Radnja filma smještena je 1988. u Middlesex (Virginia) u vrijeme predsjedničkih izbora. Glavni lik, Donnie Darko, je tinejdžer s psihičkim problemima. Jedne noći, Donnie, sljedeći neobičan zvuk, u dvorištu susreće demonskog čovjekolikog zeca Franka koji ga obavještava o kraju svijeta za 28 dana, 6 sati, 42 minute i 12 sekundi. Ujutro probudi na igralištu za golf i vraća se kući gdje otkriva da je s neba misteriozno pao motor zrakoplova točno na njegovu sobu.

Sutradan u školi upoznaje novu učenicu, Gretchen, kojoj se odmah svidi. Iste noći ponovno susreće Franka koji ga nagovara da izazove poplavu u školi što Donnie i čini: ujutro je škola poplavljena zbog kvara u vodovodu. Ujutro, čekajući autobus saznaje da nema nastave; na povratku kući sreće Gretchen kojoj dosađuju školski nasilnici pa joj se on nudi kao pratnja do kuće.

Uskoro opet razgovara s Frankom koji ga ovaj put zainteresira za putovanje kroz vrijeme. Donnie o tome pita profesora fizike koji mu daje knjigu Filozofija putovanja kroz vrijeme čija je autorica Roberta Sparrow, stogodišnjakinja i lokalna čudakinja koja živi sama u ruševnoj kući te cijeli dan stoji na cesti i provjerava poštanski sandučić.

Donnie uskoro na ulici pronalazi novčanik Jima Cunninghama. Cunningham je popularni autor metoda za samopomoć kojeg je Donnie javno osramotio svojim ispadom za vrijeme njegovog govora u školskoj dvorani. Te noći se sastaje s Gretchen i odlazi u kino; za vrijeme filma u praznom kinu, ona zaspi i pojavi se Frank. Frank mu ispod maske zeca otkriva ljudsko lice s rupom od metka u desnom oku i naređuje mu da spali kuću Jima Cunninghama što Donnie i čini iskradajući se iz kina i vrativši se prije nego se Gretchen probudila. Sutradan na vijestima objavljuju da su vatrogasci u kući pronašli skrivenu sobu prepunu pedofilskih materijala. Kitty Farmer, Donnijeva učiteljica i velika štovateljica Cunninghama, smatra da je to namještaljka i odlučuje braniti Jima – zbog toga zamoli Donnijevu majku da otputuje u Kaliforniju kao pratnja grupi školarki na njihovom plesačkom nastupu. Za to vrijeme, Frank nagovara Donnija da piše Roberti Sparrow o svojem shvaćanju knjige.

Kako su im roditelji izvan grada, Donnie i njegova starija sestra Elizabeth rade kostimiranu zabavu. Među brojnim uzvanicima je i Elizabethin dečko Frank koji jako podsjeća na Donnijevog prijatelja. Frank u jednom trenutku odlazi automobilom sa zabave kako bi nabavio još piva.

Gretchen i Donnie također uskoro napuštaju zabavu i odlaze do kuće Roberte Sparrow kako bi istražili podrum. Tamo zatječu dvojicu školskih nasilnika koji ga pljačkaju; u sukobu jedna od njih gura Gretchen na cestu. Istovremeno se tim putem vozi Frank u povratku na kostimiranu zabavu; Roberta stoji nasred ceste i čita Donnijevo pismo, a on, kako bi je izbjegao, naglo skreće i slučajno pregazi Gretchen. Vidjevši da je Gretchen mrtva Donnie uzima pištolj od pljačkaša i upuca Franka u oko. Uzima mrtvu Gretchen i odnosi ju na vrh brda izvan grada.

S brda gleda na neobičnu oluju koja se nadvila nad gradom dok nad njim leti zrakoplov kojim se Donnijeva majka vraća iz Kalifornije. Sa zrakoplova u jednom trenutku otpada motor i prolazi kroz crvotočinu u oluji. Vrijeme se vraća i Donnie se nalazi u svojoj sobi onog dana kad će na nju pasti motor; leži na krevetu smijući se dok motor ne padne i ovaj put ga ubije.

Sutradan, nakon nesreće, gomila se okupila pred kućom obitelji Darko. Među njima je i Gretchen, koja, iako u tom vremenu nije upoznala Donnija, izgleda kao da ima neka sjećanja o onome što se moglo dogoditi i zbunjeno mahne Donnijevoj majci koju također ne bi trebala poznavati.

Redatelj Richard Kelly
Producent Adam Fields
Nancy Juvonen
Sean McKittrick
Scenarist Richard Kelly
Glavne uloge Jake Gyllenhaal
Jena Malone
James Duval
Maggie Gyllenhaal
Mary McDonnell
Holmes Osborne
Katharine Ross
Drew Barrymore
Patrick Swayze
Glazba Michael Andrews
Snimatelj Steven B. Poster
Montaža Sam Bauer
Eric Strand
Distributer Newmarket Films
Godina izdanja 2001.
Trajanje 113 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $4,500,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *