Luke Skywalker osmišljava plan kako bi spasio Han Soloa iz ruku kriminalca Jabbe the Hutta uz pomoć princeze Leie, Landa Calrissiana, Chewbacce, C-3PO-a i R2-D2-a. Leia se infiltrira u Jabbovu palaču na planetu Tatooine preobučena u lovca na ucjene koja predstavlja Chewieja kao svog zatvorenika dok se Lando već od ranije nalazi u palači preobučen u zaštitara. Leia uspijeva doći do Hana i odmrznuti ga, ali uskoro oboje bivaju uhvaćeni. Potom dolazi Luke koji nakon kraćeg duela također biva uhvaćen. Jabba osuđuje Lukea i Hana na smrt, ali prilikom početka njihove egzekucije Luke se oslobađa te nastaje bitka u kojoj pogibaju Boba Fett – lovac na ucjene koji je Hana predao Jabbi – i Jabba – kojeg uguši Leia. Grupa preživjelih nakon toga uspijeva pobjeći nakon što Luke uništi Jabbov brod. I dok Han i Leia odlaze do pobunjeničkog saveza, Luke se vraća na planet Dagobah gdje pronalazi Yodu na samrti. Sa svojim posljednjim uzdasima, Yoda priznaje Lukeu da je zli Darth Vader, nekoć znan pod imenom Anakin Skywalker, njegov pravi otac; također uspijeva spomenuti i “još jednog Skywalkera”. Uskoro duh Obija-Wan Kenobija koji se pojavljuje Lukeu potvrđuje da je taj “drugi Skywalker” o kojem je Yoda pričao zapravo Lukeova sestra blizanka Leia. Obi-Wan govori Lukeu da se ponovno mora suočiti s Vaderom ako želi poraziti carstvo.

Pobunjenički savez saznaje da carstvo gradi novu Zvijezdu Smrti pod osobnim nadzorom Vadera i njegovog gospodara, cara Palpatinea. Savez osmisli novi plan zbog kojeg će Han povesti svoj tim na šumski planet Endor kako bi na njemu uništio borbenu postaju koja upravlja generatorom štita Zvijezde Smrti te na taj način osigurati eskadrili borbenih letjelica saveza da uđu u nedovršenu postaju i unište ju iznutra. Kako se brod u kojem se nalazi Luke približava imperijalističkim brodovima, on osjeti Vaderovu prisutnost pa se boji da zbog toga ugrožava misiju. Na planetu Endor Luke i njegovi prijatelji susreću pleme Ewoksa i nakon početnog neslaganja i nerazumijevanja oni uskoro oformljuju savez. Kasnije Luke priznaje Lei da mu je ona sestra odnosno da im je Vader otac te da ih napušta kako bi se otišao suočiti s njim. Predavši se carskim trupama, Luke je doveden do Vadera koji ga neuspješno pokušava preokrenuti na tamnu stranu Sile.

Vader ga nakon toga odvodi na Zvijezdu Smrti gdje Luke konačno upoznaje Palpatinea. On mu otkriva da je Zvijezda Smrti, iako naizgled nedovršena, već sada potpuno spremna za operaciju i uništavanje savezničke pobune. U međuvremenu na planetu Endor, Hanov tim zarobljen je od strane imperijalističkih snaga, ali iznenadan protuudar Ewoksa omogući pobunjenicima uništavanje štita. Za to vrijeme Lando pilotirajući brodom Millennium Falcon predvodi pobunjeničku eskadrilu do Zvijezde Smrti, ali njezin štit još uvijek je aktivan. Palpatine u Lukeu pokušava probuditi bijes kako bi se ovaj priklonio tamnoj strani Sile pa se Luke nađe u borbi svjetlosnim mačevima s Vaderom. Vader otkriva da Luke ima sestru te prijeti da će nju okrenuti na tamnu stranu. Ljutiti Luke u tom trenutku napada Vadera i odsiječe mu desnu ruku nakon čega ga Palpatine nagovara da ubije Vadera i zauzme njegovo mjesto. Međutim, Luke to odbija, proglašavajući sebe Jedi vitezom. Bijesan, Palpatine iskorištava svoje vlastite moći kako bi mučio Lukea. Odlučan u tome da ne dopusti da mu ubije sina, Vader prihvaća Lukeovu sudbinu, baca Palpatinea u okno te na taj način ispunjava proročanstvo da će on biti taj koji će uništiti Sith i dovesti ravnotežu u Sili, premda je u procesu smrtno ranjen. Na zahtjev svog oca, Luke uklanja Vaderovu masku dopuštajući ocu da svog sina prvi put pogleda vlastitim očima prije nego mu umre na rukama.

U međuvremenu na planetu Endor Han i ostatak ekipe uspijevaju pobijediti imperijalističke snage te uništavaju generator štita na taj način omogućujući pobunjeničkoj eskadrili napad na Zvijezdu Smrti. Lando predvodi ostatak brodova u jezgru postaje gdje uništavaju glavni reaktor. Luke bježi u jednom od brodova skupa s očevim tijelom, dok Lando bježi s Falconom par sekundi prije nego Zvijezda Smrti nestane u velikoj eksploziji. Na planetu Endor Leia priznaje Hanu da joj je Luke brat pa se njih dvoje poljube. Luke se vraća na Endor i kremira očevo odijelo uz pomoć vatre. Dok pobunjenici slave pobjedu nad carstvom, Luke vidi duhove Obi-Wana, Yode i Anakina koji ga zadovoljno promatraju.

Naslov izvornika Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi
Redatelj Richard Marquand
Producent Howard Kazanjian
George Lucas
Robert Watts (koproducent)
Rick McCallum
(Specijalno izdanje)
Scenarist Priča:
George Lucas
Scenarij:
George Lucas
Lawrence Kasdan
Glavne uloge Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Glazba John Williams
Snimatelj Alan Hume
Montaža Sean Barton
Marcia Lucas
Duwayne Dunham
Distributer 20th Century Fox
Godina izdanja 1983.
Trajanje 134 min. (originalno izdanje)
135 min. (specijalno izdanje)
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $32 500 000[1]
Zarada $475 100 000
Prethodni Ratovi zvijezda V: Imperij uzvraća udarac
Sljedeći Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *