun dolara. Nakon što se istaknuli u pucačkim sposobnostima, Mortimer i Monco shvaćaju da se jedan od njih (Monco) mora pridružiti Indiovoj bandi tijekom pljačke. Mortimer ima osobne motive za svoje postupke: njegova sestra, kako se otkriva na kraju, se ubila nakon što ju je Indio silovao, a nakon što joj je nekoliko trenutaka prije ubio muža. Eastwoodov lik je, kao i drugim filmovima s “Čovjekom bez imena”, motiviran uglavnom novcem, ali ima i osjećaj za pravdu prema onima koji mu se sviđaju. Film završava dugim dvobojem između India i Mortimera u kojem Indiov glazbeni sat radi protiv njega budući da Van Cleef također zna glazbu iz sestrina glazbenog sata; ubija Indija osvetivši sestru i odlazi ostavivši sav novac Moncu.

Naslov izvornika Per qualche dollaro in più
Redatelj Sergio Leone
Producent Arturo González
Scenarist Fulvio Montella
Sergio Leone
Luciano Vincenzoni
Glavne uloge Clint Eastwood
Lee Van Cleef
Gian Maria Volonté
Klaus Kinski
Glazba Ennio Morricone
Distributer United Artists
Godina izdanja 1965.
Trajanje 130 min.
Država Flag of Italy.svg Italija
Flag of the United States.svg SAD
Jezik talijanski
engleski
Žanr vestern
Proračun $600,000
Prethodni ‘Za šaku dolara’
Sljedeći ‘Dobar, loš, zao’

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *