Mladi američki vojnik, Chris Taylor (Charlie Sheen), stiže u Južni Vijetnam s još nekoliko rezervista te je dodijeljen 25. pješadijskoj diviziji (koja postiže uspješne rezultate u Vijetnamu). Kako novaci silaze iz aviona po dolasku u Vijetnam, veterani ih počinju ismijavati. Zajedno s vojnikom Gardnerom, Taylor se pridružuje iskusnom vodu koji je pretrpio gubitke u nedavnim operacijama. Njegov entuzijazam ubrzo iščezava dok obavlja bezbrojne patrole, a kao novak, zadužen je za kopanje rovova i druge naporne zadatke.

Prve noći, njegova patrola upada u zasjedu sjevernovijetnamske postrojbe. Vojnik koji je trebao držati stražu (Junior) je zaspao. Gardner umire nakon što je stajao za vrijeme vatrenog obračuna, a Texa diže u zrak granata koju je bacio narednik Red O’Neil (John C. McGinley). Tayloru je okrznut vrat.

Kako se Chris oporavlja od svoje rane – obred tijekom kojeg se sve više upoznaje s ostalima iz postrojbe – otkriva kako je odustao od fakulteta kako bi se dobrovoljno prijavio za službu u Vijetnamu (sami Stone je dvaput odustao od Yalea). Izjavljuje kako je osjećao da fakultet ne vodi nikamo da je nepošteno da mladići iz niže klase moraju podnositi pakao Vijetnama, dok bogatiji dečki izbjegavaju novačenje. Njegovi novi prijatelji upoznaju ga s “Podzemljem”, bunkerom pretvorenim u pseudo-noćni klub gdje se pušimarihuana i opijum, pije pivo i pleše s ostalima na soul glazbu.

Paljenje sela.

Nakon povratka na teren, Chris iskušava još više borbe, a tijekom jedne patrole, bunker je otkriven. Tijekom istraživanja logorske vatre koju je ostavio neprijatelj, dvojica vojnika, Sanderson i Sal, nalijeću na skriveni eksploziv koji ih smrtno ranjava. Nakon što su napustili kompleks bunkera, vojnici nalijeću na drugog člana njihove divizije, Mannyja, koji je bio odveden od svoje postrojbe i osakaćen.

Stigavši u obližnje selo nekoliko kilometara sjeverno od bunkera s uvjerenjem da je neprijatelj opažen tu, vod otkriva hranu i zalihe oružja. Seljaci tvrde kako im Vijetkongovci nisu dali izbora te su ga morali čuvati. Postrojbe, umorne i ljute zbog smrti nekih od njihovih drugova, iskaljuju frustraciju na seljacima, ubivši i zlostavljajući nekoliko civila. Narednik Barnes ubija ženu dok ispituje njezina muža. Vod spaljuje selo i odlazi, uz posljednju scenu grupnog silovanja tinejdžerice (što zaustavlja Chris).

Narednik Elias (Willem Dafoe), nakon što je svjedočio ilegalnim radnjama narednika Barnesa (Tom Berenger) i poručnika Wolfea (Mark Moses), napada Barnesa te prijavljuje dvojicu muškaraca u izvještaju koji bi trebao doći do njihova zapovjednika (kojeg je glumio Dale Dye, vijetnamski veteran i tehnički savjetnik na filmu). Chris, koji se isprva divio Barnesu, sada saznaje kako Barnesovi ljudi namjeravaju ubiti Eliasa kako ne bi svjedočio o ilegalnim ubijanjima.

Vod ponovno upada u zasjedu. Poručnik Wolfe ne uspijeva preuzeti zapovjedništvo nakon što je vod pretrpio gubitke, te poziva artiljeriju da pucaju na svoje ljude. Narednik Elias, preduhitrivši neprijateljski napad s boka, sugerira zasjedu protiv neprijatelja kako bi se osujetio njihov napad. Iako je Wolfe skeptičan, Barnes se složi s planom. Elias i još trojica, uključujući Taylora, obilaze obračun kako bi napali neprijatelje s boka. Kako je bitka bezizgledna, Barnes naređuje povlačenje, što ostavlja Eliasa i trojicu vojnika bez potpore.

Dok se ostatak voda povlači na čistinu kako bi ih helikopter izvukao iz borbene zone, Barnes se vraća, navodno kako bi izvukao Eliasa i trojicu muškaraca. Međutim, umjesto vraćanja Eliasa, Barnes ga dočekuje u zasjedi i pogađa ga.

Barnes se nakon toga vraća do voda. Kad ga Taylor upita gdje je Elias, Barnes mu kaže da je mrtav. Međutim, tijekom polijetanja helikopterom, cijeli vod ugleda Eliasa živog, teško ranjenog kako bježi pred Vijetkongovcima. Umire nasred polja nakon što su ga pogodili nekoliko puta.

Taylor sada sumnja kako je Barnes odgovoran za Eliasovu smrt i počinje razgovarati s kolegama o ubijanju Barnesa radi osvete. Na kraju se Taylor i Barnes sukobljavaju u bunkeru.

Satnija je ponovno poslana na bojište kako bi izgradila obrambene pozicije kako bi namamili Vijetkongovce. Otkriveno je kako cijela sjevernovijetnamska pješadijska jedinica kreće južno od Staze Ho Ši Mina. Posljednja bitka završava uništenjem cijelog voda, uključujući poručnika Wolfea, zbog velikih sjevernovijetnamskih napada i američkog napada napalmom. Tijekom bitke, pomahnitali Barnes umalo ubija Chrisa.

Chris se budi u zoru, ranjen i okružen truplima. Uzima kalašnjikov od mrtvog Vijetkongovca i počinje besciljno lutati okolo. Chris prolazi pokraj ranjenog, ali potencijalno opasnog Vijetkongovca te ga ignorira, što sugerira da je odlučan u osveti Barnesu. Konačno pronalazi ranjenog Barnesa.

Vod napušta zapaljeno selo.

Barnes zatraži da Chris zovne liječnika, ali se Chris ne obazire te drži pušku okrenutu prema Barnesu. Barnes mu podrugljivo dobaci “učini to”. Chris upuca Barnesa tri puta u prsa. Pada na zemlju i čeka liječnika. Stiže pješadijska jedinica u potrazi za preživjelima. Jedan od nekoliko preživjelih iz voda je Francis, koji izlazi iz bunkera te je tobože užasnut što je preživio bitku. Uzima nož i ubada sebe u bedro.

Ranjeni Chris helikopterom odlazi s Francisom s bojišta. Glas na kraju filma kaže kako Chris Taylor odlazi u Sjedinjene Države, duboko pogođen i promijenjene osobnosti. On kaže kako oni koji su preživjeli imaju obvezu prema onima koji su poginuli i shvaća kako je njegov život produkt dvojice očeva, Barnesa i Eliasa.

Naslov izvornika Platoon
Redatelj Oliver Stone
Producent Arnold Kopelson
Scenarist Oliver Stone
Glavne uloge Charlie Sheen
Willem Dafoe
Tom Berenger
Forest Whitaker
John C. McGinley
Johnny Depp
Kevin Dillon
Keith David
Glazba Georges Delerue
Snimatelj Robert Richardson
Montaža Claire Simpson
Distributer Orion Pictures
Godina izdanja 1986.
Trajanje 120 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr ratni film
Proračun $6,000,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *