IMDb OCJENA: 8,9

Jedan od najslavnijih i najobožavanijih filmova svih vremena, “Pakleni šund”, ni više od desetljeća nakon premijere nije izgubio ništa od svoje svježine, lucidnosti i originalnosti. Pogledajmo ga još jednom i prisjetimo se nezaboravnih scena Johna Travolte i Ume Thurman, Samuela L. Jacksona, Tima Rotha i Amade Plummer, Brucea Willisa, te mnogih drugih…

Radnja filma

Pumpkin (Tim Roth) i Honey Bunny (Amanda Plummer) dvoje su lopova koji, jedući u gostionici, odluče kako je najbolja stvar koju mogu napraviti ta da je opljačkaju. Vincent Vega (John Travolta) i Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) plaćeni su ubojice koji rade za Marcellusa Wallacea (Ving Rhames), zadatku da svome šefu vrate ukradenu posebnu i vrlo tajanstvenu aktovku. Kasnije, Vincent, po Wallaceovu nalogu, mora izvesti njegovu suprugu Miu (Uma Thurman) na večeru u grad, dok je on na poslovnom putu. Butch Coolidge (Bruce Willis) veteran je boksačkih borbi, kojemu je plaćeno da lažira i pusti meč, ali on slučajno ubija svog protivnika. Sada želi pobjeći iz grada, ali ne prije no što uzme sretni zlatni sat svoga oca.

Crna komedija ispričana kroz okvir omnibusa, “Pakleni šund” je bez ikakve dvojbe jedan od najvažnijih i najboljih filmova svih vremena, remek-djelo koje je svojom citatnom estetikom, sočnim dijalozima i nepredvidljivom glumačkom podjelom uvelike utjecalo na eksploziju takozvane indie kinematografije sredinom devedesetih, ali joj i otvorilo vrata velikog tržišnog uspjeha. Pričajući četiri slabo povezane priče u linearnim skokovima, redatelj i ko-scenarist Quentin Tarantino kao da je želio naglasiti kako je ono najvažnije u svakom filmu njegov temelj, a to su priča i dijalozi, ali i da sama sirovina bez originalnog recepta ne može pružiti ništa vrednije od kratkotrajne zabave. Iako iz njegova kataloga povijesnih scena obožavatelji diljem svijeta mogu brojne recitirati naizust, “Pakleni šund” jedan je od naslova koji nam nikad neće dosaditi.

Naslov izvornika Pulp Fiction
Redatelj Quentin Tarantino
Producent Lawrence Bender
Scenarist Quentin Tarantino

Roger Avary

Glavne uloge John Travolta

Samuel L. Jackson

Uma Thurman

Bruce Willis

Harvey Keitel

Tim Roth

Amanda Plummer

Maria de Medeiros

Ving Rhames

Eric Stoltz

Rosanna Arquette

Christopher Walken

Snimatelj Andrzej Sekula
Montaža Sally Menke
Distributer Miramax Films
Godina izdanja 1994. (svibanj – svjetska premijera; 23. rujna 1994. – američka premijera

14. listopada – objavljivanje u SAD-u)

Trajanje 154 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $8.500.000
Zarada $107.900.000 (SAD)

$212.900.000 (svijet)

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *