RADNJA FILMA

U staračkom domu u državi Louisiana 1999. godine, Paul Edgecomb (Dabbs Greer) započinje plakati gledajući film Top Hat. Njegova starija prijateljica, Elaine, zabrine se za njega, a on joj govori da ga je film podsjetio na vrijeme dok je radio na odjelu za smrtne kazne u kaznionici Cold Mountain tijekom ljeta 1935. godine. Dio zatvora u kojem Paul (Tom Hanks) radi zove se “Zelena milja”, a čuvari su ga tako prozvali zbog toga što se za osuđene zatvorenike kaže da prolaze svoju “posljednju milju” do električne stolice.

Jednoga dana, John Coffey (Michael Clarke Duncan), ogromni crnac osuđen za silovanje i ubojstvo dvije male djevojčice dolazi na odjel. Coffey pokazuje sve karakteristike “dobrog diva”: drži se po strani, jedva da nešto izgovara, boji se mraka i često plače. Uskoro John otkriva svoje natprirodne moći koje uključuju izlječenje Paulove infekcije mokraćnog sustava i uskrsnuće zgaženog miša. Kasnije će izliječiti i na smrt bolesnu suprugu upravitelja zatvora Hala Mooresa (James Cromwell) koja je obolila od tumora na mozgu. Kada upitaju Johna da objasni svoje moći, on im samo govori da on “uzima bolesti natrag”.

U isto vrijeme, Percy Wetmore (Doug Hutchison), sadistički i nimalo popularni čuvar započinje raditi na odjelu. On “zna ljude, važne ljude” (nećak je guvernerove supruge) i na taj način sprečava Paula i sve ostale da utječu na njegovo ponašanje. Percy otkriva da ga ostali kolege ne vole i to koristi kako bi postao glavni nadglednik sljedećeg pogubljenja. Nakon toga, obećava, poslat će zahtjev za premještaj na neko administrativno mjesto u mentalnu bolnicu Briar Ridge i Paul za njega više nikad neće čuti. Dogovor je postignut, ali Percy namjerno sabotira čin pogubljenja. Umjesto da namoči spužvu vodom, kako bi prolazak struje do električne stolice bio što brži i efektniji, on je ostavi suhom što izaziva bolnu i polaganu smrt osuđenika Eduarda “Dela” Delacroixa (Michael Jeter) na zgražanje svih prisutnih.

Nedugo prije Delovog pogubljenja, nasilni zatvorenik imena William “Wild Bill” Wharton (Sam Rockwell) dolazi na odjel kako bi ga pogubili zbog niza ubojstava koje je počinio tijekom pljačke. U jednom trenutku on uhvati Johnovu ruku i John fizički osjeti da je Wharton pravi ubojica dviju djevojčica za čije je ubojstvo John osuđen na smrt. John “uzme natrag” bolest Halove žene i “premjesti” je u Percyja koji nakon toga ubija Whartona i padne u katatonično stanje. Percyja nakon toga smještaju u mentalnu bolnicu Briar Ridge. Slijedom ovih događaja, Paul ispituje Johna koji kaže da je “kaznio te zle ljude” i ponudi Paulu da vidi ono što je i on vidio kad je dodirnuo Whartona. John uzima Paulovu ruku i govori mu da mu mora dati “djelić sebe” kako bi osjetio vizije onoga čega je vidio, onoga čega se zbilja dogodilo dvjema djevojčicama.

Paul upita Johna što želi da učini za njega – želi li da samo otvori vrata i pusti ga da ode. John mu kaže da je spreman umrijeti zbog toga što je previše boli prisutno na svijetu koje je on itekako svjestan i na koju je previše osjećajan, te nadodaje da je “umoran od sve te boli” i da je spreman za počinak. Za svoju posljednju želju u noći prije egzekucije, John gleda film Top Hat. Nakon što ga smjeste na električnu stolicu, on zatraži od Paula da mu ne stavlja kapuljaču preko glave, jer se boji mraka. Paul na to pristaje, njih dvojica se rukuju i John biva pogubljen.

U tom trenutku Paul završava priču i dodaje da je nakon tog pogubljenja tražio premještaj na odjel maloljetnika gdje je proveo ostatak svoje karijere. Elaine nije jasno kako je imao odraslog sina u to vrijeme, a Paul joj objašnjava da je u vrijeme Johnovog pogubljenja imao 44 godine, a da sada ima 108 i da je još uvijek odličnog zdravlja. To je očigledna posljedica toga što mu je John dao “djelić sebe”. Mr. Jingles, Delov miš kojeg je John uskrsnuo, također je još uvijek živ – ali Paul vjeruje da je njegovo nadživljavanje svih njegovih rođaka i prijatelja zapravo Božja kazna, jer je dopustio pogubljenje Johna. Paul objašnjava da ga more duboke misli o tome da “svatko duguje smrti; nema iznimaka; ali, Bože, ponekad se Zelena milja čini tako dugačkom.” Paul ostaje živjeti pitajući se ako je Mr. Jingles mogao preživjeti toliko dugo kao miš svo ovo vrijeme, koliko još njega čeka do konačne smrti?

Naslov izvornika The Green Mile
Redatelj Frank Darabont
Producent Frank Darabont
David Valdes
Scenarist Frank Darabont
Prema knjizi
Stephen King
Glavne uloge Tom Hanks
David Morse
Bonnie Hunt
Michael Clarke Duncan
James Cromwell
Glazba Thomas Newman
Snimatelj David Tattersall
Montaža Richard Francis-Bruce
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 1999.
Trajanje 188 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr drama
Proračun $60 000 000
Zarada $286 801 388

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *