RADNJA FILMA

Princeza Ann (Hepburn) članica je kraljevske obitelji neke neodređene zemlje. Na proputovanju je kroz nekoliko europskih glavnih gradova među kojima je i Rim.
Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana svaka minuta njezinog vremena. Njezin joj liječnik prepiše sedative kako bi se smirila, ali ona potajno napusti veleposlanstvo svoje zemlje kako bi iskusila Rim.

Injekcija s vremenom počne djelovati i ona zaspi na klupi gdje ju sretne Joe Bradley (Peck), američki novinar, ali ju ne prepozna. On joj ponudi novac kako bi se mogla taksijem vratiti kući, ali “Anya Smith”, kako je samu sebe nazvala, odbija otkriti od kuda je govoreći da bi trebala otići do Koloseuma.

Bradley napokon, za svaki slučaj, odlučuje dopustiti “Anyji” da prenoći u njegovom stanu. Spoj njezinog kraljevskog ponašanja i Bradleyjevih reakcija izvor je velikog dijela humora. Sljedećeg jutra Bradley ostavlja usnulu princezu u svom stanu i odlazi na posao gdje ga njegov šef pita je li bio prisutan na novinarskoj konferenciji s princezom.

Bradley laže i iznosi detalje iz navodnog razgovora sve dok mu njegov šef ne kaže da se princeza nenadano razbolila i da je konferencija otkazana. Zatim pokazuje princezinu sliku Bradleyju koji prepoznaje mladu ženu koju je ostavio da spava u njegovom stanu…

Naslov izvornika Roman Holiday
Redatelj William Wyler
Producent William Wyler
Scenarist Dalton Trumbo (priča)
Ian McLellan Hunter
John Dighton (scenarij)
Glavne uloge Gregory Peck
Audrey Hepburn
Eddie Albert
Glazba Georges Auric
Victor Young
Snimatelj Henri Alekan
Franz Planer
Montaža Robert Swink
Distributer Paramount Pictures
Godina izdanja 1953.
Trajanje 118 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun 1.500.000 USD

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *