Film je sniman u Pinewood Studios u Londonu, a premijerno je prikazan 18. lipnja 1986. u SAD-u. Nominiran je za sedam Akademijinih nagrada uključujući i onu za Sigourney Weaver u kategoriji najbolja glumica.

Radnja filma

Ellen Ripley (Sigourney Weaver), posljednju preživjelu članicu posade teretnog svemirskog broda Nostromo, spašava i reanimira spasilačka ekipasvemirske stanice poslije 57 godina lebdenja u hipersnu u svemirskom shuttleu.

Poslije oporavka, Ripley se neugodno iznenadi shvativši da nitko ne vjeruje u njeno svjedočenje o postojanju bića poput aliena (jer su svi fizički dokazi uništeni u eksploziji broda) i da je čelnici korporacije “Weyland-Yutani”, vlasnice Nostroma, drže odgovornom za njegovo uništenje, te joj zbog “upitne procjene situacije” oduzimaju svemirsku letačku licencu. Uskoro saznaje da je planet LV-426, na kojem je posada Nostroma prvi put došla u kontakt sa čudovišnim jajima, već dulje vrijeme koloniziran ljudima koji rade na teraformiranju.

Kada se doznaje da je prekinuta svaka veza s kolonistima na LV-426, kompanija “Weyland-Yutani” poziva Ripley da se kao konzultant pridruži ekspediciji koja treba istražiti uzrok prekida veze. Unatoč početnom odbijanju, Ripley se pristaje pridružiti ekspediciji, vjerujući da će se tako riješiti svojih noćnih mora i psihičkih trauma, a usto dobija i garanciju od predstavnika kompanije Cartera Burkea (Paul Reiser) da će čudovište biti uništeno.

Producentica Gale Ann Hurd i James Cameron sa plakatom filma

Na ekspediciju svemirskim brodomSulaco, uz Ripley, u službi savjetnice, i Burkea, polazi i elitna teško naoružana postrojba kolonijalnih marinaca pod zapovjedništvom neiskusnog poručnikaGormana (William Hope) kojoj je zadaća osigurati ljudsku koloniju na LV-426 i ukloniti eventualnu prijetnju. Po dolasku na planet, članovi ekspedicije nailaze na napuštene nastambe, oštećene u pucnjavi i napadu. Kada pronađu jedinu preživjelu kolonisticu, djevojčicu Newt (Carrie Henn), njihova strahovanja o napadu aliena se definitivno potvrđuju.

Pretragom područja marinci otkrivaju veliko gnijezdo aliena i začahurena tijela kolonista, a u isto vrijeme napadne ih mnoštvo aliena. Od cijele postrojbe spašava se tek nekolicina vojnika, uz pomoć Ripley. Kada se sruši letjelica koja im je jedina veza s matičnim brodom u orbiti, preživjeli se zabarikadiraju unutar kompleksa kolonije i počinju tešku borbu za opstanak.

Ripley otkriva da je upravo Burke u ime kompanije dao nalog kolonistima da istraže one iste ostatke broda u kojem se posada Nostroma susrela sa alienovim jajima. On se nada da će uspjeti dopremiti primjerke aliena u korporacijskelaboratorije, gdje bi ih uporabili kao biološko oružje i iz tog izvukli profit. Uskoro ih android Bishop informira da je teško oštećena nuklearna stanica postala nestabilna i da će uskoro detonirati snagom termonuklearne eksplozije. Bishop se javlja kao dragovoljac koji će se pokušati probiti do odašiljača kolonije te daljinskim upravljanjem spustiti sa matičnog broda preostali shuttle za spašavanje. Ripley optužuje Burkea za pokušaj krijumčarenja implantiranih alienovih embrija unutar nje i Newt kako bi zavarao zemaljsku karantenu. Iznenada uslijedi napad mnogobrojnih aliena kroz spušteni strop u kojem pogibaju svi osim Ripley, vodnik Hicks je teško ranjen, a Newt zarobljavaju alieni.

Bishop uspijeva spustiti shuttle i zbrinuti ranjenog Hicksa, a Ripley se teško naoružana vraća u stanicu po Newt, spašava ju iz čahure, no u povratku se njih dvije susreću s alienskom kraljicom u komori gdje leže jaja. Ripley uništava većinu jaja izazvavši bijes kraljice koja se otrgne od svoje lijegalice i krene u potjeru za njima. Susreću se s Bishopom i uzlijeću prema matičnom brodu u posljednji čas prije no što cijelu koloniju proguta nuklearna eksplozija. Po povratku na Sulaco kraljica (do tada skrivena u stajnom trapu shuttlea) se iznenada pojavljuje, probija Bishopa svojim repom i raspolovljuje ga, ali njegova gornja polovica tijela ostane funkcionalna. Ripley se bori protiv nje koristeći egzoskeleton za utovar tereta. U žaru borbe upadaju u veliku zračnu komoru, Ripley ju otvara i izbacuje kraljicu u svemir, zatim se uspentra na sigurno, te zatvara komoru. Svi preživjeli odlaze u hipersan na putu prema Zemlji.

Naslov izvornika Aliens
Redatelj James Cameron
Producent Gale Anne Hurd
David Giler
Walter Hill
Scenarist Scenarij:
James Cameron
Priča:
James Cameron
David Giler
Walter Hill
Glavne uloge Sigourney Weaver
Carrie Henn
Michael Biehn
Lance Henriksen
William Hope
Paul Reiser
Glazba James Horner
Snimatelj Adrian Biddle
Montaža Ray Lovejoy
Distributer 20th Century Fox
Godina izdanja 1986.
Trajanje 137 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun 18.5 milijuna USD
Prethodni Alien (Osmi putnik)
Sljedeći Alien 3′

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *