Film počinje s Tomom Joad (Henry Fonda), pušten iz zatvora i stopira svoj put natrag do njegovih roditelja obiteljskom gospodarstvu u Oklahomi. Tom pronalazi putujuću bivšu propovjednik po imenu Jim Casy (Ivan Carradine) sjedio ispod stabla uz rub ceste. Casy bio propovjednik koji krstio Toma, ali sada Casy je “izgubio duh” i vjeru (presaging svoj skori pretvorbu komunizma). Casy ide s Tomom u nekretnine Joad samo da otkrijete da pusta. Tamo se susreću Muley Graves (Ivan Qualen), koji se skriva. U flashback, on opisuje kako poljoprivrednici diljem području su prisiljeni iz svojih gospodarstava od strane djelom nositelja zemlje. Lokalni dječak (Irving Bacon), angažirao za tu svrhu, prikazan je srušivši Muley kuću s Caterpillar traktora. Nakon toga, Tom i Casy premjestiti na naći obitelj Joad na Tomov ujaka Ivana mjestu. Njegova obitelj je drago vidjeti Toma i objasniti da su napravili planove za glavu za Kaliforniju u potrazi za poslom, što je njihova farma je zatvoreno na banke. Veliki Joad obitelj dvanaest listova u zoru, uz Casy koji odluči ih pratiti. Oni spakirati sve u ruševnom 1926 Hudson “Super Six” sedan prilagođen da služi kao kamion kako bi dugo putovanje u obećanu zemlju u Kaliforniji.

Izlet uz autocestu 66 je naporan, a ubrzo uzima danak na obitelj Joad. Starije djed (Charley Grapewin) umire na putu. Tom piše okolnosti smrti na stranici od obitelji Biblije i stavlja ga na tijelo prije nego što su ga pokopati, tako da ako su pronađeni njegovi ostaci, njegova smrt ne bi se istražuje kao mogućeg ubojstva. Oni park u kampu i susret čovjeka, migrant povratka iz Kalifornije, koji se smije Pa je optimizam oko uvjeta u Kaliforniji. On govori ogorčeno o svojim iskustvima na Zapadu.

Obitelj stiže na prvom prolaznom migranata kampiranje radnika i nalazi Kamp je prepun ostalih gladuju, nezaposlenih i očajnih putnika. Njihov kamion polako probija kroz makadamskoj cesti između siromašnih kuća i oko gladnih lica stanovnika kampa. Tom kaže: “Sigurno ne izgledaju ništa previše uspješan.”

Nakon nekog problema sa takozvanim “mješalicom”, a Joads napustiti logor u žurbi. U Joads učiniti svoj put na drugu migranata logora, u Keene Ranch. Nakon što radiš neki posao u polju, oni otkrivaju visoke cijene hrane u društvu spremištu za meso i druge proizvode. Trgovina je samo jedan u području, izdaleka. Kasnije smatraju skupina radnika migranata štrajkaju, i Tom želi saznati sve o tome. On odlazi na tajni sastanak u tamnoj šumi. Kada sastanak otkrivena, Casy je ubijen jedan od stražara. Kao što je Tom pokušava obraniti Casy od napada, on je nehotice ubije stražara.

Tom pati ozbiljan ranu na obrazu, a logorski stražari shvatili da neće biti teško da ga identificirati. Te večeri obitelj skriva Toma pod madracima kamiona kao stražari dolazimo da ih ispitivati; oni su u potrazi za čovjekom koji je ubio stražara. Tom izbjegava se uočena i obitelj napušta Keene Ranch bez daljnje incidenta. Nakon vožnje za neko vrijeme, oni moraju zaustaviti na vrhu brda, kada motor pregrije zbog slomljenog ventilatora pojasom; oni imaju malo plina, ali odlučili pokušati kotrljanje niz brdo nekih svjetla. Svjetla su iz treće vrste kampa: Farmworkers ‘Pšenica Patch Camp (WEEDPATCH u knjizi), čistu kampu koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s unutarnjim WC i tuševi, koji su Joad djece nikada nije vidio prije.

Directed by John Ford
Produced by Darryl F. Zanuck
Nunnally Johnson
Screenplay by Nunnally Johnson
Based on The Grapes of Wrath
by John Steinbeck
Starring Henry Fonda
Jane Darwell
John Carradine
Shirley Mills
John Qualen
Eddie Quillan
Music by Alfred Newman
Cinematography Gregg Toland
Edited by Robert L. Simpson
Distributed by 20th Century Fox
Release dates
January 24, 1940 (United States)
Running time
129 minutes
Country United States
Language English
Budget $800,000[1]
Box office $2.5 million (rentals)[2]

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *