U 1930, Foshan je središte južne kineske borilačke vještine, gdje su škole aktivno regrutirati učenike i natječu jedni protiv drugih. Iako wing chun majstora Ip Man je najvještiji borilačke umjetnik u Foshan, on je skroman i drži niski profil. Kao samostalno bogatog čovjeka, on ne osjeća potrebu da prihvati sve učenike i umjesto toga dane provodi obuku, sastanke s prijateljima i trošenje vremena sa svojom obitelji. Međutim, njegova supruga je često revoltiran od vremena provodi obuku i raspravlja borilačke vještine s prijateljima i kolegama. Iako nije profesionalni borilačke umjetnik, IP je cijenjen u Foshan, zbog sposobnosti da se prikazuje u prijateljskim, zatvorenih vrata natjecanja s lokalnim majstora. IP-a ugled je dodatno pojačana kada je pobijedila agresivan, grub, vrlo vješt Sjeverna kineske borilačke majstor, Jin Shanzhao, čime je potvrđena regionalni ponos kolega Southern stilista i drugima u Foshan.

Japanski invazije 1937. godine negativno utječe na život svih u Foshan. IP kuća je tvrdio Japanaca i koriste kao svoje Foshan sjedište. IP i njegova obitelj gubi svoje bogatstvo te su prisiljeni da se presele u ruševne kuće. U očajničkom pokušaju da podržavaju svoju obitelj, IP prihvaća posao u rudniku ugljena. Japanski general Miura, koji je karate majstor, uspostavlja arenu u kojoj Kineski borilačke umjetnika natječu sa svojim vojnim vježbenika. Kinezi zaraditi vrećicu riže za svaki susret osvoje. Li Zhao, bivši policajac i IP-a znanac, sada radi kao prevoditeljica za japanski i stvaranje ponudu borilačke umjetnika koji rade u rudniku ugljena. IP na prvim padom sudjelovati u utakmicama. Međutim, kada je njegov prijatelj Lin nestane, on se slaže da sudjeluju kako bi istražili. On je bijesan kada vidi kolega Foshan majstor Liu nemilosrdno izvršena za branje gore vrećicu riže iz prethodnog pobjede nakon popuštanja u drugoj utakmici protiv tri karatist. On također dolazi do shvatiti da je Lin je ubijen u ranijem borbi. Jedva da sadrži svoj bijes, IP zahtijeva utakmicu s deset karatist odjednom. Unatoč tome što se ne prakticira Wing Chun, jer invazija započela (radi očuvanja ono malo hrane njegova obitelj morala preživjeti), on nastavlja nemilosrdno slomili svaki od njih s brutalnim baraž svojih borilačkih umjetnosti majstorstvo, pokazuje ništa od naslona Izlagao prethodnih angažmana. Njegova vještina pobuđuje interes Miura, koji želi saznati više o IP i vidjeti ga opet boriti.

IP posjećuje njegov prijatelj Chow Ching-Chuen, koji posjeduje i vodi pamuk mlin u Foshan. Chow kaže Ip da ​​autocesta pljačka banda na čelu s Jin Shanzhao je uznemirujući svoje radnike i pokušava iznuditi novac od njih. IP obučava radnike u wing chun za samoobranu. To je uzrokovalo Jin Shanzhao biti frustrirani biti suočeni s wing chun opet i cijela pamuk mlin otišao na tučnjavu. Tijekom sukoba, IP čovjek borio s Jin Shanzhao opet, ali Ip Man uzeo bambusa stup te ga udario u uho zbog čega ga ići gluh. Borbe nakon što je zaustavljen, Jin Shanzhao povukao svoje ljude od mlina. U međuvremenu, Miura raste nestrpljivi kada IP ne vrati u arenu i šalje ljude da ga pronaći, što je navelo Ip ih onesposobiti i otići u bijegu sa svojom obitelji u Li Zhao kući. U međuvremenu, pljačkaši povratak na pamuk mlin tražiti novac. Radnici uzvratiti pomoću tehnike koje ih IP učio, ali IP pojavljuje se brinuti o stvarima osobno i poraza Jin Shanzhao, upozoravajući ga da nikada više maltretirati radnike.

Japanski vojnici na kraju naći IP na pamuk mlin. Miura kaže Ip da ​​je njegov život će biti pošteđen ako on pristane da pouči japanski vojnici u borilačkim vještinama. IP odbija i izazove Miura na utakmicu, koja Miura prihvaća, kako zbog svoje ljubavi za borilačke vještine i zbog odbijanja izazov će biti poniženje za Japance. Utakmica između Ip i Miura se održava u javnosti u Foshan trgu. U početku, dvije borci jednako izgledaju podudaraju, ali Miura uskoro nađe u stanju prodrijeti IP-besprijekornu obranu i postaje osvaja svojim neumornim i izravnih udaraca. On je bespomoćan da se brani kao IP napora ga koristi kao drvena lutka, nanošenje teške batine na njega i jasno pobjedu.

Kao tukli uopće legne nakon poraza, IP gleda na to navijački kineske gužve i vidio suprugu i dijete s Chow. Odjednom, Miura je bijesan zamjenik Sato puca na IP, što je izazvalo gužvu između kineske publike i japanskih vojnika. Tijekom tučnjava, Li Zhao ubija Sato sa Sato vlastitim pištoljem. IP je oduzeta usred kaosa. Epilog otkriva da on preživi i pobjegne u Hong Kongu sa svojom obitelji uz pomoć Chow Ching-Chuen. Tu, IP uspostavlja Wing Chun školi, gdje su njegovi učenici došli da uče borilačke vještine s njim, uključujući i Brucea Leeja.

Traditional 葉問
Cantonese Jip6 Man6
Directed by Wilson Yip
Produced by Raymond Wong
Written by Edmond Wong
Starring Donnie Yen
Simon Yam
Lynn Hung
Gordon Lam
Fan Siu-wong
Xing Yu
Chen Zhihui
Hiroyuki Ikeuchi
Music by Kenji Kawai
Cinematography O Sing-Pui
Edited by Cheung Ka-fai
Distributed by Mandarin Films
Release dates
18 December 2008
Running time
108 minutes
Country Hong Kong
Language Cantonese
Budget US$11,715,578[1]
Box office US$21,888,598

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *