Redatelj Guido Anselmi sanja da je zarobljen u automobilu pa da odjednom lebdi iznad plaže i pada u more. Iznenada se probudi i nađe u bolnici. Mario i njegova ljubavnica Gloria su njegovi prijatelji te ga pitaju kada će snimiti svoj sljedeći film. No Guido nema inspiracije te se nalazi u kreativnoj blokadi.

Vlakom mu dolazi supruga Luisa sa kojom nije u najboljim odnosima, pa mu je puno draža ljubavnica Claudia. Guido se na očekivanja i nagovor obožavatelja odluči na snimanje filma bez gotovog scenarija. Počne snimati scene bez veze te upadati u halucinacije i/ili sjećanja na svoju mladost, nemajući pojma što da učini sa unaprijed pripremljenim setom svemirskog broda. Na kraju na konferenciji objavi da odustaje od snimanja filma te da mu treba više vremena da odluči što će dalje.

 

Teme

“8 1/2” govori o previranju tijekom kreativnog procesa, koji je istodobno tehničke kao i osobne prirode, te o problemima koji umjetnici doživljavaju kada žele stvoriti nešto osobno, duboko koje će ispuniti sva očekivanja. Oni su svjesni da velika publika promatra i očekuje zadovoljavajući rezultat, što uzrokuje stres a ne pomaže puno ni suženi raspored. Istodobno, umjetnici imaju privatni život sa privatnim odnosima koji također utječu na njihov rad. Općenito, radi se o pronalasku istinite, osobne sreće u teškom, kompliciranom životu.


 

 

Naslov izvornika Otto e Mezzo
Redatelj Federico Fellini
Producent Angelo Rizzoli
Scenarist Federico Fellini
Ennio Flaiano
Tulio Pinelli
Brunello Rondi
Glavne uloge Marcello Mastroianni
Claudia Cardinale
Anouk Aimee
Sandra Milo
Glazba Nino Rota
Snimatelj Gianni Di Venanzo
Montaža Leo Cattozzo
Godina izdanja 1963.
Trajanje 138 min.
Država Flag of Italy.svg Italija
Jezik talijanski

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *