Osam godina nakon događaja iz filma Vitez tame, mir vlada Gotham Cityjem. James Gordon gotovo je iskorijenio nasilje i organizirani zločin iz grada zbog Dentovog zakona. Međutim, još uvijek osjeća krivnju zbog zataškavanja zločina Harvyja Denta. Njegov plan je priznati urotu za vrijeme govora koji se svake godine održava u Dentovu čast, ali u posljednji trenutak odlučuje da grad još uvijek nije spreman saznati istinu. Nakon što slijedi trag otmice kongresmena, Gordonov pripremljeni govor pada u ruke Banea. Tijekom pucnjave, Gordon je ranjen i završava u bolnici, a policajca Johna Blakea promovira u detektiva te mu naređuje da se javlja samo njemu.

Batman je nestao iz Gotham Cityja, ali nestao je i Bruce Wayne koji cijele dane provodi u dvorcu na svom velikom imanju. Tvrtka Wayne Enterprises započinje propadati nakon što shvate da bi jezgra energetskog projekta dizajniranog kako bi iskoristio fuziju mogla postati opasno nuklearno oružje te ga zatvore. Blake (koji zna tko je zapravo Batman) i Gordon nagovaraju Batmana da se vrati, ali Alfred Pennyworth protivi se toj ideji, izražavajući svoju zabrinutost za Bruceovu budućnost te u konačnici daje ostavku zbog nemogućnosti nagovaranja Brucea u suprotno.

U međuvremenu Bane napada burzu te dogovara riskantne investicije u Bruceovo ime što za posljedicu ima Bruceov bankrot; Bruce je prisiljen prenijeti svoje ovlasti na Wayne Enterprises drugome. Ispravno sumnjajući da je njegov poslovni rival John Daggett zaposlio Banea kako bi mu pomogao u preuzimanju kompanije, Wayne započne vjerovati Mirandi Tate koja bi trebala držati Daggetta na odmaku. Bane, međutim, ima druge planove i ubija Daggetta te preuzima kompletnu kontrolu nad njegovom infrastrukturom.

Prateći trag kojeg je ostavila provalnica, žena-mačka Selina Kyle, Batman se suočava s Baneom koji mu govori da je preuzeo Ligu sjena nakon Ra’s al Ghulove smrti. Bane otkriva da je koristio Daggettove tvrtke za konstrukciju kako bi opljačkao znanstveni odjel tvrtke Wayne Enterprises prije nego onesposobi Batmana i baci ga u zatvor iz kojeg je gotovo nemoguće pobjeći. Ostali zarobljenici ispričaju Wayneu priču o jedinoj osobi koja je uspjela pobjeći: djetetu koje je pobjeglo tjerano potrebom i čistom voljom.

Bane namami većinu policije u Gothamu u podzemlje te detonira postavljene eksplozive po cijelom gradu nakon čega policajci ostaju zarobljeni, a sam Gotham City se pretvara u izolirani gradić: svaki pokušaj odlaska iz grada rezultirat će detonacijom nuklearne bombe iz tvrtke Wayne Enterprise. U javnom nastupu Bane obznani prave događaje oko Dentove smrti i pušta zatvorenike iz zatvora. Bogati i moćni nasilno su dovedeni pred sud kojim predsjedava Jonathan Crane. Nakon pokušaja da specijalne postrojbe uđu u grad, vlada u potpunosti blokira Gotham, a sam grad ulazi u razdoblje totalnog bezakonja.

U međuvremenu se Wayne oporavlja od svojih ozljeda i započne trenirati. Uspješno bježi iz Baneovog zatvora, vraća se u Gotham te zatraži pomoć od Kyle, Blakea, Tate, Gordona i Luciusa Foxa u oslobađanju grada i zaustavljanju bombe prije njezine eksplozije. Batman se sočava i pobjeđuje Banea, ali Tate se umiješa te mu otkriva da je ona Talia al Ghul. Ona je bila ta koja je iz zatvora pobjegla kao dijete, prije nego što se sa svojim ocem i pripadnicima Lige sjena vratila kako bi spasila Banea, jedinu osobu koja joj je pomogla dok je bila u zatvoru. Ona je ta koja planira završiti rad njezinog oca: uništiti Gotham i osvetiti njegovu smrt.

Gordon uspijeva spriječiti Tate da detonira bombu putem daljinskog upravljača, dok Kyle istovremeno spašava Batmana ubivši Banea te mu omogućava da krene u potjeru za Talijom. Pokušava ju natjerati da odnese bombu u podzemlje gdje ju je moguće stabilizirati, ali ne uspijeva. Talia umire u sudaru kamiona, a prije same smrti kaže Batmanu, Kyle i Gordonu da je bombu sada nemoguće deaktivirati. Koristeći letjelicu koju je napravio Fox, Batman odnosi bombu izvan grada gdje detonira nad oceanom.

U epilogu filma, Batman je proglašen junakom, a Wayne se smatra mrtvim u neredima koji su uslijedili nakon što je gradom počelo vladati bezakonje. U kafiću u Italiji, Alfred vidi Waynea i Kyle kako sjede zajedno, dok u međuvremenu Blake dolazi u Batmanovu špilju.

 

Naslov izvornika:The Dark Knight Rises
Redatelj: Christopher Nolan
Producent: Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas
Scenarist:Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Priča: David S. Goyer, Christopher Nolan
Strip:Bob Kane, Bill Finger
Glavne uloge: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Tom Hardy, Morgan Freeman, Anne Hathaway,  Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt
Glazba: Hans Zimmer
Snimatelj: Wally Pfister
Montaža: Lee Smith
Distributer: Warner Bros.
Godina izdanja: 2012.
Trajanje: 165 minuta
Država: SAD
Jezik: engleski
Proračun $250,000,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *