Film je podijeljen na tri priče od kojih svaka predstavlja “tri čina magičarskog trika”. Prvi je “Zavjet”, gdje mađioničar pokazuje publici nešto što se čini obično, ali vjerojatno nije čime navodi publiku na krivi zaključak. Drugi čin je “Preokret” gdje mađioničar ono obično učini neobičnim. Konačno, treći čin se zove “Prestiž” u kojem se vidi efekt iluzije.

Alfred Borden i Robert Angier su dvojica pomoćnika magičara Miltona za kojeg radi i inženjer Cutter. Angierova žena se utapa dok je izvodila točku izlaska iz vodenog spremnika, a Angier posumnja da joj je Borden svezao ruke novim čvorom kakav mu je ona prije predložila – no taj čvor je kompliciraniji od onog na kojeg je bila navikla. Na sprovodu, Borden razbjesni Angiera rekavši kako ne zna kakav je čvor svezao.

Dvojica muškaraca počinju vlastite karijere kao mađioničari; Borden postaje “Profesor” i unajmi pomoćnika zvanog Fallon, dok Angier nastupa kao “Veliki Danton” s Cutterom i pomoćnicom Olivijom. Tijekom manje točke, Borden upoznaje Sarah; njih se dvoje vjenčaju i dobivaju kćer. Sarah se osjeća neugodno zbog Bordena i njegove promjenjive naravi; počne tvrditi da zna kad je on voli, a kad ne. Tijekom Bordenova trika hvatanja metka, prerušeni Angiers ponovno zatraži da mu Borden kaže koji je čvor svezao. Borden i Fallon ubrzo shvaćaju kako će Angier upucati Bordena nabijenim pištoljem. Fallon se u zadnji trenutak umiješa i metak Bordenu odnese dva prsta. Prerušeni Borden kasnije sabotira Angierovu izvedbu nestale krletke čime oštećuje Angierovu reputaciju.

Borden ubrzo zadivljuje publiku “Premještenim čovjekom” u kojoj baca lopticu preko pozornice prije nego što ulazi na jedna vrata i u se istom trenutku pojavljuje na drugim vratima s druge strane pozornice kako bi uhvatio lopticu. Nova iluzija zadivi Angiera i Oliviju. Opsjednut time da nadmaši Bordena, Angier angažira dvojnika i ukrade Bordenov trik s manjom promjenom, nazvavši ga “Novi Premješteni čovjek”. Dvojnik uživa u pljesku gomile dok Angier to može samo slušati ispod pozornice. Nesretan zbog toga što dvojnik na kraju pokupi svu slavu i opsjednut otkrivanjem tajne Bordenove verzije teleportacije, Angier pošalje Oliviju da ukrade Bordenove tajne. Iako Olivia donese Angieru Bordenov šifrirani dnevnik, zaljubi se u Bordena i prevari Angiera, otkrivši Bordenu u isti mah kako će sabotirati Angierov trik. Osim što ga je sabotirao, Borden sklanja klupko za doskok ispod pozornice obogaljivši tako Angierovu lijevu nogu. Kako bi uzvratili udarac, Angier i Cutter otmu Fallona i živa ga zakopaju u lijesu. Otkrivaju Bordenu lokaciju nakon što su od njega dobili ključ za njegovu iluziju. Prije nego što je pošao otkopati Fallona dok još ima zraka, Borden daje Angieru jednu riječ, “TESLA” i sugerira da to nije samo ključ za šifrirani dnevnik (koji je Olivia donijela Angieru) nego i ključ iluzije.

Angier otuputuje u Colorado Springs kako bi upoznao Nikolu Teslu i saznao tajnu Bordenova trika. Tesla izrađuje stroj za teleportaciju koji podsjeća na magnetski transmiter, ali uređaj ne funkcionira. Angier iz Bordenova dnevnika shvati kako je prevaren. Osjetivši se prevaren, vrati se u Teslin laboratorij, ali otkrije da stroj stvara i teleportira duplikat bilo čega što se u njega stavi. Teslino rivalstvo s Thomasom Edisonom prisili Teslu da napusti Colorado Springs ubrzo nakon toga, ali ostavlja Angieru poboljšanu verziju stroja. U pismu ga ipak upozorava da ga uništi.

Sarina veza s Bordenom uzima svoj danak budući da ona počne piti. Bordenova teška narav i sumnja u izvanbračnu vezu između njega i Olivije navedu Saru da se objesi. Angier se vraća u London kako bi izveo konačnih 100 izvedbi svoje nove točke, “Novi Premješteni čovjek”. Inzistira da Cutter tijekom ovih izvedbi ostane ispred pozornice te da samo slijepi pomoćnici rade iza kulisa. U novoj iluziji, Angier nestaje u snažnom električnom bljesku i istog se trenutka pojavljuje 50 metara od pozornice na balkonu. Borden se zbuni, ali primijeti otvor u pozornici. Nakon predstave jedne noći, Fallon počne pratiti Angierove pomoćnike. Oni premještaju veliki skriveni vodeni spremnik preko cijelog grada u napuštenu zgradu. Borden ponovno ode na Angierovu točku. Probije se iza pozornice i ugleda zaključani vodeni rezervoar s Angierom koji se utapa unutra. Borden ga pokuša spasiti, ali Angier se uguši.

Cutter uhvati Bordena kojeg osuđuju za ubojstvo i pošalju ga na vješanje. Jess će postati državno siroče ako Borden ne otkrije tajnu svoje iluzije izvjesnom lordu Caldlowu. Prisiljen je otkriti tajnu, ali odbije otkriti sve ako prije svog smaknuća ne vidi Jess. Kad ga lord Caldlow posjeti s Jess, Borden shvaća da je on Angier. Poražen, Borden mu dadne bilješke u kojima se nalazi zapisana tajna originalnog Premještenog čovjeka, ali Angier ih podere i baci bez da ih je vidio. I Cutter upoznaje lorda i shvati da je on Angier. Cutter shvati okrutnost Angierove opsesije nakon što ugleda kako je posvojio Jess. Cutter se razbjesni na činjenicu da je on indirektno namjestio Bordenu kojeg kasnije objese.

Cutter se pridružuje Angieru u napuštenoj zgradi gdje su pohranjeni vodeni rezervoari i pomaže mu da pohrani stroj za teleportaciju. Cutter odlazi s gnušanjem, a stiže Borden koji upuca Angiera. Borden otkriva da su on i “Fallon” bili blizanci koji su živjeli kao individualci, mijenjajući živote po potrebi: jedan je blizanac volio Saru, a drugi Oliviju. Za originalni trik, blizanci su se pojavljivali u paru. Bili su tako predani iluziji da su amputirali dva prsta drugog blizanca kako bi bio jednak bratu; pretrpjeli su i gubitak Sarah zbog posvećenosti iluziji. Slično tome, flashbackovi otkrivaju Angierovu metodu: svaki put kad bi nestao tijekom svoje iluzije, pao bi u zaključani spremnik i utopio se, a stroj bi stvorio dvojnika koji bi se pojavio na balkonu i pokupio pljesak. U svakom se rezervoaru nalazi utopljeni duplikat Angiera, za svaki put kad bi izveo trik. Prije odlaska, Borden se okreće prema spremnicima i ostavlja mrtvog Angiera dok vatra počinje zahvaćati zgradu. Jess se vraća Bordenu.

Naslov izvornika The Prestige
Redatelj Christopher Nolan
Producent Christopher Nolan
Emma Thomas
Scenarist Roman:
Christopher Priest
Scenarij:
Jonathan Nolan
Christopher Nolan
Glavne uloge Hugh Jackman
Christian Bale
Michael Caine
Scarlett Johansson
David Bowie
Piper Perabo
Glazba David Julyan
Snimatelj Wally Pfister
Montaža Lee Smith
Distributer Touchstone Pictures
Godina izdanja 2006.
Trajanje 130 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $40,000,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *