U zapadnoj Pennsylvaniji tokom kasnih 1960-ih, radnici u željezari porijeklom iz Rusije Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage), Nick (Christopher Walken), Stanley (John Cazale), John (George Dzundza), i Axel (Chuck Aspegren) pripremaju se za dvije faze u njihovim životima: brak i vojni rok. Oni su poput školskih drugova, izlaze po lokalnim barovima i provode vikende loveći jelene. Michael i Nick su zaljubljeni u Lindu (Meryl Streep), koja još uvijek ne može da se odluči. Ali njihovi dokoni životi će se uskoro promijeniti pošto su mobilizirani u pješadijsku jedinicu koja odlazi u Vijetnam. Prije odlaska, Steven ženi već trudnu Angelu i njihova svadba je također oproštajno okupljanje prije odlaska u rat. Nickova djevojka Linda, priprema doručak za svog oca noseći na sebi vjenčanicu. Njen otac, nasilni i halicinirajući alkoholičar, nalazi se na spratu i usljed alkoholičarske krize razbacuje stvari po svojoj sobi. Kad mu je Linda donijela doručak on je udara ostavljajući ožiljak na njenom licu. Ona zatim odlazi na vjenčanje.

Na svadbenoj zabavi prijatelji se ubrzo napijaju, plešu i ludiraju se. Stan pleše sa svojom djevojkom ali pjevač iz grupe koja je svirala na vjenčanju preuzima njegovu djevojku u plesu. Dok je pjevač pleaso sa njom, Stan primjećuje da on postaje previše intiman sa njom. John se smije a Stan postaje sve ljući sve dok nije ustao i prišao svojoj djevojci i ošamario je. Mike pleše sa Lindom i predlaže joj da odu popiti pivu. Njih dvoje odlaze u bar i piju zajedno dok ih je Nick posmatrao sa sumnjom. Mlada i mladoženja odlaze sa zabave u ukrašenom automobilu a Mike i Nick trče za njima. Sljedećeg jutra, sa autom još uvijek ukrašenim poslije vjenčanja, prijatelji odlaze u planine da love jelene. Mike smatra lov veoma ozbiljno i potpuno je hladan prema Stanu kad je on rekao da ne može da pronađe lovačke čizme. On pita Mikea da mu posudi svoj višak čizama ali Mike ga odbija, umoran od Stanove lakomislenosti i zaboravnosti. Sljedećeg jutra, Mike i Nick odlaze u šumu i Michael prati i ubija jelena sa jednim pogotkom. Društvo se vraća u Clairton i oni odlaze pravo u Johnov bar. John svira jednu kompoziciju na klaviru dok ostali mirno slušaju, razmišljajući o svojoj zadnjoj noći zajedno.

Scena se zatim prebacuje u planinski region Vijetnama gdje je malo selo bilo bombardovano napalm bombama od strane američkog zrakoplovstva. Michael je tu i leži onesviješten među mrtvim tijelima. Vojnik Armije sjevernog Vijetnama (NVA) ulazi u selo. On pronalazi malu grupu preživjelih, muškarce, žene, i djecu, skrivene u tajnom bunkeru. On hladnokrvno baca bombu unutra. Trenutak kasnije pojavljuje se žena teško povrijeđena sa bebom u naručju. Vojnik je ubija bez milosti. Mike ubija vojnika sa bacačem plamena. Mike se kreće kroz selo i ubija svakog preživjelog neprijateljskog vojnika; utom stiže druga jednica sa helikopterima a među njima su Nick i Steve. Po njihovom dolasku započinje minobacačka vatra po selu od strane NVA. U daljini vide se njihove trupe koje se približavaju. Njih trojica su zarobljeni i držani u zatvoru pored rijeke gdje su također bili držani i ostali američki zatvorenici. Da bi se zabavili čuvari prisiljavaju zatvorenike da igraju Ruski rulet kockajući se sa njihovim životima. Sva trojica su prisiljeni da igraju; Steven je uperio pištolj iznad svoje glave, tako da ga je metak samo okrznuo pa je zbog toga kažnjen sa pritvorom u kavezu na rijeci. Vjerujući da je ova kazna slomila Stevena, Mike razmišlja da ga napusti. Nick ljutito odbija Mikeovu ideju.

Mike shvata da će igrati konačni krug ruleta sa Nickom, i smišlja plan za bijeg, ali mu trebaju tri metka u pištolju i saopštava Nicku svoj plan. Mike mu predlaže da savlada najbližeg čuvara kad mu Mike dadne znak. Nick, bojeći se mogućeg neuspjeha smatra plan suludim, ali uviđa da je to njihova jedina šansa za opstanak, i Mike ga moli da mu vjeruje. Zatim dolazi konačna igra, Mike uspijeva da ubijedi čuvare da stave 3 metka u pištolj ali oni biraju Nicka da ide prvi. Mike se javlja kao dobrovoljac da ide prvi i okida ali na prazno. Sa samo dva prazna od mogućih pet u punjenju, skoro slomljeni Nick dolazi na red ali opet okida na prazno. Mike, razljućen neprestanim ruganjima, podiže pištolj prema svojoj glavi i u zadnjem momentu gura puške uperene u njega i puca u čuvare. Sa tri metka od moguća četiri mjesta ostavljena u pištolju, Mike uspijeva da ubije tri čuvara i dokopava se automatske puške i ubija preostale. Mike odvodi sa sobom već skoro poludjelog Nicka, te oslobađaju Stevena i odvode ga sa sobom. Njih trojica bježe iz kampa i koristeći balvan plutaju niz rijeku. Američki helikopter ih spašava ali samo se Nick ukrcava. Oslabljeni Steven pada u rijeku. Mike skače za njim i spašava ga i izvlači na obalu. Steven je slomio nogu prilikom pada. Mike ga odvodi do prijateljskih linija.

Psihološki devastiran Nick se oporavlja u vojnoj bolnici u Sajgonu, gdje psiholog konstatuje da više nije sposoban zbog svog nerazumljivog monologa. Nakon što je otpušten iz bolnice, pokušava da nazove Lindu u Clairtonu ali spušta slušalicu prije nego se veza uspostavlja. On besciljno luta u nadi da će pronaći Mika u gradu. Nick upoznaje Juliéna Grindu (Pierre Segui), Francuza koji obožava šampanjce, i upada u kockarsku jazbinu gdje se igra Ruski rulet za novac. Grinda nudi Nicku da se priključi. Nick je primijetio da je i Mike među njima kao kockar. Nakon što je Mike vidio Nicka, Nick žurno bježi od njega tako da ga Mike gubi iz vida.

Nazad u Americi, Mike započinje romansu sa Lindom. Nick i Steven se još uvijek vode kao nestali. Mike je saznao da je Steve preživio i da se vratio nazad kući, i odlazi kod Angele Steveove supruge kako bi ga pronašao. Međutim ona je pomračenog uma i ne priča ni s kim, ali mu daje na cedulji Steveov broj telefona. To je broj Stevenove bolnice, koja je ustvari rehabilitacijski centar za veterane rata. Steven je duševno i fizički onesposobljen. Michael se ponovo sastaje sa Stevenom, koji je izgubio obje noge, ne može pokrenuti ruku i duševno je poremećen. Steven mu saopštava da mu neko iz Sajgona šalje ogromne sume novca, što znači da je Nick još uvijek živ. Mike odvodi Stevena kući. Mike putuje u Sajgon uoči samog pada 1975. Uz pomoć francuza Juliéna Grinde, pronalazi Nicka u prenakrcanom rulet klubu, ali Nick kao da nema nikakvo sjećanje na svoje prijatelje i svoju kuću u Pennsylvaniji. U igri Ruskog ruleta u baru, Mike i Nick se takmiče, ali Mike ovo radi samo u pokušaju da osvježi njegovo pamćenje. Mikeovi pokušaji da ga ubijedi da se vrati kući su bezuspješni, ali Nick podiže pištolj i puca sebi u glavu.

Režiser: Michael Cimino
Producent: Michael Cimino
Michael Deeley
John Peverall
Barry Spikings
Scenarist(i): Deric Washburn
Uloge: Robert De Niro
John Cazale
Meryl Streep
John Savage
George Dzundza
Christopher Walken
Chuck Aspegren
Muzika: Stanley Myers
Žanr: drama
Kinematografija: Vilmos Zsigmond
Montaža: Peter Zinner
Datum izlaska: 8. decembar 1978.
Trajanje: 182 minute
Jezik: engleski
Budžet: 15 miliona $
Ukupna zarada: $50 miliona $ [1]

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *