U Gotham Cityju, Joker sa svojim pomagačima opljačka banku u posjedu mafije. Pobije svoje pomagače i pobjegne sam. Te noći, trojac Batmanovih imitatora prekine sastanak između mafijaša i Strašila. Pojavljuje se i pravi Batman i pohvata sve kriminalce i varalice, ali ga ugrize pas što ga natjera promijeni dizajn kostima. Batman i poručnik James Gordon počnu se dogovarati kako će u svoju borbu protiv organiziranog kriminala uvesti okružnog tužitelja Harveyja Denta budući da bi on mogao postati javni junak kakav Batman nikad ne bi mogao biti. Bruce Wayne naleti na zajedničku večeru Rachel Dawes i Denta, i nakon razgovora s Dentom odluči prirediti zabavu za prikupljanje sredstava za njega.

Nakon što su se mafijaški šefovi sastali kako bi razgovarali o Batmanu, Gordonu i Dentu, kineski mafijaški računovođa ih obavijesti kako je skrio njihov novac kako bi osujetio Gordonov plan da zamrzne sva njihova sredstva. Iznenada stiže Joker i ponudi im da ubije Batmana za pola njihova novca, ali oni odbijaju ponudu. Nakon što Batman otme Laua u Hong Kongu i isporuči ga policiji Gotham Cityja, mafijaši se slože da unajme Jokera. Joker objavi da će, ako se Batman ne pojavi u javnosti i otkrije svoj identitet, svaki dan ubijati ljude. Nakon što načelnik Gillian B. Loeb i sudac koji je vodio suđenje mafijašima bivaju ubijeni, Wayne se odluči otkriti svoj identitet. No, prije nego što je to učinio, Dent na konferenciji za novinare izjavi da je on Batman. Uhite ga u namjeri da navuku Jokera da se pojavi. Joker pokuša zaustaviti policijski konvoj koji prevozi Denta, ali Batman i Gordon interveniraju i uhite ga; Gordon biva izabran za novog načelnika policije.

Kasnije te noći, nakon što Dent i Rachel nestanu, Batman počne ispitivati Jokera u policijskoj postaji. Joker mu otkrije kako ih je zarobila korumpirana policija te da su smješteni u skladišta puna eksploziva na suprotnim stranama grada; toliko su daleko da ih Batman ne može spasiti oboje. Batman odlazi kako bi spasio Rachel, dok Gordon i policija odlaze po Denta. Uz pomoć bombe postavljene u policijskoj postaji, Joker pobjegne s Lauom. Nakon što ga je Joker prevario, davši mu pogrešne adrese, Batman stiže na Dentovu lokaciju na vrijeme da ga spasi, no Dentova lijeva polovica lica ostaje spaljena u požaru. Gordon ne stiže na vrijeme kako bi spasio Rachel, a ona pogiba. U bolnici, Dent poludi zbog gubitka Rachel. Nakon što je spalio Laua s polovicom mafijina novca, Joker odlazi u bolnicu da nagovori Denta na osvetu protiv korumpirane policije i mafijaša odgovornih za Rachelinu smrt, kao i protiv Batmana i Gordona.

Dent počne osobnu osvetu obračunavajući se s policajcima i mafijašima, odlučujući o njihovoj sudbini bacanjem novčića. Joker objavi javnosti da će svi koji do ponoći ostanu u Gothamu biti u njegovoj milosti i nemilosti. Nakon što su zatvoreni mostovi i tuneli zbog Jokerove prijetnje bombama, vlasti počnu evakuirati ljude trajektima. Joker postavi eksploziv na dva trajekta – jedan koji prevozi osuđenike, i drugi s civilima – rekavši putnicima da je jedini način da se spase da aktiviraju eksploziv na drugom trajektu; inače će u ponoć uništiti oba broda.

Batman pronađe Jokera i spriječi ga u njegovoj namjeri da uništi trajekte nakon što su putnici na oba broda odlučili ne uništiti onaj drugi. Joker prizna da je Batman uistinu nepotkupljiv, ali da Dent nije bio, a njegovo je ludilo pušteno na grad. Onesposobivši Jokera i ostavivši ga specijalcima, Batman krene u potragu za Dentom. Među ostacima zgrade u kojoj je poginula Rachel, Batman pronađe Denta kako drži Gordona i njegovu obitelj na nišanu. Dent odluči dokazati nevonost Batmana i Gordonova sina bacanjem novčića. Pogodi Batmana u abdomen, ali prije nego što je uspio odlučiti o dječakovoj sudbini, Batman ga napadne, a obojica padnu sa zgrade. Dent umire, a Batman i Gordon shvate kako bi u gradu nestalo moralnog kodeksa ako se sazna za Dentova ubojstva. Batman nagovori Gordona da održi Dentov imidž držeći njega odgovornim za ubojstva. Gordon uništi Bat-signal nakon čega počinje potjera za Batmanom.

Naslov izvornika The Dark Knight
Redatelj Christopher Nolan
Producent Christopher Nolan
Charles Roven
Emma Thomas
Scenarist Scenarij:
Christopher Nolan
Jonathan Nolan
Priča:
David S. Goyer
Christopher Nolan
Strip:
Bob Kane
Bill Finger
Glavne uloge Christian Bale
Michael Caine
Heath Ledger
Gary Oldman
Aaron Eckhart
Maggie Gyllenhaal
Morgan Freeman
Glazba Hans Zimmer
James Newton Howard
Snimatelj Wally Pfister
Montaža Lee Smith
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 2008.
Trajanje 152 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $185,000,000[1]
Prethodni Batman: Početak
Sljedeći Vitez tame: Povratak
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *