Film počinje u bordelu u Wyomingu 1880. Kauboj unakazi lice prostitutki jer je ismijavala njegove male genitalije. Šerif kažnjava kauboja i njegova prijatelja (koji je isprva držao prostitutku, a zatim pokušao zaustaviti napadača) sa sedam konja – koliko je zatražio vlasnik saloona i svodnik Skinny. Ostale prostitutke su ogorčene zbog toga što su kauboji prošli samo s globom te ponude nagradu od 1000 dolara onome tko će ubiti kauboje.

Scofield Kid (Woolvett), koji se naziva ubojicom, počinje tražiti partnere. Angažira Williama Munnyja (Eastwood) – zloglasnog umirovljenog revolveraša, ubojicu i bandita koji se oženio te promijenio pod ženinim utjecajem. Nakon ženine smrti živi kao udovac, otac dvoje djece i vlasnik male farme svinja koje umiru od svinjske groznice. Munny angažira i svog bivšeg partnera i susjeda, Neda Logana (Freeman), da im pomogne uloviti dvojicu muškaraca odgovornih za napad na prostitutke u zamjenu za veliku nagradu. U međuvremenu i drugi revolveraš, “English Bob” (Harris), počinje lov na nagradu. Bob dolazi u grad i šaljivo ustvrdi da ne nosi oružje sa sobom, iako se više nego očito primjećuje njegov pištolj. Bob je angažirao pisca da zabilježi njegova iskustva, u knjizi nazvanoj “Vojvoda smrti”. Little Bill Daggett (Hackman), zlobni lokalni šerif i bivši revolveraš, zatvara Boba i njegova biografa. Nakon što ga je razoružao, Little Bill okrutno pretuče Boba, kao primjer svima koji pokušavaju pokupiti nagradu od prostitutki.

Dok Little Bill ismijava i vrijeđa zatvorenog English Boba, Logan i Munny pridružuju se Kidu. Nakon dolaska u grad jedne hladne, kišne noći, ulaze u saloon na piće te da bi se raspitali o nagradi. Munny ostaje za stolom dok Logan i Kid odlaze gore k prostitutkama. I dok čeka prijatelje, Little Bill otkriva da Munny nosi pištolj. U gradu je zabranjeno držanje oružja – dok su ulazili u grad Munny nije vidio (ili nije htio vidjeti) znak upozorenja postavljen uz cestu. Slab i bolestan, Munny nije u stanju oduprijeti se Little Billu, koji ga brutalno pretuče pred pomagačima. Munny se uspijeva izvući iz saloona, dok Ned Logan i Kid iskaču kroz prozor. Logan i Kid odvode Munnyja u brda iznad grada.

Munny se oporavlja uz pomoć prijatelja i prostitutki, te nakon oporavka, trojica muškaraca ubijaju iz zasjede u kanjonu jednog od dvojice kauboja. U tom trenutku Logan osjeća da više ne može podnijeti ubojstvo i odluči poći kući. Munny i Kid pronalaze i ubijaju drugog kauboja u poljskom zahodu.

Little Bill zatvara Logana te ga prebije kako bi izvukao iz njega sve informacije koje želi, te nepažnjom ubija srednjovječnog čovjeka. Loganovo tijelo je izloženo u otvorenom lijesu ispred saloona kao primjer pravde. Izvan grada, Kid je potresen ubojstvom koje je upravo počinio i priznaje da mu je to bilo prvo; odriče se svoje planirane karijere revolveraša, kazavši Munnyju rečenicu koja koja simbolizira naslov filma: “Mislio sam da mogu, ali sam shvatio da nikad ne ću biti razbojnik; nikad ne ću biti poput tebe”. U strahu od Munnyjeve reputacije, Kid odbija svoj dio plijena, na što mu Munny odvraća “Opusti se, Kid, ne ću te upucati. Ti si jedini prijatelj kojeg imam…”. Jedna od prostitutki donosi nagradu Munnyju i donosi vijest o Loganovoj smrti. Ovo razbjesni Munnyja, koji prekršivši svoju zakletvu da ne će piti, popije malo viskija, što simbolizira povratak njegovih starih problema s pićem i ubilačke prirode. Nakon toga odlazi u grad da se suoči sa šerifom.

Clint Eastwood kao William Munny
Te noći, Munny ulazi u Greeley’s Saloon gdje je Little Bill okupio potjeru za Munnyjem i Kidom. Munny zatraži vlasnika saloona držeći ih sve na nišanu. Kada se Skinny, vlasnik, predstavio, Munny ga upuca jednim hicem iz male udaljenosti. Little Bill opsuje Munnyja te mu kaže da je upravo ubio nenaoružana čovjeka, na što Munny odgovara, “Trebao se naoružati kad je već uredio saloon s mojim prijateljem”. Slijedi pucnjava u kojoj Munny ubija članove potjere i ozbiljno ranjava Little Billa i njegova zamjenika. Pisac je zadivljen kako je Munny uspio svladati Little Billa s lakoćom i ostati neozlijeđen. Dok Munny puni ispražnjenu pušku, začuje kako Little Bill pokušava dosegnuti svoj pištolj. Munny staje na njegovu ruku i uperi pušku ravno u njegovo lice. Little Bill shvaća što slijedi, “Vidimo se u paklu, William Munny”, na što Munny odvraća, “Da”, i upuca ga u lice. Munny kreće prema vratima, pucajući u zadnjeg ranjenog zamjenika bez ciljanja. Nakon što je zaprijetio bilo kome tko bi mu se mogao naći na putu, napušta saloon i odlazi jašući na bijelom konju.

Film završava epilogom: “Nekoliko godina poslije, gđa. Ansonia Feathers doputovala je u okrug Hodgeman da posjeti posljednje počivalište svoje jedine kćeri. William Munny odavno je nestao sa svojom djecom… neki kažu u San Francisco gdje je, priča se, postigao uspjeh s tekstilnom robom. I nije bilo ničega što bi moglo objasniti gospođi Feathers zašto se njezina jedina kćer udala za poznatog lopova i ubojicu, opće ozloglašenog čovjeka neobuzdane ćudi.”

Naslov izvornika Unforgiven
Redatelj Clint Eastwood
Producent Clint Eastwood
Scenarist David Webb Peoples
Glavne uloge Clint Eastwood
Gene Hackman
Morgan Freeman
Richard Harris
Glazba Lennie Niehaus
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 1992.
Trajanje 131 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *