Priča počinje 1898. s tragačem srebra Danielom Plainviewom (Daniel Day-Lewis) koji igrom slučaja u jednoj od svojih iskopina pronađe izvor nafte. Nakon provjere kamenja, koja je potvrdila prisutnost nafte, Plainview je počinje izvlačiti i prerađivati vlastitom opremom koju je sam dizajnirao. Ubrzo se obogati dovoljno za pokretanje male tvrtke za vađenje nafte. Nakon što mu jedan radnik slučajno pogine na radu, Plainview uzima njegovo dijete i počinje ga odgajati kao svoje. Počinje sklapati veće poslove koristeći dječaka, kojem daje ime H.W. (Dillon Freasier), kao svojeg nominalnog “partnera” kako bi prikazao status i vjerodostojnost čovjeka koji drži do obiteljskih vrijednosti. Do 1911. postaje jedan od najuspješnijih naftaša u Kaliforniji.

Plainviewu dolazi mladić zvan Paul Sunday (Paul Dano) koji mu prodaje informaciju o zemljištu bogatom naftom na kojem živi njegova obitelj u Malom Bostonu u Kaliforniji. Plainview i H.W. odlaze tamo predstavljajući se kao lovci na prepelice te otkrivaju naftu kako prodire na površinu. Plainview pokuša otkupiti zemljište ne spominjući Paulovu ocu, Abelu (David Willis), naftu. No, Paulov brat blizanac, Eli (također Paul Dano), zna za naftu i podiže cijenu na deset tisuća dolara koje namjerava utrošiti u gradnju vlastite crkve. Plainview mu daje pet tisuća unaprijed i obećava drugih pet kao donaciju crkvi.

Kako bi osigurao monopol nad naftom u Malom Bostonu, Plainview zakupljuje prava na bušenje na mnogim susjednim zemljištima, osim jednog čijeg je vlasnika, gospodina Bandyja (Hans Howes), Plainview ignorirao kad je Bandy zahtijevao da Plainview dođe na njegov posjed osobno. S novcem od zemljišta, Eli osniva vlastitu crkvu koju naziva Crkvom Trećeg Otkrivenja, a sebe proglašava duhovnim iscjeliteljem. Plainview podiže samaricu, a dan prije početka bušenja, Eli zamoli da blagoslovi građevinu kako bi promovirao crkvu. Plainview pristaje, ali na svečanosti ignorira Elija i pozove njegovu malu sestru Mary (Sydney McCallister), koja se sprijateljila s H.W.-om. Bušenje počinje.

Rupa s vremenom postaje toliko duboka da doseže “ocean nafte” ispod grada, ali u eksploziji plina H.W. izgubi sluh. Nakon što Eli dođe do bušotine tražeći novac koji mu Plainview duguje, ovaj ga iznenada grubo napadne, vičući na njega kako je nesposoban izliječiti mu sina. Ponižen, Eli se vraća u očevu kuću, gdje pretuče oca zbog toga što je prodao obiteljsku zemlju po niskoj cijeni.

Jednog dana, Plainviewu dolazi čovjek koji tvrdi da je njegov polubrat Henry Brands (Kevin J. O’Connor), od kojeg Plainview saznaje da mu je otac mrtav. Plainview povjeruje Henryju i postaje bliskiji s njim nego s ijednim drugim suradnikom, povjerivši mu želju da potuče svu konkurenciju. H.W. počne čitati Henryjev dnevnik i pokuša zapaliti krevet u kojem je Henry spavao te večeri. Plainview ga pošalje u školu za gluhe i gubi kontakt s njim.

Plainviewu dolazi suparnik, Standard Oil, koji je spreman otkupiti njegovo zemljište u Malom Bostonu. Nakon što Plainview upita što bi radio bez Malog Bostona, agent Standard Oila odvrati kako bi se trebao brinuti za svog sina, a Plainview mu zaprijeti smrću. Plainview odlučuje sklopiti ugovor s Union Oilom za izgradnju naftovoda koji će voditi do obale Santa Barbare. Nakon pregleda karte, otkrivaju da bi nafotovod morao ići preko jedinog zemljišta pokraj Malog Bostona kojeg Plainview nije otkupio, Bandyjeva ranča. Plainview i Henry odlaze u izviđanje obale, zaustavivši se kod Bandyjeve farme gdje susreću Bandyjeva unuka koji ustvrdi kako mu je djed na putu i da se vraća za nekoliko dana. Plainview i Henry nastavljaju razgledavanje i planiranje rute nafotovoda. Usput počinju postavljati kolce, od pustinjskog dijela južne Doline San Joaquin, preko Bandyjeva ranča i stepe pa sve do obale Tihog oceana.

Stigavši na obalu, Henry i Plainview se sastaju s Union Oilom i sklapaju dogovor o gradnji naftovoda. Plainview se ponovno počne uzdati u Henryja, ali ubrzo postaje sumnjičav da Henry nije ono za što se predstavlja. Na plaži počne testirati Henryja govoreći o obilježjima i događajima iz njihova rodnog grada, Fond du Laca u Wisconsinu. Na povratku u Mali Boston, Plainview budi Henryja i uperi mu pištolj u glavu pitajući ga za njihov rodni grad. Henry priznaje da je beznačajni varalica: Plainviewov pravi brat bio je Henryjev prijatelj koji je umro od tuberkuloze. Plainview upuca Henryja i pokopa ga u plitkom grobu u njihovu kampu.

Sutradan Plainviewa budi Bandy koji pristaje prodati svoje zemljište za naftovod pod jednim uvjetom: da se Plainview krsti u Crkvi Trećeg Otkrivenja. Osim saznanja da je njegovo zemljište ključno za Plainviewov nafotovod, Bandyjeva prednost je i to što zna da je Plainview ubio Henryja. Plainview, kojeg ne zanima religija, pristaje i istrpi ponižavajuću inicijaciju u Elijevoj režiji. Plainview pošalje po H.W.-a, ali još ne zna komunicirati s dječakom koji sada uči jezik znakova te postaje sve zaokupljeniji svojim poslom. Osim toga, sve više počinje piti viski. Eli napušta Mali Boston kako bi postao misionar.

Priča se nastavlja u 1927., s vjenčanjem H.W.-a i Mary Sunday. Plainview živi u velikom, ali praznom zdanju. Gotovo uvijek je pijan, a vrijeme provodi gađajući svoje stvari revolverom. H.W. (kojeg sada glumi Russell Harvard) dolazi svom ocu kako bi ga pitao (preko prevoditelja) da raskinu partnertsvo kako bi mogao osnovati vlastitu naftnu kompaniju u Meksiku. Vidljivo uzrujan, Plainview odsječno kaže H.W.-u da on zapravo nije njegov sin nego siroče pronađeno u pustinji – što je razlog zašto ne posjeduje očeve karakteristike. H.W. odvraća “Zahvaljujem Bogu što nemam ništa od tebe u sebi.” Zatim odlazi iz prostorije dok ga Plainview naziva “kopiletom iz košare”.

Nakon nekog vremena, nakon ekonomske recesije, Plainviewa u njegovoj kuglačkoj dvorani posjećuje Eli. Eli sada vodi veliku crkvu i propovijeda na radiju, ali je izgubio bogatstvo i pokušava prodati Plainviewu prava na bušenje Bandyjeva ranča koji sada pripada Eliju. Plainview pristaje, ali pod svojim uvjetom. Podvrgava Elija ponižavajućoj sceni gdje Eli mora priznati da je lažni prorok te proglasiti Boga praznovjerjem. Plainview mu nakon toga kaže da je nafta isušena iz zemlje od strane njegovih okolnih bušotina. Plainview počne ismijavati Elija, a zatim ga napadne, bacajući kugle na njega i goneći ga preko kuglačkih staza. Na kraju, Plainview zatuče Elija na smrt čunjem za kuglanje. Sjeda do beživotnog tijela, a njegov batler silazi niz stepenice, zovući ga. Njegova posljednja rečenica je “Gotov sam!”

Naslov izvornika There Will Be Blood
Redatelj Paul Thomas Anderson
Producent Paul Thomas Anderson
Daniel Lupi
Joanne Sellar
Scenarist Scenarij:
Paul Thomas Anderson
Roman:
Upton Sinclair
Glavne uloge Daniel Day-Lewis
Paul Dano
Dillon Freasier
Glazba Jonny Greenwood
Snimatelj Robert Elswit
Montaža Dylan Tichenor
Distributer SAD:
Paramount Vantage
Inozemstvo:
Miramax Films
Godina izdanja 2007.
Trajanje 158 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $25,000,000

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *