Notorious (sh. Ozloglašena) je triler iz 1946. kojeg je režirao i producirao Alfred Hitchcock. Glavne uloge tumače Cary Grant i Ingrid Bergman, dok je scenarij napisao Ben Hecht.

Ingrid Bergman tumači ulogu Alicie Huberman, čiji otac je osuđen zbog špijunaže za naciste. Nju vladin agent T. R. Devlin (Cary Grant) poziva da zajedno infiltriraju grupu nacista koji su pobjegli u Brazil nakon Drugog svjetskog rata.

Tijekom obuke, Alicia se zaljubi u Delvina. Delvinovi osjećaji su neodređeni zbog njegovog poznavanja njezine prošlosti. Kada Delvin dobije naređenje da nagovori Aliciu da se uda za Sebastiana (Claude Rains), prijatelja njezinog oca i člana grupe, kako bi saznala što grupa smjera, on agonizira prije nego što se odluči za dužnost umjesto ljubavi. Ljuta zbog Delvinove izdaje, Alicia se uda za Sebastiana.

Alicia slučajno nabasa na plan, no ostavi trag koji njezinog supruga dovede do nje. Sada Sebastian ima problem: mora ušutkati Aliciu, no ne smije je otkriti da ne bi pobudio sumnju svojih kolega nacista. On situaciju prokomentira sa svojom majkom (Leopoldine Konstantin), koja predloži da Alicia “umre polako”, postepeno, pomoću trovanja. Otrov je ubačen u njezinu kavu, te ona brzo oboli. Delvin počinje sumnjati nakon što mu ona kaže da je samo mamurna, ali pokazuje znakove snažne bolesti. Alarmiran postaje kada ona ne dođe na njihov idući sastanak. Delvin kasnije sazna za otrov, te iznese Aliciu iz Sebastianove kuće pred svima te ostavlja Sebastiana na milost i nemilost njegovih “prijatelja”, koje zanima razlog Alicijinog iznenadnog odlaska.

Režija Alfred Hitchcock
Scenario Ben Hecht
Uloge Cary Grant
Ingrid Bergman
Claude Rains
Muzika Roy Webb
Montaža Theron Warth
Studio RKO Radio Pictures
Distribucija RKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
15. august 1946 (New York)
Trajanje 101 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski jezik
Budžet $2,000,000

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *