Mali budistički samostan smješten na splavi koja pluta slikovitim i idiličnim planinskim jezerom negdje u Južnoj Koreji. Jedini stanovnici samostana su mudri, iskusni i skromni stari svećenik (Oh Yeong-su) i njegov mladi učenik, znatiželjni dječak (Kim Jong-ho). Dok starac proljetne dane najvećim dijelom provodi u molitvi i odgoju dječaka, zaigrani klinac svakodnevno otkriva i upoznaje svijet oko sebe. Kad na obalama jezera uspije uhvatiti ribicu, žabu i zmiju, ponesen osjećajem nadmoći dječak se okrutno poigra sa životinjama, što svećenika prisili da mu održi grubu lekciju o odnosu prema slabijima od sebe.

Jednog ljeta, u posjet svećeniku i već odraslom 17-godišnjem mladiću (Seo Jae-kyeong), stignu mlada žena (Kim Jung-young) i njezina bolesna kći (Ha Yeo-jin), mladićeva vršnjakinja. Dok se uz starčevu pomoć i svježi planinski zrak postupno oporavlja, djevojka se s vremenom počne zbližavati s mladićem i započnu ljubavnu vezu. Nakon što izliječena djevojka u pratnji majke napusti samostan, mladić shvati da ga znatiželja i neobuzdani duh vuku u svijet, te odluči napustiti svećenika i miran samostanski život…

Kim Ki-duk efektno spaja produhovljenost istočnjačke kulture sa znanjem stečenim tijekom obrazovanja u pariškoj umjetničkoj školi. Kao nekadašnji marinac i tvornički radnik, Kim Ki-duk je razvio istančan socijalni nerv, a u svojim se filmovima, oblikovanim pod snažnim utjecajem umjetničkih opusa glasovitog austrijskog slikara Egona Schielea i uznemirujućeg teatra okrutnosti Antonina Artauda, bavi angažiranim socijalnim temama, snažnim i neobičnim osobnostima, efektnim kontrapunktiranjem dobra i zla, te suptilnim ljubavnim pričama u središtu kojih se u pravilu nalaze žene, koje umjetnik drži zrelijim i produhovljenijim bićima u odnosu na muškarce.

U glumačkoj postavi večerašnjeg filma izdvajaju se Seo Jae-kyeong (Dobrodošli u Dongmakgol) i sam redatelj Kim Ki-duk, koji u zimskom dijelu priče utjelovljuje odraslog čovjeka, povratnika iz zatvora koji u jezerskom samostanu odluči nastaviti učiteljevim stopama.

Director: Ki-duk Kim
Writer: Ki-duk Kim
Stars: Ki-duk Kim, Yeong-su Oh, Jong-ho Kim | See full cast and crew

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *