1927. je godina i obožavatelji se okupljaju kod holivudskog Chinese Theatre povodom premijere najnovijeg romantičnog epa The Royal Rascal u produkciji Monumental Picturesa, u kojem glume popularni glumci nijemog filma Don Lockwood i Lina Lamont. Don govori radio komentatoru Dori Bailey da je njegov moto uvijek bio “dostojanstvo”, i podsjeća na idiličnu priču o svom djetinjstvu i usponu do slave, što je sve bilo potpuna izmišljotina. Publika aplaudira s entuzijazmom na kraju filma i traži da zvijezde filma održe govor, pošto su ih prepoznali u kinu, ali Don, koji mrzi svoju ko-zvijezdu kreštavog glasa, insistira na tome da se Lina samo osmjehuje. Uz pomoć šefa studija R.F. Simpsona, Don uspijeva pobjeći od dosadne Line i odvozi se sa svojim najboljim prijateljem, studijskim klaviristom Cosmo Brownom, na proslavu premijere.

Kod bulevara Hollywood, Cosmov auto se pokvario, a Don je okružen obožavateljima. Da bi izbjegao bučnu rulju, koja mu je pocijepala smoking, Don preskače u prvi slučajni automobil u prolazu kojeg je vozila Kathy Selden. Na početku je bila uplašena, ali kad joj je policajac rekao ko je Don, ona mu nudi da ga odbaci do njegove kuće na Beverly Hillsu. Iako Kathy kaže da je pozorišna glumica, koja je vidjela samo jedan od Donovih filmova, ona je zapravo pjevačica u Cocoanut Grove noćnom klubu. Nakon što je odbacila Dona do kuće da se presvuče, Kathy se vozi do kuće R.F. Simpsona gdje će nastupati na zabavi. Don stiže na zabavu baš u vrijeme kad se prikazuje kratki zvučni film. Većina gostiju nisu uopšte oduševljeni novim fenomenom, čak i kad je R.F. rekao da su braća Warner objavila dugometražni zvučni film. Kada je zabava počela, Don je iznenađen ali sretan što vidi izazovno obučenu Kathy koja se neočekivano pojavila, i pokušava razgovarati s njom, ali ona misli da on samo želi da se ismijavaja s njom. Kad je ljubomorna Lina uhvatila Dona za ruku, Kathy baca tortu na njega, ali maši i umjesto njega pogađa Linu. Kathy brzo bježi, ali Don je ne može pronaći. Nekoliko sedmica kasnije, Warner Brosov Jazz pjevač postaje hit i publika traži više zvučnih filmova. Kad su Don i Lina započeli svoj sljedeći film, The Dueling Cavalier (Kavaljer na dvoboju), Cosmo ironično primjećuje da su njihovi film jedni te isti, što je Dona pogodilo, i shvata da je Kathy bila u pravu i da je zvuk potreban za pravi glumu.

Lina se i dalje žali na Kathy, kojoj je dala otkaz, zbog čega je Don mrzi još više, pošto nije vidio Kathy još od zabave. Tokom pauze u snimanju, R.F. najavljuje da se snimanje prekida i da će se nastaviti za nekoliko sedmica sa zvučnim filmom. Cosmo je sav sretan zbog prekida, ali R.F. ga imenuje šefom u novom muzičkom odjeljenju studija. Nakon nekog vremena, kada je muzička tačka trebala biti snimana za film, Cosmo vidi Kathy koja pjeva u horu. Don se pojavljuje baš kad R.F. nudi Kathy drugi angažman, ona otkriva šta se dogodilo na zabavi, ali Don kaže R.F. da to nije bila njena krivica i R.F. se slaže s tim. Kasnije, kada Kathy i Don razgovaraju, on joj kaže da je njegova “romansa” s Linom u potpunosti izmišljena od strane časopisa i Kathy priznaje da je vidjela sve njegove filmove. Don ima poteškoća otkrivajući svoje osjećaje prema Kathy sve dok je nije odveo u romantično okruženje na zvučnoj pozornici. Uskoro počinju pripreme za snimanje filma Kavalir na dvoboju zajedno s lekcijama dikcije za Linu i Dona. Iako je sve u redu s Donom, Linin glas ne pokazuje nimalo poboljšanja. Kada je snimanje nastavilo, režiser Roscoe Dexter postaje sve više frustriran Lininim glasom i nemogućnosti da govori u mikrofon, ali film je ipak završen. Kad se film prikazao jedne kišne noći u Hollywoodu, publika se smijala Lininom glasu, izrugivala se problemima sinhronizacije, ostavljajući gledaoce u kinu pod utiskom da je to najgori film ikada snimljen.

Kasnije te noći, Cosmo i Kathy pokušavaju utješiti Dona, koji misli da je njegova karijera gotova ukoliko Cosmo ne dođe do ideje da pretvori film u muzičku komediju i da Kathy zamijeni Linin glas. Don je zabrinut da ovaj plan nije dobar za Kathy, ali ona ga uvjerava rekavši da će to biti samo za ovaj film. Sutradan, R.F. kaže da voli ideju da se ne sazna istina o Lini. Da bi poboljšali film, oni dodaju moderni dio u kojem Don može otpjevati i otplesati priču o brodvejskom plesaču. Nakon što je film završen, Don kaže Kathy da on želi reći svijetu koliko je voli, ali u momentu kad su se poljubili, Lina ih bijesno prekida. Ona zatim počinje svoju reklamnu kampanju proglašavajući sebe Monumentalovom novom pjevačkom zvijezdom. R.F. je ljut, ali Lina mu pokazuje ugovor, i on nerado pristaje da ona upravlja svojim publicitetom. Lina onda prijeti da će uništiti studio ako Kathy ne nastavi i dalje da duplira njeno pjevanje i glas, i da to bude njena jedina uloga. Na premijeri filma, publika voli “Linin” glas. Osjećajući se pobjednički, Lina se hvališe da će Kathy i dalje pjevati za nju, ali Don je bijesan. Kada publika bučno zahtijeva da čuje Linu kako pjeva, Don dolazi na ideju da Kathy stoji iza paravana i pjeva u mikrofon dok se Lina pretvara da pjeva. U momentu kad Lina otvara usta da “pjeva” “Singin ‘ in the Rain”, Don , R.F. i Cosmo dižu zavjesu i publika se histerično smije uviđajući da to Kathy zapravo pjeva. Lina ne shvata šta se dešava dok Cosmo ne preuzima mikrofon od Kathy i počinje sam da pjeva. Lina bježi sa scene vrišteći, a u trenutku kad se postiđena Kathy sprema da napusti kino, Don govori publici da je ona prava zvijezda filma i poziva je da mu se pridruži u pjevanju. Konačno, na reklamnom posteru Don i Kathy se proglašavaju zvijezdama novog Monumentalovog filma “Pjevajmo na kiši”.

 

Režiser: Gene Kelly
Stanley Donen
Producent: Arthur Freed
Scenarist(i): Betty Comden
Adolph Green
Uloge: Gene Kelly
Donald O’Connor
Debbie Reynolds
Jean Hagen
Millard Mitchell
Muzika: Nacio Herb Brown (muzika)
Arthur Freed (tekstovi)
Žanr: komedija, mjuzikl
Kinematografija: Harold Rosson
Montaža: Adrienne Fazan
Produkcija: Metro-Goldwyn-Mayer
Datum izlaska: 27. mart 1952.
Trajanje: 103 minute
Zemlja: SAD
Jezik: engleski
Budžet: 2.6 miliona dolara
Ukupna zarada: 5.6 miliona dolara

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *