IMDB OCJENA: 8,3

Radnja filma
Palin i Jones su se poznavali još od Oxfordskog sveučilišta, dok su Cleese i Chapman zajedno pohađali Cambridge, te se skupina tako okupila putem prošlih poznanstva da zajedno rade na projektu za Britansku televiziju BBC.

Serija je započela s emitiranjem 1969. i odmah je privukla veliku pozornost radi svojeg odskakanja od “standardnog” humora. Osebujnost onog što je prozvano “Python” stil sastojala se od skečeva koji bi se često smatrali besmislenim i međusobno nepovezanim, a nerijetko ne bi ni imali završetak, a u nekim slučajevima niti početak. To je bio rezultat neobičnog kreativnog procesa Pythonovca koji bi radili skečeve u grupama po dvoje i tada se okupili zajedno, pa odlučili što od toga ulazi u emisiju. Riječima Cleesa: “ako bi smatrali da se predugo zamaramo sa završetkom za neki skeč, jednostavno bi ga prekinuli upola.”

Također bitan za vizualni identitet emisije bile su nadrealističke animacije Terryja Gilliama koje su do danas ostale vizualni pečat Pythonovaca.

Tijekom emitiranja emisije, trupa je snimila dugometražni film “A sad, nešto sasvim drugačije” (1971.) koji je bio kolekcija starih skečeva (ponovno snimljenih) uz dodatak nekoliko koji su bili odbačeni u emisiji.

Directed by Terry Gilliam

Terry Jones

Produced by Mark Forstater

Michael White

Written by Monty Python
Starring Graham Chapman

John Cleese

Terry Gilliam

Eric Idle

Terry Jones

Michael Palin

Music by Neil Innes
Cinematography Terry Bedford
Edited by John Hackney
Production
company
Michael White Productions
Python (Monty) Pictures
National Film Trustee Company
Distributed by Cinema 5 Distributing
Release dates
  • 9 April 1975 (London)
Running time 91 minutes
Country United Kingdom
Language English
Budget $400,000
Box office $5 million
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *