Godine 1976., osam godina Mary Daisy Dinkle (Bethany Whitmore) živi osamljeni život u planini Waverley, Australija. U školi, ona je zadirkivali joj kolege zbog nesretnog madež na čelu; dok je kod kuće, njezin otac daleka, Noel i alkoholičar, kleptoman majka Vera, pružiti malo podrške. Njezine samo tješi se njezin ljubimac pijetla, Ethel; njezina omiljena hrana, zaslađeno kondenzirano mlijeko; i Štrumpfovi-kao crtani film show zove Noblets. Jednog dana, dok je na pošti s majkom, Marija je vidio New York City telefonski imenik i postaje znatiželjan o Amerikancima, odluči pisati jedan. Ona nasumično odabire Max Jerry Horowitz ime iz telefonskog imenika i piše mu pismo mu govori o sebi, to slanja u nadi da će postati njen olovka prijatelj.

Max (Philip Seymour Hoffman) je morbidno pretilo 44-godišnja židovska ateist koji ima problema formiranje bliske veze s drugim ljudima, zbog različitih psihičkih i socijalnih problema. Iako Marijin pismo početku mu daje anksioznost napada, on odluči pisati natrag u nju, a dvojica brzo postati prijatelji (dijelom zbog njihove zajedničke ljubavi prema čokoladi, a Noblets). Zbog Vera neodobravanja Max, Marija mu kaže da pošalje pisma na njezinu agoraphobic susjeda, Len Hislop, čije mail redovito skuplja. Kad je Marija kasnije pita Max o ljubavi, on pati ozbiljan napad tjeskobe i institucionalizirana osam mjeseci. Nakon puštanja, on je neodlučan pisati Mariji opet za neko vrijeme. Na njegov 48. rođendan, on osvaja New York lutrije, koristeći svoj dobitak kupiti doživotnu opskrbu čokolade i cijelu kolekciju Noblet figurica. On daje ostatak svog novca u svoj starije susjeda Ivy, koji koristi većina od toga da se maziti prije smrti u nesreći s neispravnim jet pack. U međuvremenu, Marija postaje očajan, misleći Max ju je napustio.

Na savjet svog terapeuta, Max je konačno piše natrag Mariji i objašnjava da je s Aspergerov sindrom dijagnosticira. Marija je oduševljen čuti od njega opet, i dvojica nastaviti korespondenciju za sljedećih nekoliko godina. Kad Noel mirovinu s posla u tvornici čaja torbu, on zauzima otkrivanje metala, ali je ubrzo odnijela (i vjerojatno ubijen) od strane velikog plimni val a na plaži. Marija (Toni Colette) odlazi na sveučilište i ima njezinu madež kirurški ukloniti, i razvija zaljubljena u njezinog grčkog Australian susjeda, Damien Popodopoulos (Eric Bana). Pijan i krivnja-voziti preko suprugove smrti, Vera slučajno se ubije nakon što popije balzamiranje tekućine (koja je u zabludi za kuhanje serija). Marija i Damien raste bliže sljedeće Vera smrti i poslije u braku.

Inspiriran prijateljstva s Maxom, Marija studira psihologiju na sveučilištu, piše doktorsku disertaciju na Aspergerov sindrom s Maxom kao njezin ispitnog predmeta. Ona planira da joj disertacija objavljena kao knjiga; ali kad je Max dobiva kopiju od nje, on je razbjesnilo da je iskoristio svoje stanje, koje on vidi kao sastavni dio njegove osobnosti, a ne invaliditetom koje treba izliječiti. On prekida komunikacije s Marijom (uklanjanjem slovo “M” od njegova pisaćeg stroja), koji je, slomljena srca, ima cijeli niz od njezine knjige pulped, učinkovito je završio svoju glazbenu karijeru. Ona tone u depresiju i počne da pije kuhanja prošek, kao i njezina majka učinila. Dok je u potrazi kroz ormar, ona pronalazi limenku kondenzirano mlijeko, i šalje ga u Maxu kao ispriku. Ona provjerava post dnevno za odgovor i jednog dana pronađe poruku od Damiena, ju obavijestili da ju je ostavio zbog vlastite olovke prijatelja, Desmond, ovaca poljoprivrednika u Novom Zelandu.

U međuvremenu, nakon incidenta u kojem je gotovo uguši jedan beskućnik (Ian “Molly” Meldrum) u bijesu, nakon bacanja upotrijebljenu cigaretu, Max shvati Marija je nesavršena ljudsko biće, kao i on, i šalje joj paket s njegovom Noblet figuricu skup u znak oprosta. Marija, međutim, potopljeni u očaj nakon Damjan odlaska, a ne uspije pronaći paket na njezina vrata za nekoliko dana. Pronalaženje neki Valium koji je pripadao njezinoj majci, i svjesni da je trudna s Damjan dijete, Marija odluči počiniti samoubojstvo. Kao što je ona uzima Valium i nalazi se na rubu objesila, Len kuca na vrata, nakon što je pobijedio svoje agorafobiju ju upozoriti Max paket. Unutra, ona pronalazi Noblet figurice i pismo od Max, u kojem ju je priča o njegovoj spoznaji da oni nisu savršeni i izražava njegov oprost. On također navodi koliko je njihovo prijateljstvo znači njemu, te da se nada njihovi putevi će prijeći jedan dan.

Godinu dana kasnije, Marija putuje u New York sa svojim dojenčadi sina konačno posjetiti Max. Ulazak u njegov stan, Marija otkriva Max na svom kauču, gledajući prema gore s osmijehom na licu, nakon što je ranije tog jutra preminuo. Gledajući po stanu, Marija je pun straha pronaći sva pisma koje je poslao da Max tijekom godina, laminiranih i snimao na strop. Shvativši Max je zurio u slova kad je umro, i vidjeti koliko je cijenjena njihovo prijateljstvo, Marija plače suze radosnice i pridružuje mu se na kauču.

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *