RADNJA FILMA

Philipa Marlowea posjećuje novi klijent, general Sternwood, navodno da sredi kockarske dugove svoje mlađe kćeri, Carmen, s kladioničarem zvanim Geiger. Starija kćer, Vivian , sumnja da joj otac zapravo želi otkriti što se dogodilo njegovom prijatelju, Seanu Reganu, koji je misteriozno nestao mjesec dana prije.

Ubrzo nakon toga Marlowe otkriva Geigera ustrijeljenog kod kuće. Dolazi neidentificirani čovjek, ostavlja Carmen unutra, drogiranu. Marlowe u kući pronalazi kameru u kojoj nedostaje film. Joe Brody (Louis Jean Heydt) ima film i pokušava iznuditi novac od Sternwooda prijeteći da će upetljati Carmen u ubojstvo.

Kasnije se otkriva da je Geigera ubio Sternwoodov vozač, Owen Taylor. Brody je onesvijestio Taylora udarivši ga kundakom i odnio film. Ostavio je Taylora u autu koji je poslije odvezen. Priča se ubrzo počinje fokusirati na misteriju u srcu filma: gdje je Sean Regan.

Eddie Mars posjeduje kuću u kojoj je Geiger živio, a ima i kockarnicu koju često posjećuje Vivian. Marlowe se na početku istrage o Geigerovu ubojstvu prvo sastaje s Marsom. Dvojica si međusobno ponude pomoć. Međutim, Mars postaje osjetno manje prijateljski nakon što ga Marlowe upita o Seanu Reganu, koji je navodno pobjegao s Marsovom ženom. Vivian želi da Marlowe zaključi slučaj nakon što otkrije pozadinu Geigerova ubojstva, kako se ne bi raspitivao o Reganu. Marlowea zanima zašto Marsa ne zanima gdje mu je žena te zašto toliko ljudi ne želi da pronađe Regana.

Kasnije se otkriva da je Mars uvjerio Vivian da ima dokaz da je Carmen ubila Regana, te ju je tako prisilio da surađuje s njim. U međuvremenu, Marsova žena zapravo uopće nije pobjegla s Reganom, nego je se skrivala da ispadne da je stvarno pobjegla. Mars se nada da policija neće uzeti njega za osumnjičenika. Marlowe konačno nagovara Vivian da pomogne njemu, a ne Marsu, te shvaća da je Carmen ubila Regana iz ljubomore što je se viđao s Marsovom ženom. Nakon pucnjave u Geigerovoj kući, Marlowe namješta Marsu da ga upucaju njegovi vlastiti ljudi. Marlowe obeća Vivian da će Carmen poslati u umobolnicu, a ne predati je policiji.

Naslov izvornika The Big Sleep
Redatelj Howard Hawks
Producent Howard Hawks
Scenarist Roman:
Raymond Chandler
Scenarij:
William Faulkner
Leigh Brackett
Jules Furthman
Glavne uloge Humphrey Bogart
Lauren Bacall
John Ridgely
Martha Vickers
Dorothy Malone
Glazba Max Steiner
Snimatelj Sidney Hickox
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 1946.
Trajanje 116 min. (redateljeva verzija)
114 min. (kino-verzija)
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr film noir
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *