IMBd Ocjena: 8,5/10

Radnja prati sedmeročlanu posadu svemirskog broda Nostromo koju brodski kompjuter budi iz hibernacije kako bi odgovorila na signale emitirane s nepoznatog planeta.

 

Posada se spušta s modulom na nepoznati planetoid, a tročlani tim predvođen kapetanom Dallasom (Tom Skerritt) kreće istražiti izvor signala. Tijekom potrage nailaze na drevnu izvanzemaljsku letjelicu sa ostacima ogromnog nezemaljskog bića čiji grudni koš kao da je eksplodiraoiznutra prema van. U međuvremenu brodski kompjuter djelimično dešifrira signal kojeg Ripley prepoznaje kao neku vrstu upozorenja. Časnik Kane (John Hurt) pronalazi ogromnu prostoriju ispunjenu mnoštvom velikih neobičnih jaja. Iz jednog takvog jajeta iskoči parazitsko stvorenje koje se, uprkos skafanderu, slijepi Kaneu za lice.

Na povratku, onesviješćeni Kane je uveden u modul i smješten u bolnički odjel, unatoč protivljenju časnice za sigurnost Ripley (Sigourney Weaver) koja je zahtijevala pridržavanje zakona karantene. Nakon toga uslijedio je neuspješan pokušaj znanstvenog časnika Asha (Ian Holm) da odvoji stvorenje od Kaneova lica, prilikom čega su se članovi posade suočili s poražavajućom činjenicom da stvorenje ima ekstremno korozivnu kiselinu umjesto krvi. S vremenom, stvorenje je umrlo i otpalo s Kaneovog lica, a posada nakon popravka broda nastavlja put prema Zemlji.

Kada se Kane (naoko neozlijeđen) probudio, posada si je priredila zadnji obrok prije ponovnog odlaska u stanje hibernacije. Međutim, stvorenje je implantiralo zametak u Kaneova prsa iz kojih je, nakon gušenja i grčenja, izbio mali zmijoliki alien ubivši pritom Kanea i pobjegavši u unutrašnjost broda. Bez ikakvog konvencionalnog oružja, posada pokušava locirati i uhvatiti stvorenje improvizirajući detektore kretanja i bacače plamena. Brett slijedi mačku (brodskog kućnog ljubimca) u prostoriju gdje ga napada sad već odrasli i iznimno opasni Alien te nestaje s njegovim tijelom u ventilacijskim kanalima broda. Dallas ulazi u njih s namjerom da ga dotjera do zračne komore iz koje bi ga se moglo izbaciti u svemir, ali ga čudovište inteligentno presretne iz zasjede. Poslije pogibije kapetana Dallasa, Ripley preuzima zapovjedništvo odlučna da uništi izvanzemaljsko čudovište, te pokušava organizirati plan njegove eliminacije. Traži dodatne informacije od brodskog kompjutera zvanog Mother i otkriva da je Ash dobio nalog od korporativnih vlasnika broda, da Aliena dovede na Zemlju čak i po cijenu života cjelokupne posade. Ash ju napada, ali je spašava Parker dekapitirajući Asha, što otkriva da je Ash zapravoandroid. Prije no što ga Parker spali plamenobacačem, Ash im otkriva svoje znanstveno divljenje prema stvorenju, te da nitko od preostalih nema šanse preživjeti.

Njih troje odlučuju aktivirati mehanizam za samouništenje broda i pobjeći u shuttleu za spašavanje, ali Alien ubija Parkera i Lambert dok su prikupljali nužne potrepštine za napuštanje broda. Ripley pokreće proces samouništenja broda i vraća se po mačku, ali uviđa da joj Alien blokira put. Neuspješno pokušava obustaviti proces i odlazi s mačkom u shuttle s kojim u posljednji čas uspijeva pobjeći od eksplozije Nostroma.

Pripremajući se za hibernaciju Ripley otkriva da je Alien izbjegao eksploziju i sakrio se u shuttle. Oblači svemirsko odijelo i otvara hermetički zasun na vratima shuttlea izazivajući eksplozivnu dekompresiju koja ga izbacuje van, ali se on pokušava vratiti i uvući u jedan od raketnih potisnika shuttlea. Ripley aktivira raketne motore koji ga konačno odbace u otvoreni svemir.

 

 

Naslov izvornika Alien
Redatelj Ridley Scott
Producent Gordon Carroll

David Giler

Walter Hill

Scenarist Scenarij:

Dan O’Bannon

Priča:

Dan O’Bannon

Ronald Shusett

Glavne uloge Tom Skerritt

Sigourney Weaver

Veronica Cartwright

Harry Dean Stanton

John Hurt

Ian Holm

Yaphet Kotto

Glazba Jerry Goldsmith
Snimatelj Derek Vanlint
Montaža Terry Rawlings
Distributer 20th Century Fox
Godina izdanja 1979.
Trajanje 119 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun 11 milijuna USD
Sljedeći Aliens’
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *