IMBD OCJENA: 7,6

RADNJA FILMA

The Haunting (sh. Opsjednutost duhovima), u bivšoj Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Kuća duhova, je američko-britanski crno-bijeli horor film snimljen 1963. u režiji Roberta Wisea, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja u historiji žanra.

Predstavlja adaptaciju romana The Haunting of Hill House Shirley Jackson. Radnja je smještena na jedno izolirano imanje, odnosno ogromnu kuću čiji su raniji stanari stradavali na bizarne i nasilne načine, a koja postaje predmetom eksperimenta naučnika (čiji lik tumači Richard Johnson) koji istražuje natprirodnepojave, i koji je tamo doveo grupu gostiju uključujući dvije žene saparapsihološkim talentima. Protagonistica, čiji lik tumači Julie Harris, je jedan od ta dva medija, a koju tokom boravka u kući počnu mučiti ne samo natprirodni fenomeni nego i posljedice vlastitih trauma.

The Haunting je velikim dijelom bio snimljen u Ettington Parku, ladanjskoj kući uengleskom mjestu Ettingtonu, a čija je neogotska arhitektura značajno pridonijela mračnoj i uznemirujućoj atmsoferi. Publiku je, međutim, najviše impresionirala Wiseova vješta režija, odnosno korištenje crno-bijele fotografije, trikova, stvaranja polagane jeze i naglih šokova, te je The Haunting dobio reputaciju jednog od “najstrašnijih” filmova svog vremena. Brojne pohvale je dobila i Julie Harris, kojoj se uloga duševno rastrojene protagonistice često navodi kao najbolja u karijeri.

Godine 1999. je snimljen istoimeni remake u režiji Jana de Bonta, koji se smatra daleko inferiornijim. Steven Spielberg, koji je često navodio kako je upravo The Haunting jedan od filmova koji je najviše uticao na njegov opus je također pokušao napraviti remake, i to u suradnji sa Stephenom Kingom; na kraju je King napisao scenarij za televizijsku mini-seriju Rose Red emitiranu 2002. godine.

Režija Robert Wise
Producent Robert Wise
Scenario Nelson Gidding
Predložak The Haunting of Hill House autor:

Shirley Jackson

Uloge Julie Harris

Claire Bloom

Richard Johnson

Russ Tamblyn

Muzika Humphrey Searle
Fotografija Davis Boulton
Montaža Ernest Walter
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere

25. august 1963 (Japan)

Trajanje 114 min.[1]
Zemlja  SAD

 Ujedinjeno Kraljevstvo

Jezik engleski
Budžet 1,05 mil. $
Bruto prihod 1,200.000 $ (SAD i Kanada)[2]
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *