Nakon što ih je Dobby spasio, ali pri tom pokušaju poginuo, trio se nalazi u kolibi Billa i Fleur, gdje su smješteni Ollivander i Griphook. Tijekom boravka u kolibi, Ollivander potvrđuje postojanje Bazgovog štapića (Elder Wand) i kaže da taj štapić može promijeniti svoju odanost ako je prijašnji vlasnik pobijeđen ili razoružan. Bellatrixino ponašanje uvjerava trio da je jedan od horkruksa skriven u trezoru Lestrangeovih. Nakon što pokopaju Dobbyja, trio se s Griphookom upućuje prema Gringottsu. Uz Griphookovu pomoć uspijevaju doći do trezora i uzeti horkruks – pehar Helge Hufflepuff; Griphook uzima Gryffindorov mač, a trio jedva uspijeva pobjeći nakon što ih je Griphook prevario i to tako što oslobode zmaja koji je čuvao trezore i pobjegnu s njim. Voldemort sada shvaća da se njegovi horkruksi uništavaju, a veza njegova uma s Harryjevim otkriva da je jedan skriven i u Hogwartsu. Harry ubrzo otkriva da se radi o nekom predmetu Rowene Ravenclaw.

Trio tada aparatira u Hogsmeade, ali to aktivira alarme koje su smrtonoše postavile. Ipak, spašava ih Aberforth Dumbledore, Albusov brat, koji preko portreta svoje sestre, Ariane, pozove Nevillea Longbottoma, novog predvodnika Dumbledoreove armije, iz škole. Nakon ponovnog susreta s Nevilleom, trio kreće prema samoj školi i ponovo se susreće sa starim prijateljima. Nakon što Snape okupi sve učenike u Velikoj dvorani, pojavi se Harry, ali ubrzo intervenira profesorica McGonagall koja izaziva Snapea na dvoboj, ali ovaj se povlači i napušta dvorac. Harry obavještava profesore o skoroj Voldemortovoj invaziji. Red feniksa, Dumbledoreova Armija i bivši učenici dolaze, a Voldemortovi saveznici se okupljaju pred školom i pripremaju napad dok Hogwarts postavlja obranu. Luna Lovegood inzistira na tome da Harry razgovara s duhom Helene Ravenclaw, koja mu preko tragova objasni gdje se nalazi dijadema njezine majke, još jedan horkruks. U međuvremenu, Ron i Hermiona ulaze u Odaju tajni gdje pomoću baziliskovog očnjaka uništavaju Hufflepuffin pehar, nakon čega se Ron i Hermione prvi put poljube. Harry odlazi u Sobu potrebe, gdje se suočava s Dracom, Goyleom i Zabinijem. Prije nego ga ovi uspiju napasti, interveniraju Ron i Hermione. Goyle ubrzo pokuša Demonsku vatru, ali ona kren po zlu, ubija njega te uništava cijelu sobu, uključujući i Voldemortov horkruks. Trio je pobjegao na metlama, a usput je spasio Draca i Zabinija. Dok se bitka za Hogwarts odvija, Harry uspije ući u Voldemortov um te saznaje kako je zmija Nagini posljednji horkruks.

Harry, Ron i Hermiona ušuljaju se u kućicu za brodove gdje čuju Voldemorta kako govori Snapeu da vjeruje kako je ovaj pravi gospodar Vrhovnog štapića (Elder Wand) zato što je ubio njegovog prijašnjeg vlasnika, Dumbledorea. Uvjeren da će Snapeova smrt uzrokovati prelazak odanosti čarobnog štapića na njega, Voldemort naređuje Nagini da ubije Snapea i zatim odlazi. Snape na samrti daje Harryju svoja sjećanja; ona otkrivaju da je Snape bio odan Dumbledoreu, a motiviran svojom dugogodišnjom ljubavi prema Lily Potter, Harryjevoj majci. Dumbledore, koji je osuđen na smrt odkad je na njega djelovala kletva s Gauntovog prstena, horkruksa, naređuje Snapeu da ga ubije, ako se to pokaže potrebnim, kako bi poštedio Draca izvršavanja zadatka kojeg mu je namijenio Voldemort. Upravo je Snape poslao patronusa koji je odveo Harryja do Gryffindorovog mača. Sjećanja također otkrivaju da je i sam Harry horkruks; Voldemort ne može umrijeti dok je Harry živ. Fred, Lupin, Tonks i Lavander Brown pogibaju u borbi.

Prepustivši se svojoj sudbini, Harry odlazi u Zabranjenu šumu gdje ga Voldemort čeka. Otvara zvrčku i u njoj otkriva Kamen uskrsnuća (Resurrection Stone) te priziva duhove svojih roditelja, Siriusa Blacka i Remusa Lupina, koji mu pružaju utjehu te ga prate do mjesta gdje se nalazi Voldemort. Harry zatim dopušta Voldemortu da na njega baci kletvuAvada Kedavra. Budi se dvojeći je li živ ili mrtav. Pojavljuje se Albus Dumbledore i objašnjava da, baš kao što Voldemort ne može umrijeti dok komadić njegove duše prebiva u Harryju, Harry ne može biti ubijen dok njegova krv teče Voldemortovim žilama. Voldemortov komadić duše u Harryju biva uništen ubojitom kletvom. Isto tako, Dumbledore korigira svoju prijašnju izjavu i kaže kako će “pomoć uvijek biti pružena u Hogwartsu onima koji su to zaslužili”. Harry dobiva mogućnost izbora da “krene dalje” ili da se vrati među žive.

Posljednja velika borba između Lorda Voldemorta(Ralph Fiennes) i Harryja Pottera (Daniel Radcliffe) u dvorištu Hogwartsa.

Harry se vraća u život, iako se pretvara da je mrtav, te ga Hagrid donosi pred Hogwarts kao trofej Voldemortove vojske. Dok Neville drži svoj govor, Harry otkriva kako je živ i započne novi duel s Voldemortom. Neville izvlači Gryffindorov mač iz Razredbenog klobuka i odsijeca Nagini glavu, uništavajući tako posljednji horkruks. U nastavku bitke Molly Weasley baca kletvu na Bellatrix Lestrange, nakon što ova zamalo ubije Ginny, i ubija ju. Harry i Voldemort se suočavaju, a Harry zna da Voldemort nije pravi vlasnik Bazgovog štapića (Elder Wand). Kad je Draco Malfoy razoružao Dumbledorea na vrhu Astronomske kule, nehotice je osvojio odanost štapića; kad je Harry kasnije razoružavanjem došao do Dracovog čarobnog štapića, on je postao njegov novi gospodar. Voldemort baca kletvu Avada Kedavra, a Harry istovremeno baca čarolijuExpelliarmus, ali štiteći svog pravog gospodara, Bazgov štapić odbija Voldemortovu kletvu te ga pritom ubija.

Nakon bitke, Harry objašnjava Ronu i Hermione kako i zašto je Bazgov štapić slušao baš njega, ali na koncu odbija njegovu moć, presijeca ga na dva dijela i baca u provaliju ispod mosta dvorca, riješivši se tog štapića i njegove moći.

SH naziv Harry Potter i Darovi smrti – 2. dio
Režija David Yates
Produkcija David Heyman
David Barron
J. K. Rowling
Scenario Steve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
Uloge Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Ralph Fiennes
Alan Rickman
Michael Gambon
Helena Bonham Carter
Maggie Smith
Jim Broadbent
Warwick Davis
Robbie Coltrane
John Hurt
Gary Oldman
David Thewlis
Muzika Alexandre Desplat
John Williams
Nicholas Hooper
Premijera 13. jul 2011
Jezik engleski jezik
Trajanje 130 min.
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
Studio Heyday Films
Warner Bros. Pictures
Distributer Warner Bros. Pictures
Budžet $250,000,000
(zajedno s prvim dijelom)
Zarada $1,326,444,886
Tehnička ekipa
Fotografija Eduardo Serra
Montaža Mark Day
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *