12. svibnja 1984., dva bića iz 2029 godine stići u Los Angelesu: jedan je Terminator T-800 model 101, kiborg ubojica programiran da ubije mladu ženu po imenu Sarah Connor; drugi je Kyle Reese, ljudski otpor borac poslao ju zaštitili od T-800. Nakon Terminator ubija člana bande, a pištolj-shop manager, i druge dvije žene pod nazivom “Sarah Connor” navedene u telefonskom imeniku, Sarina cimer đumbir, i njezin partner, što na kraju pjesme svoj cilj u noćni klub. Kyle se prikazuje i sprema Sarah iz Terminatora napada, dva bijega i Terminator otme policijski auto.

Kyle objašnjava Sarah da će u bliskoj budućnosti, umjetne inteligencije obrana mreža zove Skynet će postati samosvjesni i pokrenuti nuklearni holokaust čovječanstva, također objašnjavajući da je on sam rođen poslije njega. On napominje da će Sarah je još-to-biti koncipiran sin John rally preživjele i voditi pokret otpora protiv Skynet i njegovu vojsku strojeva. Uz otpora na rubu pobjede, Skynet je poslao Terminatora natrag u vrijeme ubiti Sarah prije Ivan je rođen, kao posljednjem pokušaju izbjegavanja stvaranja otpora. Terminator je učinkovit stroj za ubijanje sa snažnim metalnim Endoskelet, ali s vanjskim slojem od živo tkivo, što ga čini nalikuju ljudsko biće.

Kyle i Sarah ponovno su napadnuti od Terminatora, što dovodi do automobila potjerati. Njihovi automobili na kraju pad u zid. Kyle i Sara su uhvaćeni od strane policije, ali Terminator bježi scenu. Kyle je ispitivala kaznenim psiholog dr SILBERMAN koji zaključuje da je paranoičan i delusional. Sara je također ispitivala poručnik Traxler i narednikom Vuković o događajima koji su se dogodili. Terminator ide na trčanje-dolje gostionici, gdje se obavlja tretman na sebe i vidi kako njegovu unutrašnjem funkciju. Ubrzo nakon toga, Terminator (sada nosi sunčane naočale sakriti svoj crveni mehanički oka) napadne policijsku stanicu, ubivši mnoge policajaca, uključujući Traxler i Vuković, u svom nastojanju da pronađe Sarah; No, Sarah i Kyle uspjeli pobjeći i provesti noć pod mostom prije tražeći utočište u motelu, gdje su se također okupiti neke cijevi bombe. Sara shvaća da Terminator je siguran da ih ponovno pronaći, a oni nisu sigurni od nje, bez obzira gdje idu. Kyle priznaje da je dugo bio zaljubljen u Saru; Ivan neobjašnjivo mu je dala njezinu fotografiju nedugo nakon što je upoznao Johna. Sara uzvraća Kyle osjećaje i oni imaju seks.

Kasnije te noći, Terminator ih prati u motel i Kyle i Sarah bijega u kamionetu. U sljedećim potjere Kyle baca cijevi bombe na Terminatora u nastojanju da ga uništi. Kyle je ranjen Terminator je pucnjava. Sara uspije kucati Terminatora s njegovom motociklu, ali gubi kontrolu nad kamioneta, koji okreće više. Kao Terminator dobiva gore, to je pogođen benzina tankera kamiona koji je kratka udaljenost vuče. Kad vozač kamiona dobiva iz kamiona kako bi vidjeli što se dogodilo, Terminator ga ubija, otima kamion, i nastavlja potjeru. Kyle klizi cijev bombu na prikolici kamiona goriva uzrokujući masivni eksplozije, prije nego što je Kyle potrebno pokriti u kontejneru. Terminator izlazi iz gorućeg kamiona prekrivena plamenu i propada, naizgled uništena.

Terminator, sa svojim odjeća i tijelo prekrivenoj izgorio, iznenada diže i nastavlja ih provoditi u tvornici. Kyle aktivira tvornice strojeva pokušati zbuniti Terminator i napada ga s metalnom cijevi, ali to mu kuca dolje. Iako ošamućen, on džemovi svoj konačni cijevi bombu u njegov trbuh, uzrokujući eksploziju koja očito ga uništava; Eksplozija ubija Kyle i ozlijeđene Sarah. Sada jedan naoružani, bez nogu torzo, Terminator nastavlja svoj pokušaj da ubije Saru. Ona ga vodi kroz tvornicu u hidrauličkom prešom koji je aktivira, drobljenje i konačno ga isključivanje. Sara je kasnije uzet iz tvornice od strane hitne pomoći kao Kyleov tijelo je oduzeta. Vlasti su također vidjeli analizom nekih od komponenti Terminatora.

Nekoliko mjeseci kasnije, trudna Sarah putuje Meksiku. Usput je snima audio kazete koje namjerava prenijeti na njezina nerođenog sina, Ivana. Ona raspravlja o tome treba li mu reći da je Kyle je njegov otac. Dok zaustavljanja na benzinskoj postaji, dječak ima Polaroid fotografiju nje koji je kupuje-istu fotografiju da je John će kasnije dati da Kyle. Sarah onda vozi na prema približava olujne oblake.

Directed by James Cameron
Produced by Gale Anne Hurd
Written by
James Cameron
Gale Anne Hurd
Starring
Arnold Schwarzenegger
Michael Biehn
Linda Hamilton
Paul Winfield
Music by Brad Fiedel
Cinematography Adam Greenberg
Edited by Mark Goldblatt
Production
companies
Hemdale
Pacific Western
Distributed by Orion Pictures
Release dates
October 26, 1984
Running time
107 minutes[1]
Country United States
Language English
Budget $6.4 million[2]
Box office $78.4 million[2]

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *