Ranog jutra 6. lipnja 1944. godine, prvog dana invazije na Normandiju, američki vojnici pripremaju se za izlazak na Plažu Omaha. Bore se s njemačkom pješadijom te njezinim ubojitim strojnicama i drugom artiljerijom.
Kapetan John H. Miller nekako uspijeva preživjeti početno iskrcavanje te okuplja oko sebe skupinu vojnika kako bi probili njemačku obranu te tako otvorili put ostalima da se što prije maknu s obale. U Washingtonu u američkom ratnom odjelu general George Marshall biva obaviješten o trojici braće Ryan koji su poginuli u bitkama te da će njihova majka istoga dana primiti sva tri telegrama. Također saznaje da je četvrti brat, padobranac James Francis Ryan, nestao u akciji te da se nalazi negdje u Normandiji. Nakon što pročita staro pismo Predsjednika Abrahama Lincolna upućeno majci petorice braće koja su poginula u Američkom građanskom ratu, Marshall daje naredbu da se Ryan pronađe i odmah vrati kući.

Tri dana nakon Dana-D, Miller prima naredbu da pronađe Ryana i vrati ga s fronte. On formira skupinu od šestorice vojnika iz svog voda – Horvatha, Reibena, Mellisha, Caparza, Jacksona, Wadea i Uphama, kartografa koji razumije francuski i njemački jezik. Miller i njegov vod odlaze prema gradiću Neuville gdje susretnu ostatke 101-e zračne divizije te gdje Caparzo pogiba nakon što ga pogodi snajper. U konačnici pronađu vojnika Jamesa Ryana, ali uskoro saznaju da to nije čovjek kojeg traže. Nakon toga pronađu člana Ryanove pukovnije koji im govori da je njihova zona spuštanja bila u Viervilleu te da su njegovi i Ryanovi vodovi imali isto mjesto okupljanja. Kada dođu na to mjesto, Miller upoznaje Ryanovog prijatelja koji mu govori da se Ryan nalazi na strateški važnom mjestu braneći most preko rijeke Merderet u gradiću imena Ramelle. Na putu za Ramelle, Miller odluči uništiti jedno njemačko uporište unatoč prigovorima ostalih vojnika. U napadu Wade biva smrtno ranjen, ali Miller odluči pustiti posljednjeg preživjelog Nijemca kojeg su zarobili. Sumnjajući u Millerovo vodstvo, Reiben odlučuje napustiti vod i misiju zbog čega dolazi u konflikt s Horvathom. Ipak, Miller uspijeva riješiti konflikt, a Reiben odluči ostati s njima do kraja.

Nakon dolaska u Ramelle, Miller i njegova skupina naiđu na malu grupu padobranaca od kojih je jedan Ryan. Ryanu je rečeno da su mu braća poginula te da su oni došli kako bi ga odveli kući, a na putu su već izgubili dvojicu ljudi. Premda je Ryan vidljivo pogođen viješću o smrti svoje braće, on smatra da nije pošteno da bude pošteđen daljnjih bitaka te iznistira na tome da Miller kaže njegovoj majci da namjerava ostati tu gdje jest “s jedinom braćom koja su mu preostala”. Miller nakon toga odlučuje preuzeti vodstvo i obraniti most s nekolicinom ljudi i borbene opreme koje ima na raspolaganju. Uskoro dolaze Nijemci s velikim brojem pješadije i oružja. U bitci koja slijedi, dok Nijemci trpe ogromne vojne gubitke, većina američkih vojnika – uključujući Jacksona, Mellisha i Horvatha – također umire. U pokušaju da most digne u zrak, Millera pogodi i smrtno rani njemački vojnik kojeg je ranije u filmu pustio na slobodu, a koji se u međuvremenu vratio svojima. Prije nego što njemački tenk dođe do mosta, američki P-51 Mustang proleti iznad njega i uništava ga, nakon čega mu se pridružuju američka pojačanja koja poražavaju ostatak njemačkih trupa. U međuvremenu Upham ubija njemačkog vojnika koji je pucao na Millera, a ostalima koje je zarobio dopušta da pokušaju pobjeći.

Reiben i Ryan nalaze se s Millerom koji umire, a posljednje riječi koje izgovara Ryanu su: “James… Zasluži ovo. Zasluži.” U današnjem vremenu, ostarjeli Ryan i njegova obitelj posjećuju američko memorijalno groblje na kojem se nalaze nadgrobni spomenici žrtvama Normandije. Ryan stoji iznad Millerovog groba i traži od svoje supruge da mu potvrdi da je vodio dobar život te da je bio “dobar čovjek” kako bi opravdao žrtvu Millera i ostalih za svoj život. Njegova supruga mu odgovara da jest. U tom trenutku Ryan stane mirno i salutira nad Millerovim grobom.

Naslov izvornika Saving Private Ryan
Redatelj Steven Spielberg
Producent Steven Spielberg
Ian Bryce
Mark Gordon
Gary Levinsohn
Scenarist Robert Rodat
Glavne uloge Tom Hanks
Edward Burns
Tom Sizemore
Barry Pepper
Adam Goldberg
Giovanni Ribisi
Matt Damon
Vin Diesel
Glazba John Williams
Snimatelj Janusz Kaminski
Montaža Michael Kahn
Distributer DreamWorks
Paramount Pictures
Godina izdanja 1998.
Trajanje 170 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
francuski
njemački
češki
Žanr ratni film
Proračun $70 000 000
Zarada $481 840 909

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *