Beskrajni dan (engl. Groundhog Day) je američka fantastična romantična komedija iz 1993 godine., koja govori o meteorologu, Philu Connorsu (Bill Murray), koji proživljava stalno isti dan. Film je režirao Harold Ramis, a scenarij su napisali Ramis i Danny Rubin. Neki ga smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena,  a nalazi se i na popisu 250 najboljih filmova kinematografije na site-u Internet Movie Database. Beskrajni dan film je na imdbu ocjenjen sa ocjenom: 8,1

RADNJA FILMA

Dan svizaca je američki praznik u gradiću Punxsutawneyju koji se održava svake godine 2. veljače. Svakog jutra tog datuma lokalni predstavnici bude svisca iz zimskog sna te prema vjerovanju on previđa vrijeme – ako vidi svoju sjenu, slijedi još 6 tjedana zime, a ako je ne vidi, slijedi rano proljeće.
Televizijski meteorolog Phil Connors, cinični čovjekomrzac, stiže zajedno s producenticom Ritom i kamermanom Larryjem kako bi snimio reportažu o tom događaju u 6 ujutro. Nakon bezvoljno obavljenog posla Phil se sljedeći dan budi u motelu opet u 6 ujutro, no iznenadi se da datum nije 3. veljače, nego ponovno 2. veljače. On je jedina osoba koja to primijeti dok se svi drugi ponašaju kao i dan prije, tako da je primoran opet snimiti reportažu i ponoviti sve svoje dijaloge još jednom. Sutradan se budi i shvati da je opet 2. veljače, i tako svaki dan, dok ne shvati da je u klopci. Pošto mu se Rita sviđa (iako ona o njemu misli da je samoživ muškarac) daje si zadatak da ju u tom jednom danu osvoji.

Teško mu je izići iz svoje kože, svog karaktera ali ima jednu prednost. On jedini zna da se dan u tom gradiću ponavlja i na sve se moguće načine pokušava umiliti Riti (sazna njene stavove o životu, nauči svirati klavir, …). No, ne uspije. Čak joj i ispriča o svojoj dilemi i ona mu povjeruje te zajedno s njim provede noć ali nestane točno u 6 ujutro. Čak ga ni samoubojstvo ne može spasiti od rutine 2. veljače. Onda jednom odluči uljepšati si dan, situacije malo prilagoditi sebi, promijeniti svoju perspektivu i uživati u svemu. Završno pomogne puno ljudi (pošto unaprijed zna kakva će ih nedaća snaći tijekom dana) i postane najpopularnija osoba grada, te nastupi na zabavi svirajući glasovir, gdje spontano privuče pažnju Rite koja završi s njim u krevetu. Iduči dan se budi, no na njegovo iznenađenje ona je još uvijek u njegovom krevetu i više nije 2., nego 3. veljače. Zajedno izađu van iz motela i potrče po snijegu.

Naslov izvornika Groundhog Day
Redatelj Harold Ramis
Producent Trevor Albert
Harold Ramis
Scenarist Priča:
Danny Rubin
Scenarij:
Danny Rubin
Harold Ramis
Glavne uloge Bill Murray
Andie MacDowell
Chris Elliott
Stephen Tobolowsky
Marita Geraghty
Glazba George Fenton
Snimatelj John Bailey
Distributer Columbia Pictures
Godina izdanja 1993.
Trajanje 101 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $14.600.000
Facebook Comments

One Comment

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *