Dorothy Gale (Judy Garland) je kao maloljetna ostala bez roditelja i živi sa svojom tetkom Em (Clara Blandick) i stricem Henryjem (Charley Grapewin) na farmi u Kansasu. Ona sanja o odlasku “iznad duge” nakon što je gđa Gulch (Margaret Hamilton), svadljiva komšinica, udarila psa Tota (Terry) sa grabljama po leđima, uzrokujući da je Toto ugrize. Gđa Gulch se pojavljuje sa ciljem da odvede Tota kod šerifa da se eutanazira, ali Toto iskače iz korpe sa bicikla gđe Gulch i bježi nazad do Dorothy. U strahu da gđa Gulch, koja ne zna da je Toto pobjegao, može da se vrati, Dorothy uzima psa i bježi od kuće. Ona nailazi na putujućeg lažnog vidovnjaka, profesora Marvela (Frank Morgan), koji je odmah pretpostavio da je Dorothy pobjegla od kuće. Pretvarajući se da joj govori istinu i u želji da ujedini Dorothy s tetkom, on joj kaže da se tetka Em raboljela od brige nad njom.

Dorothy se odmah vraća kući s Totom, ali utom se tornado približava. U nemogućnosti da dozove svoju porodicu u skloništu od oluje, Dorothy ulazi u kuću , i biva onesviještena od jednog prozora koji je otpao, i onda počinje sanjati. Zajedno s njenom kućom i Totom, ona je zbrisana iz njenog svijeta sivila u magičnu, lijepu, ali opasnu zemlju Oza. Tornado baca kuću Dorothy na Zlu vješticu Istoka i ubija je na mjestu. Vještica je vladala zemljom Munchkinsa, patuljaka koji misle na prvi pogled da i Dorothy sama mora biti vještica. Zla vještica Zapada ( Margaret Hamilton), koja je sestra mrtve vještice, prijeti Dorothy. Ali Glinda (Billie Burke), Dobra vještica Sjevera, daje Dorothy papuče koje su pripadale mrtvoj vještici, kako bi joj te papuče dale zaštitu. Glinda savjetuje Dorothy da ako želi ići kući u Kansas, ona treba da traži pomoć od Čarobnjaka iz Oza, koji živi u Emerald Cityju. Da bi dospjela tamo, Dorothy kreće niz put Žutih cigli.

Prije nego što je otišla daleko niz cestu, Dorothy upoznaje strašilo koje govori, i čija je najveća želja da ima mozak. U nadi da mu čarobnjak može pomoći, strašilo (Ray Bolger) se pridružuje Dorothy na njenom putovanju. Oni nailaze na Limenka (Jack Haley), koji je uhvaćen na kiši i tako je zahrđao pa se ne može kretati. Kada su nauljili njegove zglobove tako da on može open hodati i razgovarati, on priznaje da žudi za srcem, i on se pridružuje Dorothy. Dok hodaju kroz gustu šumu, oni susreću Kukavičkog Lava (Bert Lahr), koji želi da ima hrabrost i pridružuje im se u potrazi u nadi da će mu to čarobnjak dati. Dorothy i njena tri prijatelja podsjećaju na tri farmera koji rade za Dorothynu tetku i ujaka u Kansasu. Na putu do Emerald Cityja, Dorothy i njeni prijatelji su napadani i ugrožavani od strane Zle vještice Zapada. Ona čini da drveće baca jabuke na njih, a zatim pokušava da zapali strašilo. Nadomak grada, vještica stvara polje maka koje uzrokuje da Dorothy, Toto, i Lav zaspu. Glinda ih spašava tako što čini da snijeg pada, i tako poništava efekte maka.

Četiri putnika se dive čudima koja nalaze u Emerald Cityju i zatim nalaze vremena da se odmore: Dorothy, Toto i Lav čiste svoje kose, Limenko se polira, i strašilo prima infuziju punjenjem svježe slame. Sad kad su se pojavili čisti i dotjerani, pojavljuje se Zla vještica na metli i ispisuje na nebu iznad grada “predaj se Dorothy”. Društvo je frustrirano njihovim prijemom od strane “velikog i moćnog” Čarobnjaka iz Oza (Frank Morgant) – u početku neće uopšte da ih primi. Kada su ga konačno vidjeli (portir ih pušta jer je i njegova tetka bila Em), čarobnjak odbija da im pomogne dok oni ne donesu metlu od Zle vještice Zapada. Obeshrabreni ali odlučni, oni su opet krenuli na put.

Vještica šalje krilate majmune da napadnu Dorothyno društvo prije nego dođu do njenog dvorca, majmuni otimaju Dorothy i Tota i rastjeruju ostale. Kad vještica shvata da se čarobne papuče ne mogu oduzeti protiv Dorothyne volje sve dok je djevojčica živa, ona okreće pješčani sat i prijeti da će Dorothy umrijeti kada pješčanik istekne. U međuvremenu, Toto je pobjegao i juri po pomoć. Odjeveni kao stražari, Lav, Limenko i Strašilo ušuljaju se u dvorac i oslobađaju Dorothy. Oni su otkriveni prije nego što su mogli pobjeći, međutim, vještice i njeni stražari hvataju ih u klopku i pale Strašilo. Dorothy ga posipa s kantom vode, i slučajno popršće vješticu. Voda uzrokuje da se vještica raspada (“Ja se topim!”). Stražari sa zadovoljstvom daju Dorothy vješticinu metlu i tako da se ona i njeni prijatelji vraćaju u Emerald City.

Judy Garland i Margaret Hamilton u sceni iz filma

Čarobnjaku nije drago da ih ponovno vidi. On prijeti, ali Toto povlači u stranu zavjesu u ćošku prijemne dvorane, i otkriva starca koji liči na profesora Marvela, i vidi se kako povlači poluge i govori u mikrofon – takozvani čarobnjak, i kao što Strašilo kaže, on je varalica. On je zbunjen i izvinjava se, ali brzo pronalazi način kako da pomogne Dorothynim prijateljima: diploma za Strašilo, medalja hrabrosti za Lava, i sahat u obliku srca za Limenka. Onda on otkriva da je iz Kansasa i da je došao do Oza balonom, u kojem predlaže da odvede Dorothy nazad kući.

Čarobnjak imenuje Strašilo, Limenka i Lava vladarima Oza u njegovoj odsutnosti. Baš kad balon treba poletjeti Toto trči za mačkom i Dorothy ga slijedi. U nemogućnosti da se zaustavi, čarobnjak odlazi bez Dorothy. Ali Glinda se pojavljuje i objašnjava da je Dorothy uvijek imala moć da se vrati kući; Glinda joj to nije rekla prije jer Dorothy ne bi vjerovala. Govoreći svojim uplakanim prijateljima zbogom, Dorothy kucne svoje pete tri puta, i ponavlja “Nema mjesta kao što je dom”, a čarobne papuče vraćaju nju i Tota nazad u Kansas. Dorothy se budi u svom krevetu dok se tetka Em i ujak Henry svađaju zbog nje. Profesor Marvel, farmer Hunk (Ray Bolgeragain), Hickory (Jack Haley), i Zeke (Bert Lahr) zastaju da vide kako se ona osjeća. Ona se sa uživanjem smije kad im govori o Ozu, ali ona je toliko sretna što je kući i uopšte joj ne smeta što joj ne vjeruju. Gđa Gulch se više nikada ne spominje.

Režiser: Victor Fleming
Producent: Mervyn LeRoy
Scenarist(i): Noel Langley
Florence Ryerson
Edgar Allan Woolf po romanu The Wonderful Wizard of Oz autora L. Frank Baum
Uloge: Judy Garland
Frank Morgan
Ray Bolger
Bert Lahr
Jack Haley
Billie Burke
Margaret Hamilton
Charley Grapewin
Clara Blandick
Pat Walshe
Muzika: Herbert Stothart (muzika)
Harold Arlen (pjesme)
Kinematografija: Harold Rosson
Montaža: Blanche Sewell
Datum izlaska: 25. august 1939
Trajanje: 101 minuta
Zemlja: SAD
Jezik: engleski
Budžet: 2.8 miliona dolara
Ukupna zarada: 3 miliona dolara

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *