Ovaj film predstavlja bajku smeštenu u periodu neposredno posle Španskog građanskog rata, koja je izuzetno bogata porukama i metaforama, kako na samu situaciju Španije, tako i na mračni ogrtač korupcije, izdaje i stradanja nevinih života. “Panov Lavirint” predstavlja predeo mašte i fantazije kroz koji jedna mala devojčica tumači i prihvata tešku situaciju u kojoj se njen stvarni svet nalazi.
Priča se centrira oko male devojčice po imenu Ofelija, koja se neprijatno oseća u svom novom okruženju, biva skeptična u pogledu svog novog očuha i generalno zabrinuta za stanje u kojoj se njema mama nalazi. Ona slučajno pronazi put ka jednom bizarnom svetu fantazije, gde naša radnja oživljava punog maha. Mesto koje je pronašla je jedan začaran i čudan svet, u kojem vidi beg od nesigurnosti i nestabilnosti življenja u stvarnom svetu. Film poseduje dva zapleta (stvarni svet i svet fantazije) koje se što više radnja odmiče sve više i više prepliću i pokazuju da je ustvari fantazija metafora na stvarnost koja ovu devojčicu okružuje. Surealno stvara veliku referencu na stvaran svet, devojčicine pobede u fantaziji oslikavaju poraze u realnosti. Načela ovog filma leže u izborima i donošenju odluka, bile one dobre ili loše, reditelj pokušava da nam prezentuje jednu filozofiju koliko god da situacija deluje bezizlazno, izbor uvek postoji.

Iako je odlično detaljisana surealnost, ne bih je baš preporučio mlađoj publici, zbog doze brutalnosti i nasilja koje se provlači kroz ovaj projekat. Ovaj film je ratna drama sa aspektima fantazije koji je tehnički fantstično realizovan, i kroz čitav svoj tok u odličnom balansu. Čak i kada zalazi u svoj “imaginarni” deo, uspeva da održi istu dozu ozbiljnosti, ne čineći kompletan proizovod smešnim i dečijim.

U svom aspektu realnog sveta, film pripada glumačkom tandemu Serđi Lopezu (Sergi_Lopez) i Maribel Verdu (Maribel_Verdu). Lopez nam fantastično prezentuje “Kapetana Videla” koji iako kroz većinu filma biva vrlo surov i sadistačan, uspeva da se zbliži publici i oslika zašto je zbilja takav. Maestralan performans!  Maribel tumači glavnu kućnu pomoćniću, koja je Ofelijin jedini i najbolji prijatelj i stvara sliku kod publike jednog izvanredno jakog ženskog lika.

Posebno bih pohvalio kvalitetnu pozadinsku podršku kostima, setova i efekata, koji su zbilja odlični i vrlo detaljni. “Panov Lavirint” predstavlja satiru, bajku namenjenu odraslima, sa odličnim prekrivačem fantazije preko jedne surove ratne drame.

Režija: Guillermo Del Toro
Uloge:Ivana Baquero, Doug Jones, Sergi López, Ariadna Gil, Maribel Verdú, Álex Angulo, Roger Casamajor, Sebastián Haro, Mina Lira, Federico Luppi, Ivan Massagué, Chema Ruiz, Manolo Solo, Milo Taboada
Scenario: Guillermo Del Toro
Producent/i: Guillermo Del Toro, Álvaro Augustín, Alfonso Cuaron, Bertha Navarro, Frida Torresblanco
Zemlja: Meksiko, Španjolska, SAD
Linkovi:
imdb

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *