Muha (eng. The Fly) je američko-kanadski ZF horor film iz 1986. kojeg je režirao David Cronenberg. U glavnim ulogama tumače Jeff Goldblum, Geena Davis i John Getz.  Radnja se odvija oko znanstvenika koji se zbog nezgode nastale prilikom rada na svojem izumu polako pretvara u hibrid muhe i čovjeka.  Film muha je ocjenjen na IMBd ocjenom: 7.5.

RADNJA FILMA

Seth Brundle je genijalan, ali ekscentrični znanstvenik koji upozna novinarku Veronicu Quaife. U svojem domu/laboratoriju joj pokaže svoj najnoviji izum – dva “Telepoda”, koji mogu teleportirati objekte iz jedne komore u drugu. Oni se zaljubljuju. Međutim, “Telepod” ima problema teleportirati živa bića – kada pokuša to učiniti sa jednom životinjom, ona se pojavi na drugom kraju kao odurna masa mesa. Ipak, uspijeva srediti grešku na kompjuteru te uspijeva drugu životinju teleportirati živu i zdravu. Istodobno, Veronicin macho urednik Stathis ju pokušava zavesti.

Jednog dana, Seth odluči i sam ući u “Telepod” i isprobati ga na sebi. Teleportira se živ, ali je previdio da se unutra našla i jedna muha, te da je kompjuter greškom spojio njihove gene. Isprva, osjeća samo male simptome – hiperktivan je, voli šećer te može cijelu noć biti seksualno aktivan sa nekom djevojkom koju je upoznao u kafiću. Međutim, s vremenom sve više osjeća da se njegovo tijelo mijenja – otpadaju mu zubi i uši te se pretvara u hibrid kukca i čovjeka. Kada čuje što se događa sa Sethom, Stathis pokušava dati potporu Veronici te joj savjetuje otići na pobačaj jer više nije sigurno je li i zametak mutant. Poludjeli Seth, koji se već potpuno fizički raspada, ju otme iz klinike i zarobi u svojem laboratoriju. Tamo joj objasni ludu ideju da želi spojiti njih dvoje u jednu osobu. Stathis se pojavi sa puškom kako bi ju spasio, no Seth mu kiselinom rani ruku. Tada pokrene proces, međutim ranjeni Stathis puškom uspijeva oštetiti jedan “Telepod”, pri čemu se ona spašava. Spojen sa dijelovima metala, monstruozni Seth izlazi van te moli Veronicu da ga upuca i skrati mu muke, što ona i učini.

 

Režija David Cronenberg
Producent Stuart Cornfield

Mel Brooks (nepotpisan)

Scenario Charles Edward Pogue

David Cronenberg

Uloge Jeff Goldblum

Geena Davis

John Getz

Muzika Howard Shore
Fotografija Mark Irwin
Montaža Ronald Sanders
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere 1986.
Trajanje 96 min.
Zemlja  Kanada

 Sjedinjene Američke Države

Jezik engleski
Budžet $15,000,000
Slijedi Muha 2
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *