RADNJA FILMA

Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), amaterka koja se želi dokazati prelaskom u profesionalce, počinje trenirati kod Franka Dunna (Clint Eastwood), istrošenog boksačkog trenera kojeg je većina društva izopćila, uključujući njegovu otuđenu kćer Katie. Dunn pomaže Maggie u ostvarivanju njezina cilja dok mu ona u isto vrijeme postaje zamjena za kćer. Dunn isprva nije zainteresiran za Maggie budući da ima 31 godinu i da je žena. No, Maggie ustraje u svojim pokušajima da zadobije Dunnovu naklonost trenirajući svaki dan u njegovoj dvorani, iako je drugi obeshrabruju. Frankov prijatelj i zaposlenik, bivši boksač Eddie “Scrap Iron” Dupris (Morgan Freeman), pripovijeda priču izvan kadra.

Dunn se otuđio od kćeri kojoj piše svaki tjedan, ali ne dobiva odgovore. Dunnov svećenik ne shvaća zašto mu kćer ne odgovara i počinje vjerovati da mu Dunn laže za pisma. Kako nije uspostavio intimnu vezu sa vlastitom kćeri, Dunn se sve više emocionalno veže za Maggie, čija obitelj ne mari za njeno dobro, te se počne brinuti za njenu karijeru. Uz njegovu stručnu pomoć, Maggie uspijeva doći do velter-kategorije i do meča u Las Vegasu s prvakinjom po WBA verziji (koju glumi stvarna boksačica Lucia Rijker), poznatoj po nesportskom ponašanju. Tokom meča, nakon zvona koje označava kraj runde, Maggie dobiva nedopušteni udarac i počne padati prema kutu u kojem se nalazi tronožac. Dunn ga u panici pokuša maknuti, ali ne uspijeva. Maggie pada i udara vratom u tronožac. Ostaje paralizirana od vrata prema dolje. Dunn, iskaljujući svoj bijes na nepravedne okolnosti, isprva okrivi Duprisa što ga je nagovorio da je uzme trenirati, ali na kraju okrivi samog sebe za njen pad što ju je uopće trenirao.

U bolnici, Maggie se nada da će je posjetiti obitelj, dok ih Dunn neprestance naziva, ali bez uspjeha. Obitelj stiže nekoliko dana poslije (nakon posjeta zabavnom parku) s odvjetnikom kako bi prepisali njeno bogatstvo na sebe. Ovo zaprepasti Dunna koji shvaća njihove motive, ali nakon što majka počne inzistirati da Maggie potpiše papirologiju koja će potvrditi obitelj kao nasljednike, ona shvati njihove namjere i kaže majci da joj se nosi s očiju zauvijek. Maggie kaže Dunnu da je “sve vidjela” i zamoli ga da je riješi muka. Dunn odbija i počinje razmišljati o ispravnosti svega toga. Odlazi do svećenika koji izrazi neslaganje (isti svećenik koji nije vjerovao da Dunn šalje pisma kćeri). Ona pokuša počiniti samoubojstvo izgrizavši jezik u pokušaju da iskrvari do smrti. Bolničko osoblje obuzdava njezine pokušaje, a Dunn odlučuje skratiti joj muke. Ubrizgava joj veliku dozu adrenalina kako bi je predozirao. Prije same injekcije, Dunn konačno otkriva Maggie značenje nadimka kojim ju je oslovljavao; fraza Mo Cuishle na irskom znači “Moja draga, moja krv”. Dupris kao pripovjedač priopćava da je Dunn nakon toga nestao. Njegovo pripovijedanje zapravo je pismo Dunnovoj kćeri, koja ga se odrekla, kako bi joj rekao o očevu pravom karakteru.

 

Naslov izvornika Million Dollar Baby
Redatelj Clint Eastwood
Producent Clint Eastwood
Albert S. Ruddy
Tom Rosenberg
Scenarist F.X. Toole (priča)
Paul Haggis (scenarij)
Glavne uloge Clint Eastwood
Hilary Swank
Morgan Freeman
Glazba Clint Eastwood
Snimatelj Tom Stern
Montaža Joel Cox
Distributer -SAD-
Warner Bros.
-izvan SAD-a-
Lakeshore Entertainment
Godina izdanja 2004.
Trajanje 132 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $30,000,000
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *