Nebesa (eng. Up) je računalno-animirani film animacijskoga studija Pixar iz 2009. godine. Distributer ovog filma je Walt Disney Pictures i dostupan je u Disneyjevoj 3D tehnici. Premijera Nebesa bila je 29. svibnja 2009. godine u Sjevernoj Americi te je otvorio Filmski festival u Cannesu iste godine što je bilo prvi put u povijesti da neki animirani film otvora Cannes.

Redatelj filma je Pete Docter koji je i režirao Čudovišta iz ormara. Glasove su posudili u originalnoj verziji Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson i Jordan Nagai. To je ukupno deseti Pixarov film i prvi koji je prikazan u Disney Digital 3D-u. Uz Nebesa u kinima se prikazivao i kratki film Partly Cloudy.

Radnja filma vrti se oko starca Carla Fredricksena i dječaka izviđača imena Ratko koji će zajedno doletjeti do Južne Amerike u kući koja leti uz pomoć balona. Film je zaradio više od 723 milijuna dolara diljem svijeta, što ga čini drugim Pixarovim filmom po zaradi nakon Potrage za Nemom.

George Lucas s junacima filma Nebesa na Venecijanskom filmskom festivalu 2009.
Nebesa je osvojio Zlatni globus za najbolji animirani film i najbolju originalnu pjesmu. Film je zatim pet puta nominiran za Oscara, uključujući i nominaciju za najbolji film što je tek drugi put u povijesti da animirani film dobiva ovu vrstu nominacije (to je uspjelo još animiranom filmu Ljepotica i zvijer). Na kraju je bio nagrađen s dva Oscara – za najbolji animirani film i najbolju originalnu glazbu.

Naslov izvornika ‘Up’
Redatelj Pete Docter
Producent Jonas Rivera
John Lasseter
Andrew Stanton
Scenarist Bob Peterson
Pete Docter
Thomas McCarthy
Jim Capobianco
Glavne uloge Edward Asner
Christopher Plummer
Jordan Nagai
Bob Peterson
Glazba Michael Giacchino
Montaža Kevin Nolting
Distributer Walt Disney Pictures
Godina izdanja 2009.
Trajanje 96 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $ 175.000.000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *