Francuzi Mario i Jo, Nizozemac Bimba i talijanski Luigi su zapeli u izoliranom južnoj meksičkoj gradu Las Piedras. Okružen pustinji, grad je povezan s vanjskim svijetom samo mala zračne luke, ali airfare je izvan sredstava muškaraca. Malo je prilika za zapošljavanje, osim američke korporacije koja dominira gradom, Southern Oil Company (SPC), koja radi u blizini polja nafte i posjeduje ograđeni spoj unutar grada. SPC je osumnjičen za neetičke prakse kao što iskorištavanja lokalnih radnika i da zakon u svoje ruke, ali građani u ovisnosti o tome je takav da oni pate u tišini.

Mario je sarkastičan Korzički plejboj, koji tretira svoju odanu ljubavnika, Linda, s prezirom. Jo je stari bivši gangster koji je tek nedavno pronašao sam nasukan u gradu. Bimba je intenzivan, mirna pojedinac čiji je otac ubijen od strane nacista, a koji je i sam radio tri godine u rudniku soli. Luigi, Mario je cimer je veseo, marljivi pojedinac, koji je upravo saznao da je on umire od cementa prašine u njegovim plućima. Mario sprijatelji Jo zbog zajedničkog pozadini da je živio u Parizu, ali jaz se razvija između Jo i drugih Cantina redovan zbog njegove ratoboran, arogantnog osobnosti.

Masivni požara izbije na jednom od SPC naftnih polja. Jedini način da se ugasiti plamen i kapa na dobro je eksplozija uzrokovana nitroglicerina. S kratkom roku i nedostatka odgovarajuće opreme, mora se prevoziti u kanistrima smještenih u dva velika kamiona iz SOC sjedišta, 300 milja daleko. Zbog lošeg stanja cesta i vrlo nestalne prirode nitroglicerina, posao se smatra previše opasno za sindikalno SPC zaposlenika.

Tvrtka poslovođa, Bill O’Brien, zapošljava vozače kamiona iz lokalne zajednice. Unatoč opasnosti, mnogi od mještana volontera, mamac visoke plaće: US $ 2000 po vozaču. To je sreća za njih, a novac se vidi po nekim kao jedini izlaz iz svojih ćorsokak života. Bazen pristupnika suzio na četiri izabranim vozača: Mario, Luigi i Bimba su izabrani, zajedno s njemačkom imenu Smerloff. Smerloff ne pojavljuju na određeni dan, tako Jo, tko zna O ‘Brien od svojih bootlegging dana, supstituirani na njegovo mjesto. Ostali vozači sumnjaju da je ubio Jo Smerloff kako bi olakšao svoj zapošljavanje.

Jo i Mario prijevoz nitroglicerin u jednom vozilu; Luigi i Bimba u drugi, s trideset minuta ih razdvajaju, kako bi ograničili potencijalne žrtve. Vozači su prisiljeni nositi s nizom fizičkih i mentalnih prepreka, uključujući odsječak iznimno grube ceste zove “daska za pranje rublja”, građevinski barikada koje ih prisiljava da se klackalica oko trule platformi iznad provalije, a stijena blokira cestu , Jo utvrdi da su mu živci nisu ono što su nekad bili, i ostali suočiti Jo o njegovu povećanju kukavičluka. Konačno, Luigi i Bimba je kamion eksplodira bez upozorenja, obojicu ubio.

Mario i Jo stignu na mjesto eksplozije samo pronaći veliki krater brzo punjenje uljem iz cjevovoda probušene u eksploziji. Jo izađe iz vozila kako bi Mario navigaciju kroz krater ispunjen uljem. Kamion je, međutim, u opasnosti da postane zapeli i tijekom ljut pokušajima da ga sprečavaju da zapinje, Mario radi preko Jo. Iako je vozilo u konačnici oslobođen blato, Jo smrtno ranjen. Na dolasku u naftnom polju, Mario i Jo su slavljeni kao heroji, ali Jo je mrtav i Mario propada od iscrpljenosti. Po njegovom oporavku, Mario glave kuće u istom kamionu, sada oslobođen svoje opasnog tereta. On sakuplja dvostruke plaće sljedeće smrti svojih prijatelja i odbija imenuje vozaču nudi SPC. Mario jubilantly vozi niz planinsku cestu, a stranka se održava u Cantina natrag u grad gdje je Mario prijatelji nestrpljivo čekaju njegov dolazak. Mario se ne odvaja bezobzirno i namjerno, ima prevario smrt toliko puta na istom putu. Uzme jedan kutak prebrzo i ponire kroz ogradu do svoje smrti. Linda, ples u Cantina, pojavljuje se onesvijestiti.

Directed by Henri-Georges Clouzot
Produced by Raymond Borderie
Screenplay by Henri-Georges Clouzot
Jérome Geronimi
Based on Le Salaire de la Peur
by Georges Arnaud
Starring Yves Montand
Charles Vanel
Peter van Eyck
Folco Lulli
Music by Georges Auric
Cinematography Armand Thirard
Edited by Madeleine Gug
Etiennette Muse
Henri Rust
Distributed by Distributors Corporation of America (US)
Criterion Collection (1999 DVD release)
Release dates
22 April 1953
Running time
131 minutes
Country France
Italy[1]
Language French, English, Spanish, German, Italian, Russian

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *