20-godišnji Will Hunting (Matt Damon) iz južnog Bostona je zapravo genijalac koji, unatoč tome, odlučuje raditi kao čistač na znanstvenom sveučilištu Massachusetts i provoditi slobodno vrijeme sa svojim prijateljima Chuckiejem Sullivanom (Ben Affleck), Billyjem McBrideom (Cole Hauser) i Morganom O’Mallyjem (Casey Affleck). Nakon što dobitnik nagrade za kombinatoriku, profesor Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) postavi matematički problem kako bi natjerao svoje studente na dodatno zalaganje, Will rješava zadatak brzo, ali anonimno. Lambeau nakon toga postavi još teži zadatak te vidi Willa kako ga rješava. U isto vrijeme Will upoznaje Skylar (Minnie Driver), britansku studenticu koja će uskoro maturirati na Sveučilištu Harvard te otići u Kaliforniju na Stanford kako bi nastavila s medicinskim obrazovanjem.

Nakon što napadne mladića koji ga je zlostavljao dok su bili klinci, Will se nađe na sudu. Lambeau uspije nagovoriti suca da Will izbjegne zatvorsku kaznu ako ovaj pristane proučavati matematiku pod Lambeauovim nadzorom te redovito odlaziti na terapije kod psihijatra. Will pristaje, ali prvih nekoliko terapeuta tretira s prezirom pa oni odluče ne raditi s njim. U očaju, Lambeau kontaktira Seana Maguirea (Robin Williams), njegovog otuđenog cimera s fakulteta koji također dolazi iz južnog Bostona, a sada predaje psihologiju na Sveučilištu Bunker Hill. Za razliku od ostalih terapeuta, Sean odgovara Willu i uspije probiti njegove obrambene mehanizme te se nakon nekoliko terapija Will započne otvarati.

Will je posebno opčinjen Seanovom pričom o tome kako je upoznao svoju suprugu nakon što je poklonio ulaznicu za povijesnu bejzbolsku utakmicu 1975. godine. Sean nikad nije žalio za svojom odlukom niti je žalio za posljednjim godinama braka dok je njegova supruga umirala od raka. Upravo ti događaji ohrabre Willa da pokuša izgraditi čvrstu vezu sa Skylar, iako joj još uvijek laže o svojoj prošlosti i ne želi ju upoznati sa svojim prijateljima niti joj pokazati kvart u kojem živi. Will također natjerava Seana da započne promatrati svoj život iz objektivne perspektive, budući Sean još uvijek ne može prežaliti smrt supruge.

Iako profesor Lambeau ugovori par intervjua za posao za Willa, on na njih ne odlazi nego šalje svog prijatelja Chuckieja. Sean upozorava Lambeaua da pretjerano ne tjera mladića, a Will čuje njihovu zajedničku svađu oko njegove budućnosti što ga dodatno uznemiruje. Nakon što Skylar upita da se s njom preseli u Kaliforniju, njega spopadne panika i udaljava se od nje, u isto vrijeme otkrivši joj da je siroče i da ga je očuh fizički zlostavljao dok je bio mali. Skylar kaže Willu da ga voli, ali on joj ne uzvraća i ostavlja je. Nakon toga Will pobjesni na profesora Lambeaua, paleći papir na kojem je rješenje matematičkog istraživanja do kojeg je došao. Sean dolazi do zaključka da je Will toliko siguran u svoj neuspjeh kad su u pitanju međuljudski odnosi da zbog toga namjerno sabotira sve odnose kako bi izbjegao rizik emocionalne boli. Nakon što Will odbije dati iskren odgovor o tome što želi od svog života, Sean ga izbacuje iz ureda. Will kaže Chuckieju da želi biti radnik do kraja života, ali mu Chuckie odgovara da bi to bila uvreda kako za njegove prijatelje tako i za samog Willa koji bi time odbacio sav svoj potencijal. Također mu napominje da on zapravo želi da Will ode iz njegovog života, kako bi s istim napravio nešto više. Nakon toga Will odluči prihvatiti jednu od ponuda za posao koje mu je sredio Lambeau.

Na jednoj od posljednjih seansi Sean i Will zajedno priznaju jedno drugome da su obojica bili žrtve zlostavljanja u djetinjstvu, a Sean pomogne Willu da shvati da zlostavljanje koje je proživio nije bila njegova krivica. Nakon što je pomogao Willu da se uhvati u koštac sa svojim problemima, Sean se pomiruje s Lambeauom i odluči otići na put oko svijeta. U isto vrijeme Willovi prijatelji mu za 21. rođendan poklanjaju automobil Chevrolet Nova. On odlučuje ne prihvatiti niti jednu ponudu za posao, već s tim automobilom krene prema Kaliforniji kako bi se ponovno našao sa Skylar.

Naslov izvornika Good Will Hunting
Redatelj Gus Van Sant
Producent Lawrence Bender
Scott Mosier
Kevin Smith
Bob Weinstein
Harvey Weinstein
Scenarist Scenarij:
Ben Affleck
Matt Damon
Glavne uloge Matt Damon
Robin Williams
Ben Affleck
Minnie Driver
Stellan Skarsgård
Glazba Danny Elfman (glazba)
Elliott Smith (pjesma)
Snimatelj Jean-Yves Escoffier
Montaža Pietro Scalia
Distributer A Band Apart
Lawrence Bender Productions
Godina izdanja 1997.
Trajanje 126 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr drama
Proračun $10.000,000
Zarada $225.933,435

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *