Brzina” je akcioni triler koji započinje s taocima zarobljenim u liftu, nastavlja se potjerom autobusom i završava jurnjavom u podzemnoj željeznici. Ovaj je film krcat akcijom od početka do kraja…
Radnja filma

Nepoznati muškarac (Dennis Hopper) zatoči nekoliko poslovnih ljudi unutar dizala nebodera uz pomoć malih bombi koje se aktiviraju daljinskim upravljačem. On zahtijeva velik iznos novca, prijeteći da će detonirati sigurnosne kočnice koje sprečavaju pad dizala u okno. Pripadnici losanđeleskog SWAT-a Jack Traven (Keanu Reeves) i Harry Temple (Jeff Daniels) uspiju se uvući u okno. Iako bombaš detonira kočnice tri minute prije isteka roka od jednog sata kojeg je sam zadao, Jack i Harry uspiju spasiti taoce prije no što dizalo padne. Pronalaze bombaša u podrumu zgrade, gdje on uzima Harryja za taoca. Jack upuca Harryja u nogu (na njegov vlastiti zahtjev), prisilivši bombaša da ga pusti. Jack ga pokuša slijediti, ali dolazi do druge eksplozije i čini se da je bombaš poginuo u ruševinama.

Kasnije su Jacku i Harryju dodijeljena odličja, a Harry je unaprijeđen u detektiva u uredu dok mu noga ne zacijeli. Jutro nakon dodjele odličja Jack je svjedok uništenja autobusa javnog prijevoznika Santa Monica Transit, u kojem pogine vozač. Javljajući se na poziv u javnoj govornici u blizini, Jack otkrije da je bombaš preživio eksploziju. Govori mu da je postavio bombu u drugom autobusu koja će se aktivirati nakon što autobus prijeđe brzinu od 50 milja na sat; ona će eksplodirati ako brzina padne ispod tih 50 milja. Bombaš zahtijeva veći iznos novca da deaktivira napravu, te ga upozorava da će ju detonirati ručno ako Jack pokuša spasiti putnike. Jack žuri da sustigne autobus i uspije ući, ali tek nakon što ubrza na 50 milja na sat.

Dok Jack objašnjava situaciju vozaču Samu (Hawthorne James), uplašeni putnik, misleći da ga je Jack došao uhititi, prijeti pištoljem i puca, te slučajno rani Sama u ruku dok ga obuzdavaju. Jedna od putnica, Annie Porter (Sandra Bullock), sjeda za volan dok Samu povezuju ranu, a Jack sveže paranoidnog putnika i obavještava ostale o situaciji. Prema savjetu policije, Jack i Annie uklone autobus s prometnih autocesta, prolaze kroz gradske ulice, te naposljetku završe na nedovršenoj autocesti. Uskoro dolazi policija i prati autobus, a s njima i izvjestiteljski helikopter.

Jack uz pomoć putnika uspije opisati bombu na podvozju Harryju; Harry se usredotoči na jeftini zlatni sat koji je dio mehanizma naprave. Jack uvjeri bombaša da mu dopusti iskrcati ranjenog Sama. Ali putnica Helen ne može više podnositi situaciju, te pokuša izaći. Nažalost, ugleda ju bombaš i detonira manju bombu ispod stuba autobusa – ona pada na pločnik i zatim pod kotače autobusa. Jack zato posumnja da bombaš nadgleda situaciju i zatraži da se helikopteri udalje.

Policija otkriva da nedovršena autocesta ima prazninu u nadvožnjaku, te Jack uputi Annie da ubrza kako bi prešli preko nje. Uskoro shvati da su blizu losanđeleske međunarodne zračne luke i upućuje Annie na nju jer će im velika asfaltna površina dati dovoljno prostora za vožnju dok izvjestiteljski helikopteri ne mogu prići zračnom prostoru luke.

Jack izađe iz autobusa i pokuša deaktivirati bombu tako da se kolicima podvuče pod autobus. Međutim, Harryjeve upute mu nisu od koristi, a njegov tim uskoro otkrije identitet bombaša: radi se o Howardu Payneu, bivšem policajcu koji je radio kao pirotehničar u Atlanti, gdje je bio prisiljen otići u mirovinu 1989. nakon što je u eksploziji izgubio prst. Harry odlazi u Payneovu kuću u Los Angelesu, a Jacku naredi da ništa ne poduzima. Zbog krhotina na asfaltu kolica postanu nestabilna, a Jack se spasi tako da odvijačem probije spremnik za gorivo i drži se za njega. Putnici upotrijebe podnu ploču autobusa da ga spase.

U međuvremenu Harry i njegov tim ulaze u Payneov dom pun podmetnutog eksploziva koji se detonira i usmrti ih. Payne nazove Jacka da mu se time pohvali, ali nenamjerno otkriva da se u autobusu nalazi kamera. Jack zatraži od policije da surađuje s timom izvjestitelja i pronađu signal kamere, snime sekvencu i zatim ju ponovo emitiraju na istom kanalu da zavara Paynea. To im omogući da spase sve putnike budući da je iz spremnika iscurila većina goriva. Jack ostaje s Annie, usmjeri autobus u prazni hangar, a oni pobjegnu skliznuvši iz autobusa na podnoj ploči. Prazan autobus udari u rub hangara i eksplodira.

Nakon eksplozije autobusa, Annie se pridruži Jacku i policiji dok čekaju Paynea na dogovorenom mjestu s označenim novčanicama, budući da ga žele uhvatiti živog. Međutim, Payne pronađe grešku na lažiranoj snimci i shvati da ga policija čeka. Predstavi se Annie kao policajac i odvodi ju. Policija ostavi novac u kantu za smeće, ali Jack kasnije otkrije da se ispod nje nalazi rupa koja vodi u metro.

Jack ih slijedi i pronalazi Paynea s novcem i Annie, kojoj je odjenuo prsluk s eksplozivom koji će eksplodirati ako pusti okidač na napravi koju drži. Jack zahtijeva od Paynea da pusti Annie, govoreći mu da može otići s novcem, ali on odbije i dalje prijeteći da će pustiti okidač. Payne ju zatim odvuče u vlak, prisiljavajući konduktera da ga pokrene, a druge putnike otjera prijeteći im da će ih upucati. Vlak krene, a Payne ubije konduktera nakon što lisicama veže Annie za štangu, ali Jack uspije ući u vlak u zadnjem trenutku.

Nakon što dozna da je Jack u vlaku, Payne otvori kovčeg s novcem: on eksplodira i rasprši boju zbog koje novac postane beskorisan. Ljutit, Payne skoči na krov vlaka i započne borbu s Jackom, želeći ga ubiti. Međutim, Jack mu uspije odsjeći glavu gurnuvši ga na signalni znak, a istovremeno mu otme okidač.

Iako Jack uspije osloboditi Annie prsluka, otkriju da su kočnice vlaka pokvarene i nemaju načina da komuniciraju s policijom. Što je još gore, Jack ne može skinuti Annie lisice budući da nema ključeve. On shvati da im je najbolji način da prežive taj da vlak iskoči iz tračnica u zavoju, te ga namjesti na najveću brzinu. Vlak iskoči na području gdje se odvijaju radovi, a kola u kojima se nalaze kliznu u nedovršeni tunel, izlete i završe na šetalištu Hollywood. Shvativši da su se zaljubili jedno u drugo, par se ljubi dok ih prolaznici promatraju.

Naslov izvornika Speed
Redatelj Jan de Bont
Producent Mark Gordon
Ian Bryce
Scenarist Graham Yost
Glavne uloge Keanu Reeves
Dennis Hopper
Sandra Bullock
Joe Morton
Jeff Daniels
Glazba Mark Mancina
Snimatelj Andrzej Bartkowiak
Montaža John Wright
Studio Mark Gordon Productions
Distributer 20th Century Fox
Godina izdanja 1994.
Trajanje 116 minuta
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr akcijski film
Proračun 30 milijuna dolara
Zarada 350,448.145 dolara
Sljedeći Brzina 2
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *