Na otoku Berk sve se odvija oko borbe sa zmajevima, i tako se hrabri i neustrašivi vikinzi svakodnevno suprotstavljaju napadima zmajeva, protiv kojih jedino vlastita snaga može čovjeku spasiti život. Za razliku od drugih stanovnika otoka, mladi se Štucko nemože hvaliti svojom snagom, i dok drugi mladi, a s njima i njegova simpatia Astrid, smiju sudjelovati u borbama sa zvijerima on smije samo oštriti sjekire.

No za vrijeme jednoga napada uspjeva srušiti sa neba naj opasnijeg i tajnovitijeg od svih zmajeva, Noćnu Sjenu. U nadi da će ga se konačno prihvatiti u društvo, kreće u šumu da pronađe srušenog zmaja. I stvarno u šumi nađe zarobljenog zmaja, no umjesto da ga ubije, on mu reže konopce i pušta na slobodu, shvativši da se zmaj zapravo njega jednako boji kao i on njega. Zmaj nareži na njega i nestaje u šumi. Istovremeno Štuckov otac svaća da je vrijeme za njegovog sina da započne sa vježbama sa zmajevima, no Štucko, prije sa izuzetno velikom željom da se konačno bori, nije više siguran dali to stvarno želi.

Na želju svoga oca on počinje sa treninzima, no ne uspjeva ni najosnovnije vježbe, što mu ponovno donosi ruganje njegovih vršnjaka. Premada, koliko je poznato, zmajevi nikada ne pošteđuju nikoga, se Štucko počinje pitati, zašto ga opasna Nočna Sjena nije ubila. U ponovnoj potrazi za njim nailazi jednu dolinu, gdje je zmaj zarobljen, premda bez cijelog zadnjeg krila na repu, nemože poljetjeti. Znatiželjan mu se Štucko počinje približivati i uz malo strpljenja postaju prijatelji i zmaju daje ime Bezzubi. Uz stvari koje uči uz blisko druženje sa zmajem, postaje pravi znanac, i za vrijeme svakodnevnih vježba u areni dobiva puno pohvala. Siguran u to da bi se moglo izdresirati zmaja za let na njemu, mu izrađuje posebnu konstrukciju od sjedala i proteze zadnjeg krila pomoću kojeg samo zajedno mogu letjeti. Provodeći vrijeme sa Bezzubim i drugim zmajevima shvaća da oni uopće nisu opasni i da je sve znano o njima zapravo krivo.

Pomoću svog znanja o zmajevima ga u akademiji izabiru za konačni ispit, ubijanje zmaja, na što nije jako razveseljen i odlučuje pobjeći sa Bezzubim. Bijesna i ljubomorna na njegove uspjehe ga Astrid odlučuje sljediti u šumu, u nadi da sazna tajnu njegovog znanja, no vidjevši Noćnu Sjenu ona u strahu bježi. Štucko i Bezzubi ju hvataju i Štucko joj nudi jedan let, da pokaže ljepote leta na zmajevima. U početku preplašena, ubrzo i ona shvaća da zmajevi nisu opasni. Leteći tako, Bezzubi odjednom mjenja smjer i vodi ih do otoka zmajeva, gdje su svjedoci kako svi zmajevi zapravo moraju donositi hranu velikom zmaju Zelena Smrt, kako nebi bili sami pojedeni. Ponovno na Berku Astrid želi upozoriti ostale o velikoj opasnosti, no Štucko ju moli da ništa ne kaže, u strahu da bi mu mogli u tom slučaju oduzeti Bezzubog.

Sljedećeg dana, za vrijeme ispita Štucko proba dokazati da zmajevi nisu opasni, no sve kreće po zlu i Bezzubi stiže da bi spasio priatelja od opasnosti. Ne shvaćajući situaciju, drugi vikinzi, uključujući i Štuckovog oca, vežu Bezzubog i kreću sn jim prema otoku zmajeva, u nadi da ih zmaj može odvesti tamo. Štucko ih još proba odvratiti od toga, premda to nije ništa što bi se moglo pobjediti, no njegov otac, shvativši da je njegov sin na strani zmajeva, ljutito odlazi prema otoku zmajeva.

Prvo Štucko nezna što da učini, no nakon razgovora sa Astrid, skuplja novu snagu i on i njegovo društvo kreću da spase Bezzubog i pomognu odraslima, i to na zmajevima. Stižu točno u trenutak kada Zelena Smrt proba napasti odrasle, no skupa ga uspiju izigrati. Štucko i Bezzubi uspjevaju zapaliti zvijer iznutra, ali istovremeno i Bezzubova proteza se zapaljuje i počinju padati u vatru. Štuckov otac, misleći da je izgubio sina, osjeća krivicu u svom ponašanju, no onda presretno viđa da ga je Bezzubi uspio spasiti.

Ponovno kod kuće Štucko se budi shvačajuči da je i Bezzubi kod njega u kući, i probajuči da se usta, da je izgubio ljevu nogu. Kada proba izaći van, viđa da sada cjelo selo živi u miru sa zmajevima. Pomoću nove konstrukcije i proteze za ljevu nogu, on, Bezzubi, Astrid i njihovo društvo lete na zmajevima.

Redatelj Chris Sanders
Dean DeBlois
Producent Bonnie Arnold
Doug Davison
Roy Lee
Michael Connolly
Tim Johnson
Scenarist Peter Tolan
Adam Goldberg
Cressida Cowell
Dean DeBlois
Glavne uloge Jay Baruchel
Gerard Butler
Christopher Mintz-Plasse
Jonah Hill
America Ferrera
Craig Ferguson
Glazba John Powell
Montaža Darren T. Holmes
Distributer Paramount Pictures
Godina izdanja 2010.
Trajanje 98 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr Animirani film
Proračun $ 165.000.000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *