RADNJA FILMA

Moderna vremena prikazuju Charlieja Chaplina kao radnika u tvornici, zaposlenog na tekućoj vrpci. Nakon što su ga silom nahranili eksperimentalnim strojem za hranjenje i konstantnog prekomjernog rada na zavijanju šarafa, doživljava živčani slom te je poslan u bolnicu. Nakon oporavka sada nezaposleni radnik biva uhićen, navodno jer je predvodio komunističke demonstracije, nakon što je samo podignuo crvenu zastavu koja je ispala s kamiona.
Međutim, policija vjeruje da je on komunist, koji predvodi prosvjed. U zatvoru, slučajno pojede nešto za što se ispostavlja da je prokrijumčareni kokain – vjerujući da je to sol – nakon čega ulazi u ćeliju i nokautira osuđenike. Biva pušten nakon što je proglašen herojem.

Izvan zatvora, otkriva da je život okrutan, a nakon što nije uspio naći posao, pokušava ponovno biti uhićen. Ubrzo nalijeće na sirotu djevojku koja bježi od policije nakon što je ukrala štrucu kruha. Kako bi spasio djevojku, kaže policiji kako je on lopov i treba biti uhićen. Međutim, pojavljuje se svjedok i on je pušten. Kako bi ga opet uhitili, pojede veliku količinu hrane u kafiću bez plaćanja. Ubacuju ga u maricu, u kojoj je i djevojka, ali se vozilo sudari, a oni uspijevaju pobjeći. Sanjajući bolji život, pronalazi posao noćnog stražara u robnoj kući.
Unutra pušta djevojku beskućnicu, pa čak i provalnike da nešto pojedu. Probudivši se sljedećeg jutra u hrpi odjeće, opet je uhićen.Deset dana poslije, djevojka ga odvodi u novi dom – ruševnu daščaru za koju priznaje da “nije Buckinghamska palača”, ali će poslužiti svrsi. Sljedećeg jutra, radnik pročita kako se otvorila nova tvornica, gdje pronalazi posao. Pomaže izvući svog šefa iz stroja prije demostracija ostalih radnika. Slučajno udarivši policajca ciglom, opet biva uhićen. Dva tjedna poslije ga puštaju, a on otkriva da je djevojka postala plesačica u restoranu, a njemu pokušava pronaći posao pjevača. Po noći on postaje uspješan konobar, iako ne shvaća razliku između natpisa na vratima kuhinje, “unutra” i “van”, a ne zna ni kako donijeti pečenu patku do stola. Tijekom ovog showa na podiju, izgubi stihove svoje pjesme, ali spašava stvar improvizirajući riječi blebetajući nerazumljivim jezikom. Njegov čin oduševi prisutne. Nakon što dolazi policija kako bi uhitila djevojku radi njezinog ranijeg bijega, njih dvoje uspijevaju pobjeći zajedno. Konačno, vidimo ih kako puni nade idu cestom u zoru, prema nesigurnoj budućnosti.

Naslov izvornika Modern Times
Redatelj Charlie Chaplin
Producent Charlie Chaplin
Scenarist Charlie Chaplin
Glavne uloge Charlie Chaplin
Paulette Goddard
Henry Bergman
Stanley Sandford
Chester Conklin
Distributer United Artists
Godina izdanja 1936.
Trajanje 87 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $1,500,000
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *