Radnja filma
1280. godine engleski kralj Edward I. zvan “Dugonogi” okupirao je veći dioŠkotske, a njegova ugnjetavačka vladavina dovodi do smrti oca i brataWilliama Wallacea. Godinama poslije, nakon što je Wallace odrastao sa svojim stricem izvan Škotske, Škoti su nastavili živjeti pod okrutnom vlašću engleskih zakona. Wallace se vraća kako bi živio kao farmer i izbjegavao miješanje u svakodnevne teškoće. Oživi romansu sa svojom prijateljicom iz djetinjstva Murron, a par se vjenča u tajnosti kako bi izbjegao kraljev dekret opravu prve noći. Nakon što je pretukao skupinu engleskih vojnika koji su htjeli silovati Murron, šerif joj javno prereže vrat prije nego što je Wallace išta mogao učiniti. Razjareni Wallace, uz pomoć svojih sumještana, pobije engleske vojnike i njihov tabor, ubivši šerifa na isti način na koji je ubijena Murron. Zatim naređuje spaljivanje lokalne engleske utvrde i nenamjerno izazove škotsku pobunu.

Vijesti o pobuni počinju se širiti brzo, a stotine Škota iz okolnih klanova se pridružuju Wallaceovoj vojsci. Wallace predvodi svoju vojsku kroz niz uspješnih bitki protiv Engleza, uključujući Bitku kod Stirlinga i pustošenje engleskog grada Yorka. No, izdaje ga škotsko plemstvo te on biva poražen u Bitki za Falkirk. Wallace se počne skrivati, vodeći gerilski rat protiv Engleza i osobno ubija dva škotska plemića koji su ga izdali. U međuvremenu, princeza Izabela, čiji je muž princ Edward II. (kraljev sin slabić i nasljednik) ignorira, sastaje se s Wallaceom kao poslanica engleskog kralja. Ona i Wallace održavaju sastanak na kojem ona začme Wallaceovo dijete. Još vjerujući u plemstvo svoje zemlje, Wallace pristaje sastati se s Bruceom. Upada u zamku koju su namjestili stariji Bruce i drugi plemići. Pretuku ga do besvijesti i predaju engleskoj kruni. Bruce mlađi se ozlojedi očevim postupkom i odriče ga se zauvijek.

U Londonu, Wallace je doveden pred engleske suce koji mu počinju suditi zbog veleizdaje. On poriče optužbe obrazloživši kako nikad nije prihvatio Edwarda za kralja. Sud odgovara osudivši ga na “pročišćenje patnjom”. Kasnije, na londonskom trgu, Wallacea počnu brutalno mučiti do smrti. Prvo ga vješaju, zatim rastežu na spravi za mučenje, a na kraju mu vade utrobu. On pokaže sucima da bi htio nešto reći. Zadnjim atomom snage iz svog izmučenog tijela, on poviče, “SLOBODA!”. Okreće glavu i ugleda Murron u gomili kako mu se smiješi. On joj uzvraća osmijeh i umire.

Nakon nekog vremena, Robert Bruce preuzima vodstvo nad preostalom škotskom vojskom i suočava se s engleskim snagama na poljima Bannockburna. Izvikujući Wallaceovo ime, Robert Bruce i Škoti navaljuju na prestravljene engleske linije i izbore slobodu.

 

Naslov izvornika Braveheart
Redatelj Mel Gibson
Producent Mel Gibson
Alan Ladd, Jr.
Bruce Davey
Stephen McEveety
Scenarist Randall Wallace
Glavne uloge Mel Gibson
Sophie Marceau
Catherine McCormack
Patrick McGoohan
Angus Macfadyen
Brendan Gleeson
Glazba James Horner
Snimatelj John Toll
Montaža Steven Rosenblum
Distributer – SAD i Kanada –
Paramount Pictures
Icon Entertainment
– Izvan SAD-a –
20th Century Fox
Godina izdanja 1995.
Trajanje 182 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
francuski
latinski
Proračun $53,000,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *