Bitka za Alžir rekonstruira događaje koji su se dogodili u glavnom gradu Francuske Alžiru između studenog 1954. i prosinca 1957, tijekom alžirskog rata za neovisnost. Naracija počinje s organizacijom revolucionarnih stanica u Casbah. Zatim partizanski rat između muslimana i Pied-Noir u kojem obje strane razmjenjivati ​​akata o povećanju nasilja dovodi do uvođenja francuskih vojnih padobranaca loviti National Liberation Front (FLN). U padobranci su prikazani kao pobjedu bitku neutralizacijom cijelu FLN vodstva kroz oba atentata ili hvatanje. Međutim, film završava s kodom prikazom nacionalističke demonstracije i nemire, što ukazuje da iako Francuska osvojila bitku Alžiru, izgubila rata u Alžiru.

Taktiku za FLN gerilskom pobune i francuske brojača pobune, i ružniji incidenata rata, prikazani. Kolonizator i kolonizirani počiniti zločine protiv civila. FLN rekvirirati na Casbah putem izvršenja sažetak od alžirskih kriminalaca i sumnjivih francuskim suradnicima i koristiti terorizam, uključujući i bombardiranja, maltretirati Europljane. Snage sigurnosti pribjegavaju prijeki rulja i bezobzirnog nasilja nad oporbom. Francuski padobranska se prikazuje kao rutinski koristi za mučenje, zastrašivanje i ubojstva. Pontecorvo i Solinas imaju nekoliko protagonista, na temelju povijesnih ratnih ličnosti. Priča počinje i završava s gledišta Ali la Pointe (Brahim Haggiag), sitne kriminalca koji politički radikalizira dok je u zatvoru, a potom angažirala strane FLN zapovjednik El-Hadi Jafar (Saadi Yacef, dramatizirajući lik na temelju njega [5] ).

Poručnik-pukovnik Mathieu, zapovjednik paratroop, je glavni lik Francuzi. Ostali likovi su dječak Petit Omar, ulica jež koji je FLN glasnik; Larbi Ben M’hidi, vrh FLN vođa i filma političko opravdanje za pobunu; i Djamila, Zohra i Hassiba, tri FLN žene urbana gerila koji učinak teroristički napad. Bitka za Alžir također ima tisuće alžirskih dodataka; Pontecorvo je željeni učinak bio “Casbah-kao-zbor”, komunicira s pjevanjem, plač, i fizički učinak. [6]

Directed by Gillo Pontecorvo
Written by Gillo Pontecorvo
Franco Solinas
Starring Jean Martin
Saadi Yacef
Brahim Haggiag
Tommaso Neri
Music by Ennio Morricone
Gillo Pontecorvo
Cinematography Marcello Gatti
Edited by Mario Morra
Mario Serandrei
Distributed by Rizzoli, Rialto Pictures
Release dates
September 8, 1966 (Algeria)
Running time
120 minutes
Country Italy
Algeria
Language Arabic
French
Budget $800,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *