Batman: Početak film je  prvom vikendu zaradio 48 milijuna dolara, a ukupna zarada je dosegla brojku čak od 370 milijuna dolara.

Radnja filma

Osmogodišnji Bruce Wayne upada u špilju gdje naiđe na roj šišmiša. Nakon što je razvio strah od šišmiša, u operi natjera roditelje da iziđu s predstave jer se u njoj pojavljuju likovi slični šišmišima. Ispred kazališta ih opljačka Joe Chill koji ubije njegove roditelje. Iako Chilla kasnije uhićuju, Bruce okrivi samog sebe zbog ubojstva njegovih roditelja.

Godinama kasnije, Bruce se vraća u Gotham City sa Sveučilišta Princeton u namjeri da ubije Joea Chilla kojeg puštaju iz zatvora u zamjenu za svjedočenje protiv mafijaša Carminea Falconea. Prije nego što je uspio išta učiniti, žena prerušena u novinarku ubija Chilla za Falconea. Bruce svojoj prijateljici iz djetinjstva Rachel Dawes priopći svoj plan da je mislio ubiti Chilla, a ona mu odvrati kako joj se gadi njegovo nepovjerenje u pravdu. Bruce se sukobi s Falconeom koji mu kaže kako ne obraća pozornost na prirodu zločina. Wayne nakon toga odlučuje proputovati svijet kako bi shvatio kriminalni um. Nakon gotovo sedam godina, biva zatvoren ubutanski zatvor zbog krađe gdje upoznaje Henrija Ducarda. Ducard poziva Waynea da se pridruži elitnoj osvetničkoj skupini, Ligi sjena, koju predvodi Ra’s al Ghul. Bruce biva oslobođen i počne putovati na vrh planine kako bi započeo obuku u Ligi. Tijekom obuke svladava svoj srah od šišmiša. Nakon što mu je naređeno da smakne kriminalca i nakon što je saznao za Ra’sovu namjeru da uništi Gotham City, odbije i pobjegne zapalivši palaču Lige, ubivši pritom i Ra’sa. Bruce spašava onesviještenog Ducarda od smrtonosnog pada i ostavi ga u selu.

Brucea Waynea upućuju da ubere ovaj plavi cvijet. On je izvor halucinogenog sastojka kojim Strašilo namjerava onečistiti vodovod Gotham Cityja.

Bruce se vraća u Gotham City kojim upravlja Falcone te počne vlastiti rat protiv gradskog korumpiranog sustava. Zatraži pomoć od Rachel, koja je postala zamjenica okružnog tužitelja, te policijskog narednika Jima Gordona, koji ga je utješio nakon smrti njegovih roditelja. Nakon što je uspostavio veze u Wayne Enterprises (koji sada vodi William Earle) Bruce, uz pomoć bivšeg člana upravnog odbora Luciusa Foxa, uzima prototip oklopnog automobila i eksperimentalni oklopljeni kostim. U svojoj prvoj noći, omete prijevoz pošiljke droge i ostavi Falconea svezanog za reflektor, stvorivši tako privremeni Bat-signal. Omete i atentat na Rachel, ostavivši joj dokaze protiv suca kojeg potplaćuje Falcone. Dok je istraživao drogu u pošiljci, Batmana iznenadi psihofarmakolog dr. Jonathan Crane koji mu u lice puhne jaki halucinogen. Bruceov batler Alfred Pennyworth spašava Waynea iskoristivši protuotrov koji je razvio Fox kako bi ga spasio. Crane kasnije otruje i Rachel nakon što joj je pokazao kako otrov puštaju u vodovodni sustav grada. Batman je spašava i napadne Cranea vlastitim otrovom. Nakon što je policija stigla u Arkham kako bi uhitila Cranea, Batman pobjegne s Rachel u Batmobilu. Nakon što joj je dao protuotrov, daje joj dvije bočice za Gordona – jedan za njega i jedan za masovnu proizvodnju.

Kasnije, na Wayneovu imanju, na Bruceovu rođendansku zabavu upadne skupina nindža iz Lige sjena predvođenih Ducardom koji otkriva da je on sam Ra’s al Ghul, te da je čovjek kojeg je ubio njegov mamac. Ra’s, koji je cijelo vrijeme u dosluhu s Craneom, planira uništiti Gotham distribuirajući otrov kroz vodovodne cijevi te je kasnije vaporizirati pomoću odašiljača mikrovalova ukradenog iz Wayne Enterprisesa. Bruce potjera svoje gosti vrijeđajući ih glumeći da je pijan te se nakratko potuče s Ra’som dok mu članovi Lige zapale imanje. Wayne pobjegne u zadnji trenutak uz Alfredovu pomoć. Batman stiže u dio Gothama Narrows kako bi pomogao policiji u borbi protiv psihotičnih kriminalaca, uključujući Cranea koji sada sam sebe zove “Strašilo”, kojeg je Liga oslobodila. Rachel naleti na Cranea, ali ga otjera omamljivačem. Kad ju je spasio, Batman joj otkriva svoj identitet i ostavlja Gordonu kontrolu nad Batmobilom kako bi spriječio nadzemni vlak da prenese oružje u središnjicu vodovodnog sustava. Batman se obračuna s Ra’som na vlaku i pobjegne prije nego što je Gordon dignuo u zrak željeznicu kojom putuje vlak, ostavivši Ra’sa da pogine u velikoj eksploziji.

Nakon bitke Batman postaje javni junak. Bruce preuzima kontrolu nad Wayne Enterprises i postavi Foxa za novog predsjednika uprave, otpustivši Earlea. No, ne uspijeva pridobiti Rachel koja se ne može pomiriti s njegovim dvostrukim identitetom. Novoimenovani poručnik Gordon otkriva Bat-signal za Batmana. Gordon spomene kako će imati pune ruka posla u hvatanju psihopata koje je Ra’s pustio iz Arkhama, a posebno naglasi kriminalca koji “voli teatralan pristup” i ostavlja igraće karte s likom Jokera na svim mjestima zločina. Batman obeća da će to istražiti i nestane.

Naslov izvornika Batman Begins
Redatelj Christopher Nolan
Producent Emma Thomas
Larry J. Franco
Charles Roven
Scenarist Scenarij:
Christopher Nolan
David S. Goyer
Priča:
David S. Goyer
Strip:
Bob Kane
Bill Finger
Glavne uloge Christian Bale
Michael Caine
Liam Neeson
Katie Holmes
Gary Oldman
Cillian Murphy
Morgan Freeman
Tom Wilkinson
Rutger Hauer
Ken Watanabe
Glazba Hans Zimmer
James Newton Howard
Snimatelj Wally Pfister
Montaža Lee Smith
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 2005.
Trajanje 140 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $135,000,000
Sljedeći Vitez tame

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *