Film Rocky je američka sportska drama u režiji J. G. Avildsena. U glavnoj ulozi kao autorom scenarija Sylvesterom Stalloneom.    To je priča o Rockyju Balboi koji počinje sa dna i dostiže “američki san”. Počinje kao bokser u lokalnom klubu i kasnije dobija šansu u šampionatusuperteške kategorije. Rocky film koji je imao budžet oko million dolara i sniman 28 dana, doživio je veliki uspjeh; zaradio je ukupno 225 milliona dolara i bio je film s najvišom zaradom 1976. osvojivši je tri Oscara, uključujući onaj za najbolji film. Filmska kritika jako je pozitivno primila film i potvrdila Stallonea kao glavnu filmsku zvijezdu. Nakon ovog originalnog, snimljeno je još pet nastavaka: Rocky II, III, IV, V i Rocky Balboa.

RADNJA FILMA

Godine 1975, Rocky “talijanski Stallion” Balboa je teško žive profesionalni boksač u talijanskim četvrtima Philadelphiji. Između borbe, on radi kao provoditeljem državne prisile za lihvar Anthony Gazzo, a po mnogima od svojih susjeda kao skitnice. Svjetski prvak u teškoj kategoriji, Apollo Creed, najavljuje planove za održavanje utakmicu u Philadelphiji tijekom nadolazeće 1976 američki Bicentennial. Međutim, on je obavijestio u posljednjem trenutku da mu je na rasporedu protivnik, Mac Lee Zelena, ne može natjecati zbog povrijeđenog ruci. Sa svim ostalim potencijalnim zamjenama naručene se ili na neki drugi način nedostupan, Creed odluči začiniti stvari i dati lokalnom kandidat priliku da ga lice. On slegne na Rocky, vjerujući da će on biti lako izazov.

Rocky sastaje s promotora Miles Jergens i pristaje na igru. Nakon nekoliko tjedana treninga pomoću sve što mogu naći, uključujući i polovica mesa kao probijanje vrećice, Rocky prihvaća ponudu pomoći iz Mickey Goldmill, ugledni trener koji je uvijek kritizirao Rocky za gubit svoj potencijal.

U isto vrijeme, Rocky započinje vezu s Adrianom, činovnik na lokalnoj dućanu. On se postupno dobiva sramežljivi Adrian povjerenje, što je kulminiralo u poljubac. Njezin brat alkoholičar, Paulie, postaje ljubomoran stjenovita uspjeha, ali Rocky ga smiruje pristankom da se oglašavati svoje poslovanje Meatpacking na borbu. Noć prije utakmice, Rocky postane depresivan nakon obilaska arenu. On priznaje da Adrianu da on nema želju za pobjedom, ali umjesto toga želi ići udaljenost i sebe dokazati svima.

Na Novu godinu, klimaksa boks meč počinje s Creed što dramatičan ulaz odjeven kao George Washington i onda ujak Sam. Iskoristivši njegovu prekomjerno, Rocky ga kuca dolje u prvom krugu. Bijesan, Creed čini brz povratak i počne lupa Rocky. Borba traje 15 rundi, s obje borci održavanje mnoge ozljede; Rocky pati svoj prvi slomljen nos i oslabiti traume oko očiju, i vjera održava brutalne udarce u rebra sa značajnim unutarnje krvarenje. Kao susret napreduje, Creed je superiorna vještina suprotstavlja Rocky je očito neograničen sposobnosti da apsorbiraju kaznu, a njegov uporan odbijanje da se nokautirao. Kao završni krug zvono zvuči, s oba borca ​​zaključana u zagrljaju, obećavaju jedni drugima da neće biti uzvrat.

Nakon borbe, više slojeva drame su odigrali: u sportscasters i publika idu divlje, Jergens objavljuje preko zvučnika da susret bio “najveći izložba hrabrosti i izdržljivost u povijesti prstena”, a Rocky doziva puta za Adriana, koji vodi prema dolje i dolazi u ring kao Paulie odvraća arena sigurnost. Kao Jergens izjavljuje Apollo Creed pobjednika na temelju podijeljenog odluke (8: 7, 7: 8, 9: 6), Adrian i Rocky zagrljaju dok su ispovijedati svoju ljubav jedni drugima.

Režiser: John G. Avildsen
Producent: Robert Chartoff
Irwin Winkler
Gene Kirkwood
Scenarist(i): Sylvester Stallone
Uloge: Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
Thayer David
Joe Spinell
Muzika: Bill Conti
Žanr: drama
Kinematografija: James Crabe
Montaža: Scott Conrad
Richard Halsey
Distributer: United Artists
Datum izlaska: 3. 12. 1976.
Trajanje: 119 minuta
Jezik: engleski
Budžet: 1,1 milion $
Ukupna zarada: 225 miliona $
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *