IMBD OCJENA: 7,4

Ne okreći se (eng. Don’t Look Now) je englesko-talijanski film redatelja Nicolasa Roega iz 1973. godine, baziran na istoimenoj noveli Daphne du Maurier. Film je kombinacija psihološkog trilera i horrora, s nadnaravnim elementima, nizom čudnih slučajnosti koje povezuju događaje.

RADNJA FILMA

Nedugo nakon što im se utopila kći, John i Laura Baxter borave u Venecijigdje on radi na restauriranju stare crkve. Za to vrijeme ona se počinje družiti s parom neobičnih sestara od kojih je jedna slijepa i navodno ima sposobnost komuniciranja s mrtvima te uvjerava Lauru da vidi njihovu pokojnu kćer. Racionalni John im ne vjeruje i uskoro postaje vrlo zabrinut oko utjecaja koji one vrše na njegovu ženu. Također i sam počinje imati čudne doživljaje, uključujući i povremeno viđenje misteriozne pojave u crvenoj kabanici koja ga izdaleka podsjeća na kćer. Istovremeno, u gradu opustjelom izvan turističke sezone hara ubojica za kojim policija neuspješno traga.

Osim po šokantnoj završnoj sceni, film je postao poznat i po sceni seksaizmeđu Julie Christie i Sutherlanda, koja je bila neuobičajeno eksplicitna za ono doba. Postojale su i glasine da nije bila odglumljena, ali režiser i glumci su ih pobijali. Zapravo, glumački par se tek upoznao na izradi filma, a Roeg je još inzistirao da to bude prva scena na snimanju kako bi je se što prije riješili. Smislio ju je u posljednjem trenu, smatrajući da inače ima previše scena u kojima se bračni par svađa.

U istraživanju Britanskog filmskog instituta 1999. zauzeo je osmo mjesto na listi od 100 najboljih britanskih filmova. Posebno je hvaljena tjeskobna atmosfera i snimateljski rad za koji mu je dodjeljena nagrada BAFTA. Američka prerada je u planu za 2007. godinu.

 

[embedplusvideo height=”494″ width=”620″ editlink=”http://bit.ly/1ceATn0″ standard=”http://www.youtube.com/v/AUWB-Kw4FiM?fs=1″ vars=”ytid=AUWB-Kw4FiM&width=620&height=494&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5119″ /]

 

Naslov izvornika Don’t Look Now
Redatelj Nicolas Roeg
Producent Peter Katz
Scenarist Daphne du Maurier (priča)

Allan Scott

Chris Bryant (scenarij)

Glavne uloge Julie Christie

Donald Sutherland

Glazba Pino Donaggio
Snimatelj Anthony B. Richmond

Nicolas Roeg

Montaža Graeme Clifford
Distributer Paramount Pictures (SAD)

British Lion Films (UK)

Godina izdanja 1973.
Trajanje 110 min.
Država Flag of Italy.svg Italija

Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo

Jezik engleski
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *