Princ Albert, vojvoda od Yorka (kasnije kralj George VI), poznat svojoj porodici kao “Bertie” (Colin Firth), drugi sin kralja Georgea V, drži govor na Wembley stadionu, u prisustvu svoje supruge Elizabeth (Helena Bonham Carter). Njegovo mucanje vidljivo uznemiruje hiljade slušalaca u publici. Princ pokušava nekoliko neuspjelih tretmana i odustaje, dok vojvotkinja ga nagovara da vidi Lionela Loguea (Geoffrey Rush), australskog logopeda. Na prvom sastanku, Logue zahtjeva da se obraćaju jedan drugom svojim kršćanskim imenima, što je bilo kršenje kraljevske etikete: Logue govori Princu da će ga on od sada zvati Bertie. Isprva, Bertie je nerado primio tretman, ali Logue se kladi sa njim u šiling da on može savršeno da čita, i daje mu Hamletov monolog “biti ili ne biti” da čita naglas, uz muziku koja je tako glasna da ne može čuti samog sebe. Logue snima Bertiejevo čitanje na gramofonsku ploču, ali uvjeren da je mucao cijelo vrijeme, Bertie odlazi ljutit, izjavljujući da je njegovo stanje “beznadno.” Logue mu daje snimak kao uspomenu.

Kralj George V, i njegovo godišnje Božićno obraćanje naciji. Približni datum fotografije: Božić 1934.
Nekoliko godina kasnije 1934, nakon što kralj George V. (Michael Gambon) drži svoj Božićni govor, on objašnjava svom sinu važnost medija za modernu monarhiju u opasnoj međunarodnoj situaciji, i izjavljuje da će Bertiejev stariji brat, David, princ od Walesa, donijeti štetu porodici i zemlji ako se popne na prijestolje, te zahtijeva da se Bertie počne pripremati, počevši sa čitanjem očevog govora. Nakon bolnog pokušaja da to učini, Bertie sluša Logueov snimak i čuje sam sebe kako recitira Shakespearea tečno, iznenađujući samog sebe i vojvotkinju.

Bertie se vraća Loguevom tretmanu, gdje rade zajedno na opuštanju mišića i kontroli disanja, dok Logue oprezno istražuje psihološke korijene mucanja, što predstavlja mnogo neugodnosti za razdražljivog Bertieja. Ipak, Bertie otkriva neke od svojih pritisaka iz djetinjstva, među kojima je i njegov strogi otac; represija njegove prirodne ljevorukosti; bolnim tretmanom s metalnim udlagama za njegova koljena; dadilju koja je više voljela njegovog starijeg brata, koja je išla tako daleko da je namjerno štipala Bertieja na svakodnevnim prezentacijama pred njegovim roditeljima, tako da je plakao a njegovi roditelji više ne bi željeli da ga vide, i što je za ne vjerovati, nije ga ni hranila adekvatno (“Trebalo je mojim roditeljima tri godine da to primijete”, kaže Bertie), te smrt njegovog mlađeg brata, princa Johna 1919. Kako liječenje napreduje, Lionel i Bertie postaju prijatelji.

20. januara 1936, Njegovo Veličanstvo kralj George V umire iznenada, i dok se David, princ od Walesa (Guy Pearce) uspinje na prijestolje kao kralj Edward VIII, on želi da oženi Wallis Simpson (Eve Best), američku raspuštenicu, što je izazvalo ustavnu krizu. Na zabavi u Balmoral Castleu, Bertie ističe da Edward ne može oženiti razvedenu ženu i zadržati prijestolje, nakon čega Edward optužuje brata za srednjovjekovne mjere kako bi se dokopao prijestolja. Bertie je gluh na optužbe, nakon čega Edward oživljava njegove mane iz djetinjstva i ruga mu se izgovarajući “BBB-Bertie”. Na svom sljedećem tretmanu, Bertie nije zaboravio incident. Nakon što je opisao dijalog i značenje Davidove ludosti sa Wallis Simpson, Logue insistira da Bertie mora biti kralj. Ogorčen, Bertie optužuje Loguea za izdaju i ruga mu se što je promašio glumačku karijeru i njegovo nisko porijeklo, uzrokujući razdor u njihovom prijateljstvu.

Colin Firth i Helena Bonham Carter u sceni iz filma
Kada je kralj Edward VIII bio prisiljen odreći se prijestolja kako bi se mogao oženiti, Bertie postaje kralj George VI. Osjećajući se uzbuđenim sa novom titulom, novi kralj shvaća da on treba Logueovu pomoć, te on i kraljica ga posjećuju i izvinjavaju mu se. Lionelova supruga je zapanjena kada je zatekla kraljevski par u svom skromnom domu. Kada kralj insistira da Logue zauzme mjesto u kraljevoj loži tokom njegove krunidbe maja 1937. u Westminsterskoj opatiji, nadbiskup Canterburyja dr. Cosmo Gordon Lang (Derek Jacobi) sumnja u Logueove kvalifikacije. To započinje novi sukob između kralja i Loguea, koji objašnjava da on nikada nije tvrdio da je doktor i da je samo počeo prakticirati govorne terapije neformalnim liječenjem vojnika koji su doživjeli šokove od eksplozija u posljednjem ratu. Dok je kralj još uvijek nepouzdan u svoje vlastite sposobnosti, Logue sjeda na tron Svetog. Edwarda, nakon čega kralj je ljut na njega zbog njegovog nepoštovanja. Kralj tada shvaća da je on sposoban isto kao i oni prije njega.

U septembru 1939, nedugo nakon britanskog proglašenja rata s Njemačkom, George VI poziva Loguea u Buckinghamsku palatu da se pripreme za njegovo radijsko obraćanje zemlji. Kad su se kralj i Logue kretali kroz palatu ka malom studiju, Winston Churchill (Timothy Spall) otkriva kralju da je i on, također, jednom imao govornu manu, ali je pronašao način kako da to prevlada. Kralj drži svoj ​​govor kao da su on i Logue sami, koji mu pomaže za vrijeme cijelog govora. Nakon toga, kralj izlazi na balkon palate sa svojom porodicom, gdje mu hiljade razdraganih građana aplaudira.

Na završetku filma objašnjava se da, tokom mnogih govora koje je držao kralj George VI za vrijeme Drugog svjetskog rata (1939-1945), Logue je uvijek bio prisutan. Također se objašnjava da su Logue i kralj ostali prijatelji, te da je kralj George VI nagradio Lionela Loguea medaljom Kraljevskog viktorijanskog reda 1944. Ova visoka čast od zahvalnog kralja koja je dodijeljena Lionelu, daje se samo onima koji su napravili djelo zasluga za monarha. [1]

Režiser: Tom Hooper
Producent: Iain Canning
Emile Sherman
Gareth Unwin
Scenarist(i): David Seidler
Uloge: Colin Firth
Geoffrey Rush
Helena Bonham Carter
Guy Pearce
Derek Jacobi
Michael Gambon
Timothy Spall
Muzika: Alexandre Desplat
Žanr: drama, biografija
Kinematografija: Danny Cohen
Montaža: Tariq Anwar
Datum izlaska: 24. decembar 2010.
Trajanje: 118 minuta
Jezik: engleski
Budžet: 15 miliona $
Ukupna zarada: 138.7 miliona $ [1]

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *