IMDB OCJENA: 8,1

Ovo je film o komedijašu, Alvyju Singeru (Woody Allen), koji se zaljubljuje u Annie Hall (Diane Keaton). Oba lika su potpuno različita ali su neodoljivo zabavni i neobični. Alvy je pretjerani pesimista koji je opsjednut temom o umiranju i ima veoma zajedljive i cinične poglede na svijet i ljude koji ga okružuju. Annie je netalentovana pjevačica i fotograf. Kad su se Alvy i Annie susreli prvi put osjetili su međusobnu privlačnost. Film obrađuje njihov ljubavni život, prije i poslije njihove veze. Alvy se često pojavljuje u sceni kad se direktno obraća publici izražavajući svoje mišljenje o situaciji u kojoj se nalazi.

 

Alvy Singer je komedijaš koji očajnički želi da rastumači svoj odnos sa bivšom djevojkom Annie Hall. Početak je romantičan a onda dolaze problemi. On nije previše oduševljen idejom da ona dođe živjeti kod njega. Njemu se ne sviđa njena navika da puši drogu prije nego što imaju seks kao i njen nedostatak obrazovanja. Nakon što se upisuje na koledž, ubrzo shvata da joj se sviđa profesor. Alvy i Annie se svađaju i raskidaju vezu. On pokušava da se smiri i da nađe novu vezu ali bez uspjeha. Nakon nekog vremena ona ga naziva telefonom i oni opet počinju, nadajući se da će ovaj put biti uspješno. Sve izgleda predivno ali opet uviđaju da njihova veza postaje hladna. Nakon posjete Kaliforniji opet prekidaju vezu, ali ovaj put bez svađe.

Alvy je razdragan zato što su se mirno razišli i što se njihova ljubavna veza pretvorila u prijateljstvo. On pokušava da izađe sa nekom drugom ženom ali bez uspjeha. Nakon paničnog napada on leti u Kaliforniju gdje je Annie uplovila u novu romansu. Ona ga odbija ali on postaje tako očajan da poslije završava u zatvoru. Nakon povratka u New Yorkon piše teatarski komad o njihovoj romansi koja ima sretan završetak. Kasnije on se susreće sa njom u New Yorku, ali ona je u društvu sa nekim muškarcem. Oni izlaze na ručak kao prijatelji, sjećajući se svojih dobrih dana. Na kraju on shvata da iako su romanse apsurdne i iracionalne, mi svakako treba da prođemo kroz sve to. Mi treba da vjerujemo da one nisu ono što u stvarnosti jesu.

Režija Woody Allen
Producent Charles H. Joffe

Jack Rollins

Scenario Woody Allen

Marshall Brickman

Uloge Woody Allen

Diane Keaton

Tony Roberts

Christopher Walken

Carol Kane

Paul Simon

Fotografija Gordon Willis
Montaža Wendy Greene Bricmont

Ralph Rosenblum

Distribucija United Artists
Datum(i) premijere 1977.
Trajanje 94 min.
Zemlja Flag of the United States.svg Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet $4,000,000
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *