IMDB OCJENA: 6,8

Radnja filma

Na samom početku filma vidimo staru sablasnu staricu kako se šunja pored kuće dok dečak mirno spava u svojoj sobi

U sadašnjosti, Rene i Džoš Lambert (Rouz Bern i Patrik Vilson) su se ne tako davno doselili u novu kuću sa svoje troje dece. Jednog jutra, Rene počinje da prelistava svoj stari porodični album sa svojim sinom, Daltonom (Taj Simpkins). Dalton pita zašto u albumu nema Džošove slike iz vremena kad je bio dete. Rene mu odgovara da se Džoš uvek stideo od fotografisanja. Zatim Dalton govori Rene da se plaši svoje nove sobe. Jednog dana, Dalton, igrajući se, čuje nešto na tavanu, i, kada ode da pogleda o čemu se radi, penje se na merdevine i pada sa njih kada se lestvica na merdevina polomi. Sledećeg dana Džoš odlazi u Daltonovu sobu da bi ga probudio za školu, ali se Dalton ne pomera. Odmah ga vode u bolnicu gde im doktor objašnjava da je Dalton upao u neobjašnjivu komu.

Nakon tri meseca provedenih u bolnici, Daltona puštaju kući dok je i dalje u komi. Uznemiravajuće stvari počinju da se dešavaju. Renai počinje da veruje da je kuća posednuta jer počinje da čuje i vidi siluete u kući. Govori Džošu o tome i porodica se ponovo seli u novu kuću. U novoj kući, sve nasilnije i natprirodnije stvari ponovo počinju da se dešavaju. Džošova majka, Lorejn (Barbara Herši), kontaktira prijateljicu, Elizu Rajner (Lin Šaj), koja se bavi proučavanjem paranormalnih i natprirodnih aktivnosti. Porodica, Eliza, i njen tim odlaze u Daltonovu sobu. Tamo, Eliza vidi i opisuje figuru jednom od njenih pomoćnika, koji zatim crta crnu figuru sa crvenim licem i crnim očima sa crnim očnim dupljama na plafonu Daltonove sobe.

 

 

Eliza objašnjava Renai i Džošu o Daltonovoj sposobnosti astralne projekcije tokom sna. Objašnjava kako je Dalton otišao previše daleko u “Daljinu”, tako da sada ne može da pronađe put nazad u svoje fizičko telo, koje je postalo pogodno za posednuće od strane bilo kojeg stvorenja sa Astrala. U početku skeptičan, Džon popušta nakon što vidi slike koje je Dalton nacrtao na kojima je demonska figura koju je Eliza opisala. Zatim Eliza i Lorejn otkrivaju Renai i Džošu kako je Džoš i sam vešt astralni putnik, i kako je bio zatrašivan od strane duhova u detinjstvu. Lorejn im zatim pokazuje slike iz vremena dok je Džoš bio dete, a kote odkrivaju senkastu staricu koja se sve više približava Džošu na svakoj slici. Eliza predlaže Džošu da upotrebi tu svoju sposoobnost da pronađe Daltona i pomogne mu da povrati svoju dušu. Džoš pristaje na to, a zatim projektuje sebe u Daljinu i pronalazi i oslobađa svog sina zarobljenog od strane demona sa crvenim licem. U potrazi za svojim fizičkim telima, Džoš i Dalton uspevaju da pobegnu od demona koji ih juri. Trenutak pre nego što se obojica probude, Džoš ostavlja svog sina da bi se suočio sa senkastom staricom za koju se izpostavilo da se nalazi u njegovoj kući, zajedno sa još nekoliko drugih duhova sa Astrala, mada su on i Dalton bežali od demona sa crvenim licem. Dok Džoš viče na staricu da beži od njega, ona se polako povlači u Daljinu. Trenutak kasnije, Džoš i Dalton se bude, i svi duhovi, koji su do tog trenutka uspeli da pređu naš svet, nestaju.

Sada su svi ponovo srećni u porodici: Renai, Dalton i Lorejn radosno ćaskaju u kuhinji dok se Eliza i Džoš polako pakuju od duge noći. Džoš dodaje Elizi slike iz njegovog detinjstva, i, dok ih uzima iz njegove ruke, ona oseti nešto, a zatim fotografiše Džoša sa svog digitalnog fotoaparata, čime ga razbesnjuje, i pitajući je zašto ga je fotografisala mada zna šta on misli o tome. Renai čuje tu viku i odlazi kod njih u sobu gde pronalazi Elizu mrtvu, dok Džoš nije tu. Ona zatim počinje žurno da traži po kući, i uzima sa poda Elizin digitalni fotoaparat. Slika na fotoaparatu nije Džošova, već staričina. Džoš joj za tim stavlja ruku na rame, i, dok se okreće prema njemu, poluglasno zavrišti.

Izvorni naslov Insidious
Režija Džejms Van
Producent Džejson Blum

Oren Peli

Stiven Šnajder

Scenario Leij Vanel
Uloge Patrik Vilson

Rouz Bern

Taj Simpkins

Barbara Herši

Lin Šej

Endru Astor

Li Vanel

Muzika Josef Bišara
Montaža Džejms Von

Kirk Mori

Žanr nadprirodni horor
Izdavačka kuća FilmDistrict
Studio Stage 6 Films

IM Global

Godina 2010.
Trajanje 102 minuta
Zemlja Застава Сједињених Америчких Држава SAD
Jezik engleski
Budžet 1.5 miliona $
Zarada 97.009.150 $
Sledeći Astralna podmuklost: Poglavlje 2
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *