Godina 1987. Jerry Lundergaard (William H. Macy), prodavač automobila u Oldsmobileu iz Minneapolisa s financijskim poteškoćama, smišlja plan kako će riješiti svoje probleme. Preko mehaničara u auto-salonu, Indijanca i bivšeg zatvorenika zvanog Shep Proudfoot, dolazi u kontakt s Gaearom Grimsrudom (Peter Stormare) i Carlom Showalterom (Steve Buscemi). Sastaju se u baru u Fargu u Sjevernoj Dakoti i dogovaraju otmicu Lundergaardove žene, Jean, koja će biti vraćena neozlijeđena u zamjenu za 80 tisuća dolara, od čega pola ide Jerryju. Drugi plan je da kaže svom bogatom, ali neprijateljski raspoloženom puncu i šefu, Wadeu Gusrafsonu, da je otkupnina milijun dolara. Velikom razlikom namjerava oplatiti neke dugove iz prošlosti.

Jerry pokuša dobiti novac od punca u obliku investicije u legitimno parkiralište, ali ne uspijeva. Zato Jean otimaju dok je on na poslu. Nakon što se vratio u svoju ispremetanu kuću, Jerry nazove Wadea i kaže mu za situaciju. Jerry tvrdi kako ne treba obavještavati policiju jer bi Jean mogla doći u opasnost.

Kasnije te noći, plan otmice kreće po zlu nakon što policajac zaustavi dvojicu otmičara na državnoj autocesti 371 u Minnesoti blizu Brainerda. Nakon što Carl pokuša potkupiti policajca, Grimsrud izvadi pištolj iz pretinca i ubije policajca. Dvoje svjedoka slučajno prolaze pokraj njih. Grimsrud se daje u potjeru za njima i ubija ih.

Sljedećeg jutra, ubojstva počinje istraživati lokalna policajka u sedmom mjesecu trudnoće Marge Gunderson (Frances McDormand). Ona ubrzo shvaća da se radi o serijskim ubojstvima. Počinje s tragovima kao što su etikete na registraciji auta u kojem se voze otmičari preko popisa poziva s odmorišta za vozače kamiona gdje su se otmičari sastali s prostitutkama. Marge odlučuje otputovati u Minneapolis kako bi provela istragu našla se sa starim prijateljem iz srednje škole, Mikeom Yanagitom, koji joj kaže kako je ostao udovac i pokušao joj se udvarati.

Marge obavlja razgovore sa Shepom i Jerryjem koji ustvrde kako nisu umiješani u slučaj. Shep kasnije odlazi Carlu, (koji je došao u Minneapolis kako bi pokupio novac od Jerryja), prekida ga u seksu s prostitukom i pretuče ga zbog toga što ga je doveo u nevolju i ugrozio uvjetnu zatvorsku kaznu. Oporavljen, ali ponižen i gnjevan, Carl naziva Jerryja i zatraži da donese novac na vrh parkirališne garaže; Wade, pun nepovjerenja prema zetu, odlučuje osobno dostaviti otkupninu, ali pokuša zastrašiti Carla, odbijajući predati novac prije nego što mu vrate kćer. Carl i Wade počnu pucati; Wade ostaje ležati mrtav, a Carl počne krvariti iz rane na obrazu. Napuštajući garažu, Carl ubija i vratara nakon što ovaj nije htio podići rampu.

Tijekom ovih scena, nekoliko scena se isprepleće s Jerryjevim pokušajem da se povuče iz cijelog plana: prevario je General Motors Acceptance Corporation (GMAC) time što su oni financirali lažne aute, dok je on (očigledno) spremao novac u džep. Predstavnik GMAC-a prigovori kako ne može pročitati automobilske identifikacijske brojeve na dokumentima o financiranju koje je poslao i samim time ne može povezati novac (320 000 dolara) s pravim autima.

Otkrivši da se u kovčegu nalazi milijun dolara, Carl zakopa većinu novca pokraj zabačene, snijegom zametene autoceste i obilježi lokaciju strugalicom za led tako da ih kasnije može pronaći. Carl se vraća u provincijsko skrovište na jezeru Moose (s dogovorenih 80 tisuća dolara). Grimsrud je ubio Jerryjevu suprugu zbog toga što ga je jednostavno živcirala. Carl se posvađa s njim oko toga kome pripada auto, a Grimsrud ga ubija sjekirom.

Prije odlaska iz Minneaopolisa natrag u Brainerd, Marge saznaje da joj je prijatelj Mike lagao o tome da je ostao udovac (zapravo je uhodio djevojku za koju je tvrdio da je to njegova pokojna žena, a sada ima zabranu prilaženja). Nakon što je to čula, Marge se vraća u auto-salon i ponovno počne ispitivati Jerryja jer sumnja da joj je lagao. Misleći kako je uhvaćen nakon što Marge upita da vidi Wadea, Jerry počne paničariti i pobjegne. Prateći trag, ona otkriva gdje se skrivaju otmičari i dolazi na posjed točno u vrijeme kad Grimsrud gura posljednji djelić Carlova tijela u usitnjavač drveta. Grimsrud pokuša pobjeći, ali Marge ga upuca u nogu i uhiti ga. Na putu prema postaji, Marge počne razgovarati s Grimsrudom ne shvaćajući kako je mogao učiniti nešto takvo što je učinio da bi se domogao “nešto malo novca”.

Jerry je kasnije uhićen dok je bježao, u motelu izvan Bismarcka u Sjevernoj Dakoti. U posljednjoj sceni, Marge i njezin muž, Norm, sjede u krevetu gledajući televiziju, razgovarajući o djetetu koje čekaju. Sudbina skrivenih 920 tisuća dolara ostaje nepoznata.

Redatelj Joel Coen
Producent Ethan Coen
Scenarist Joel i Ethan Coen
Glavne uloge William H. Macy
Frances McDormand
Steve Buscemi
Peter Stormare
Harve Presnell
Glazba Carter Burwell
Snimatelj Roger Deakins
Montaža Roderick Jaynes
Distributer Gramercy Pictures
Godina izdanja 1996.
Trajanje 98 min.
Država Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $7,000,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *