Film započinje scenom sa samog kraja, dok se Cobb budi na obali u limbu i biva doveden do ostarjelog Saita. Zatim počinje retrospekcija: bivši arhitekt snova Dominick “Dom” Cobb (Leonardo DiCaprio) i njegov poslovni partner Arthur (Joseph Gordon-Levitt) izvode korporacijsku špijunažu koristeći eksperimentalni stroj koji je razvila vojska, kako bi se infiltrirali u podsvijest svojih meta i izvukli informacije iz njih dok spavaju, dok im je najnovija meta moćni japanski poslovni čovjek Saito (Ken Watanabe). Za vađenje informacija koriste se strategije zajedničkog

dijeljenja snova, kao i sna unutar sna, dok se sanjari bude ili iznenadnim udarom, “trzajem” ili pogibijom u snu. Ako sanjar umre, san se “uruši” i sanjar se budi. Svaki ekstraktor nosi totem, personalizirani mali predmet čije je ponašanje poznato samo vlasniku, koji služi kako bi se ustvrdio radi li se o snu ili javi. Način na koji predmet radi jest da se u drugačijim stanjima totem drugačije ponaša. Cobbov totem je zvrk koji se neprekidno vrti u stanju sna. Međutim, vađenje informacije ne uspije zbog Mallorie “Mal” Cobb (Marion Cotillard), Cobbove pokojne žene, čija projekcija sjećanja sabotira misiju. Saito otkriva da izvodi audiciju za tim koji može izvesti teški zadatak podmetanja ideje ili misli u um osobe dok im je um u podsvijesti.

Arthur primjerom Penroseovih stuba objašnjava Ariadne uporabu paradoksalne arhitekture

Saito želi uništiti energetski konglomerat svog konkurenta Mauricea Fischera, stavljajući ideju u njegovog sina i nasljednika Roberta Fischera (Cillian Murphy), da uništi očevu tvrtku. Ako Cobb uspije, Saito bi mu omogućio oslobađanje od optužbe za ubojstvo, koja je podnesena protiv Cobba u SAD-u, kako bi se Cobb mogao vratiti svojoj djeci. On prihvaća ponudu i sastavlja tim: Eames, tvorac identiteta; Yusuf, farmaceut koji stvara jaki sedativ za stabilnu strategiju sna u snu; Ariadne, mlada studentica arhitekture koja dizajniralabirinte u snovima i Arthur, koji poduči Ariadne osnovama zajedničkog sanjanja i izgradnje snova. Saito im se pridruži kako bi se uvjerio hoće li Cobb i njegov tim uspjeti u misiji. Povratne udare usklade šansonom Edith Piaf “Non, je ne regrette rien”.

Kad stari Fischer umre u Sydneyju i njegovo tijelo treba biti avionom prebačeno u Los Angeles, tim uzme let s Robertom Fischerom i Cobb mu podvali sedative te svi uđu u zajednički san. Na svakoj razini, jedan član tima ostaje iza kako bi uzrokovao trzaj, dok ostali članovi spavaju unutar sna kako bi otišli jedanu razinu dublje. Na prvoj razini, Yusufovom snu o kišnom centru grada, tim otima Fischera. Međutim, Fischerova podsvijest, istrenirana da djeluje kao antitijela, napadne tim i teško ozlijedi Saita. Eames privremeno preuzme izgled Fischerovog kuma, Petera Browninga, kako bi predložio Fischeru da ponovno razmisli o očevoj oporuci. Fischera maskirani Cobb natjera da mu kaže nekoliko naizmjeničnih brojeva koji mu padnu na pamet (528491). Yusuf vozi tim u kombiju dok oni odu sloj dublje u Arthurov san; hotel, gdje tim regrutira Fischera na način da ga uvjere da je otmicu isplanirao Browning. Broj hotelske sobe je 528, a točno ispod nje nalazi se soba broj 491. Na trećoj razini sna, snježnoj planinskoj utvrdi koju sanja Eames, Fischeru je rečeno da su u Browningovoj podsvijesti, no oni su, u stvari, sve dublje i dublje u Fischerovoj. Yusuf, pod napadom istreniranih projekcija podsvijesti, prerano započinje trzaj na način da se kombijem baci s mosta, što u Arthurovom svijetu snova uzrokuje gubitak gravitacije, a u Eamesovom svijetu snova uzrokuje lavinu. Arthur je primoran improvizirati novi trzaj koristeći dizalo koje će biti usklađeno s kombijem koji udara u vodu, dok tim u Eamesovom snu žuri završiti posao prije novog kruga trzaja. Nepoznato ostatku tima, zbog učinka teških sedativa i višeslojnog sanjanja, smrt tijekom misije umjesto buđenja će rezultirati ulaskom u limb, neizgrađeni prostor snova gdje sanjar može biti zarobljen vječno. Vrijeme na svakoj novoj razini sna je, prosječno, dvadeset puta duže nego na prijašnjoj razini; u limbu, najdubljoj razini, 24 sata normalnog vremena bi ondje trajalo pedeset godina. Cobb otkrije Ariadne da je proveo 50 godina s Mal u limbu gradeći svijet iz njihovih zajedničkih sjećanja dok su zajedno starili. Nakon što su se probudili u stvarnom svijetu, Mal je ostala uvjerena da još uvijek sanja i počinila je samoubojstvo, pokušavajući uvjeriti Cobba da učini isto na način da je napravila nered u hotelskoj sobi, dala se proglasiti psihički zdravom od tri različita psihijatra i rekla im da se boji za svoju sigurnost, kako bi ga retroaktivno ‘optužila’ za svoju smrt i time potaknula da se ubije s njom. Zbog toga je bio primoran pobjeći iz SAD-a i ostaviti svoju djecu u skrbništvu svog punca.

 

Početak
Službeni plakat filma
Službeni plakat filma
Naslov izvornika Inception
Redatelj Christopher Nolan
Producent Christopher Nolan
Emma Thomas
Scenarist Christopher Nolan
Glavne uloge Leonardo DiCaprio
Ellen Page
Tom Hardy
Michael Caine
Ken Watanabe
Joseph Gordon-Levitt
Marion Cotillard
Dileep Rao
Cillian Murphy
Tom Berenger
Glazba Hans Zimmer[1]
Snimatelj Wally Pfister
Montaža Lee Smith
Distributer Warner Bros.
Godina izdanja 2010.
Trajanje 148 minuta
Država SAD
Jezik engleski
Žanr ZF film
Proračun $160,000,000
Zarada $825,532,764
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *